Gradiško jezero – ideja za izlet

Tudi vi vedno iščete nove ideje za enodnevni potep po Sloveniji? S fantom sva izkoristila lep sončen dan in se tokrat odpravila do Gradiškega jezera pri Lukovici. Okoli jezera vodi lepo urejena pot, ki je kot nalašč za prijeten popoldanski sprehod.

Gradiško jezero

Gradiško jezero se nahaja JV od naselja Gradišče pri Lukovici, do katerega prispemo tako, da na avtocesti Ljubljana – Maribor izberemo izvoz Lukovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Moravčam. Cesta do jezera je označena z usmerjevalnimi tablami za Gradiško jezero, tik pred jezerom pa se nahaja večje parkirišče, na katerem lahko parkiramo.

Gre za umetno jezero, ki so ga zgradili kot mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica. Osnovni namen zadrževalnika je zmanjšati ogroženost pred poplavami v srednjem in spodnjem toku reke Radomlje.

Pot okoli jezera

Krožna pot okoli jezera meri 4,2 km in jo lahko prehodimo ali prekolesarimo. Midva sva se odločila za prijeten sprehod okoli jezera, za kar sva potrebovala približno 1 uro. Pot je lepo urejena in zaprta za ves promet.

Večino časa so se nama ob poti odpirali lepi pogledi na jezero, na zahodni strani jezera pa se pot umakne v gozd. Pot je precej ravna, z nekaj res manjšimi vzponi, zato je primerna za vse, tudi za majhne otroke in starše z vozički. Ob poti je tudi nekaj lesenih klopi, v gozdu pa stoji tudi vodnjak, kjer lahko potešite žejo.

Če želite izlet malo podaljšati, lahko s krožne poti zavijete tudi na Limbarsko goro. Pot je dobro označena, za vzpon pa boste potrebovali okoli 1 uro in pol. Na vrhu stoji cerkev svetega Valentina in gostinski lokal, kjer se lahko okrepčate.

Aktivno na vodi ali sproščeno ob njej

Poleg sprehajalcev na svoj račun lahko pridejo tudi ribiči, saj je na jugozahodnem koncu jezera drstišče rib. Na jezeru sva opazila tudi kar nekaj supov in celo nekaj čolničkov. Na Gradiškem jezeru od leta 2015 vsako leto na začetku junija poteka tudi jadralna regata z jadrnicami tipa Mini 12.

Če pa si bolj kot aktivnega popoldneva zaželite malo sprostitve ob jezeru, se nad jezerom nahaja tudi prijeten gostinski lokal, kjer si lahko privoščite osvežilno pijačo ali kaj za pod zob ali pa s seboj prinesete piknik odejo, se namestite ob jezero in preprosto uživate ob pogledu na labode in račke, ki drsijo po mirni gladini jezera.