Piran – mesto doživetij

Le kdo še ni slišal za malo obmorsko mesto Piran, polno legend in zgodovine, tipičnih obmorskih hiš in uličic ter tudi rojstno mesto priznanega baročnega skladatelja in violinista Guiseppa Tartinija? Ampak, če ste vsaj malo podobni nama, si tega mesteca in okolice nikoli niste ogledali drugače kot površinsko, ko pa sva se spustila v globine le-tega, naju je mesto popolnoma očaralo in ‘zastrupilo’ s svojim utripom. In za pravo dobrodošlico je poskrbelo že sonce, ki naju je ogrelo že ob samem prihodu v Piran.

Mesto, ki te očara in soline, kjer se ustavi čas

Za začetek sva si pogledala središče Pirana z znamenitim Tartinijevim trgom, nato sva se odločila še za izlet z ladjico. Na morski ogled Pirana in nato še na ogled solin sva se podala z barko Mila Zarja gospoda Marjana Masla. Pridružil se nam je tudi g. župnik Zorko Bajc, tako da nas ni bilo strah, da bi se potopili, kljub prvi krmarski vožnji naše Tee.

Na solinah nas je pričakala gospa Jana, nasmejana in polna informacij o solinah ter predelovanju soli. Ker so Pirančani že od nekdaj živeli od dela na solinah in od soli, pravijo, da je mesto Piran zraslo na soli. Obiskali smo tudi Multimedijski center, kjer smo si na posnetkih ogledali celoten postopek predelovanja soli. Prav tako so nam s pomočjo odlične makete predstavili celotne Sečoveljske soline (danes aktivni del – Lera in opuščeni del – Fontanigge). Same Piranske soline so sedaj krajinski park in nudijo tudi odlična mesta za gnezdenje neštetih ptic, od katerih prevladujejo galebi.

V zgornji galeriji si lahko pogledate več slik solin in Multimedijskega centra ter novo nastajojočih term.

Novo nastajajoče naravne terme sredi solin bodo zagotovo velika atrakcija, ki bo privabila številne nove obiskovalce. Vodja projekta, g. Bojan Strajnar, nam je dejal, da bo otvoritev term v mesecu maju. Do term se boste lahko pripeljali z ladjico ali električnim avtomobilčkom Maestro.

Naša pot se je s solin nadaljevala peš po zaledju, nad polotokom Seča, po poti Forma viva, edinstveni zbirki več kot 120 kamnitih skluptur kiparjev iz preko 30 različnih držav.

Kolesarjenje, klif, kakiji, …

Tudi v nedeljo sva se z Matjažem prebudila v prekrasno jutro in res priporočava jutranji sprehod do cerkvice sv. Jurija in nadaljevanje po urejeni pešpoti do Fiese. Na poti sva srečevala domačine, tekače in kolesarje, ki so vsi prijazno pozdravljali in se hitro tudi razgovorili, če si jih kaj vprašal. Ob cerkvici pa te pozdravi tudi glasba harmonike, ki prihaja izpod prstov domačina Elvisa. Ker sva v soboto uporabila prevoz
z ladjico in se sprehodila nad Sečo, sva se v nedeljo odločila za kolesarjenje skozi tunel nad Portorožem do Strunjana. Kolo sva si izposodila pri gospe Magdi iz
Luma športa, kjer ne samo, da si lahko kolo sposodite ali kupite, če pridete s
svojim, vam ga tudi poservisirajo.
Povzpela sva se tudi do obzidja, od koder sva naredila tipično panoramsko sliko Pirana.
Prikolesarila sva na kmetijo gospoda Silvana Kneza v Strunjanu, ki sva ga ravno zmotila pri obrezovanju kakijev. Slivano Knez je tudi eden od ustanoviteljev znanega Kakijevega praznika v Strunjanu, ki letno privabi preko 15.000 obiskovalcev. In ker rekreacije še ni bilo dovolj, sva se peš odpravila do križa nad Strunjanom, ki se nahaja nad pečinami. Ob križu se ti razpostre prekrasen pogled na morje, največji jadranski klif  in Mesečev zaliv.

Akvarij in razstava školjk

V Piran sva se vrnila po isti poti, vrnila kolo, z Matjažem pa sva si ogledala še piranski akvarij ter stalno razstavo školjk (SVET ŠKOLJK).
V akvariju so nama razložili tudi razliko med školjkami in polži. Sedaj vema, da so školjke samo tiste, ki so sestavljene iz dveh lupin, vse ostalo pa sodi med polže 🙂

Hotel Tartini

Prebivala sva v hotelu Tartini, ki ima sicer tri zvezdice, ampak prijaznost celotnega osebja lahko ocenim z nič manj kot plus petimi zvezdicami. Pred prihodom naju je skrbelo, kako bo s parkiriščem, a so nama v hotelu že po telefonu prijazno povedali, da se lahko za odložitev prtljage pripeljeva skoraj do vhoda hotela. Potem pa so nama prijazno svetovali parkirno garažo v bližini. Kot gosta hotela sva bila deležna posebnega popusta, avto je bil varno parkiran in brezskrbno sva se odpravila raziskovat mesto. Hotel se nahaja v samem središču mesta Piran, na trgu Tartini, in ima odličen pogled tako na trg, cerkvico, celotno mesto ter tudi morje. Že vstop v hotel ti pove, da je tu vsak gost kralj. Na recepciji prijazno in nasmejano osebje, da seveda ne pozabimo na gospo Branko, ki skrbi za dobro počutje gostov pri zajtrku in je srce hotela Tartini. Vsak gost je tu obravnavan individualno, dobiš občutek domačnosti, kamor se želiš vračati. Preseneti te število slik na stenah, vendar po pogovoru z osebjem ugotoviš, da imajo slike posebno mesto. Hotel sponzorira umetnike in tako v dar dobijo ali kupijo marsikatero sliko, ki nato krasi zidove hotela Tartini.

Kot novost pa bi omenila, da Hotel Tartini kot partner sodeluje v projektu AHVN – Adriatic Health and Vitality Network v okviru programa ADRIATIC IPA.

Picture
Rajski kotiček hotela (terasa v 4. nadstropju), skrit očem drugih turistov na ulici, kjer si lahko privoščite malo miru in uživate.
Romantični večerni pogled na Piran s terase Taverne Tartini.

Želela sva si ogledati še oljčni nasad domačije Munda, kjer pridelujejo odlično oljčno olje,
oljčne namaze in celo čokolado s pečenimi oljkami ter domačijo gospe Nade Kozina iz Društva za trajnostni razvoj Istre, ki ima nad mestom Piran čudovit vrt z več kot 100 vrstami sredozemskih rastlin in čudovito zbirko različnih zelišč in zeliščnih ter čajnih mešanic. Pa gospod Mojmir Kovač iz društva ŠKID, ki je bil zaposlen z organizacijo športnega dogodka, sicer bi naju peljal še na pohod v zaledne vasi (Nova vas, Padna, Sveti
Peter….). Pa nama vse to zaradi prekratkega vikenda in pomanjkanja časa žal ni uspelo, zato si bova nujno rezervirala še kakšen vikend ali krajše počitnice 🙂

In še ena mala skrivnost, ki je verjetno marsikdo ne pozna – hotel je pričel s poročno sezono, kjer poskrbijo za vse udobje poročnega slavja, mladoporočenca pa pričaka edini apartma v hotelu, ki v kopalnici ponuja kotno banjo s panoramskimi okni in pogledom na cerkev sv. Jurija.

Več o hotelu si lahko pogledate tukaj >>>
Picture
Apartma za mladoporočence na vrhu hotela …
Picture
… z odličnim pogledom na okolico, tudi iz banje 🙂
Težko vam opiševa utrip Pirana, ker ga je dejansko potrebno začutiti in doživeti. Po doživetem vikendu ga gledava z drugačnimi očmi, očmi ljubezni do malega primorskega, ampak pristnega mesteca. Naju so osvojili prijazni ljudje, ki radi pomagajo ali dajo kakšne informacije, hotel Tartini, kjer doživiš pristno gostoljubje in okolica, ki ti ponuja nešteto možnosti za rekreacije in oglede. Vsekakor pa se v Piran še vrneva!
Avtorja: Tea in Matjaž
Komentirajte …
Navedite vsaj tri zanimivosti, ki jih je mogoče videti v Piranu (odgovor najdete skrit v članku)?