Ideja za izlet – slap Peračica

Tudi med poletnim časom lahko namesto morskega oddiha raziskujete skrite kotičke Slovenije. Tokrat smo obiskali slap Peračica, ki se nahaja na Gorenjskem, blizu Brezij.

Kraj Peračica

Peračica je gorenjska vasica, ki se nahaja severno od Brezij. Vas je dala ime potoku, ki teče nedaleč stran od nje, na potoku pa lahko najdete tudi 5-metrski slap, ki je vsekakor vreden obiska.

Vas Peračica je bila v preteklosti znana po pridobivanju zelenega tufa, krhke vulkanske kamnine, ki  preperela postane rjavkaste in sivkaste barve. Peračiški tuf še danes krasi glavni portal ali okna marsikatere stare gorenjske domačije.

Brezjanska pot miru

Do slapu Peračica se lahko odpravite po Brezjanski poti miru. Gre za lahko pohodno pot, ki se prične na parkirišču našega najbolj znanega in verjetno tudi najbolj obiskanega romarskega središča na Brezjah na Gorenjskem. Pot pretežno vodi skozi gozd, tako da lahko tekom celotnega pohoda uživati v miru in naravnih lepotah.

Opazujete lahko meandre potoka, prisluhnete žvrgolenju ptic, glavni cilj poti pa je zagotovo slap Peračica. Pot je lepo označena s smerokazi in informativnimi tablami. Na voljo sta dve možnosti, lahko izberete krajšo pot, ki je dolga okoli 2,5 kilometra, ali daljšo okoli 5,7 km dolgo pot.

Slap Peračica

Ob Brezij do slapu Peračica pridete po približno 45 minutah hoje. Slap Peračica, tudi Peračiški slap, je 5 metrov visok slap, ki se nahaja na potoku Peračica. Slap zaznamuje značilna zelena barva skladov, čez katere teče. Pod slapom se nahaja še manjše jezerce oz. prostrani tolmun, ki je prava paša za oči, ob slapu pa sta še vpisna skrinjica in informativna tabla.

Okoli deset metrov višje nad slapom se nahaja še manjši slap, ki ga zaznamuje še bolj izrazita barva. Oba slapa povezuje kratka soteska, če pa želite priti od enega slapa do drugega, se morate kar potruditi, da si na kratki poti ne zmočite nog, saj je stezica do drugega slapa ozka in spolzka.

Slap Peračica  je edini slap v andezitnem tufu v Sloveniji in zaradi tega predstavlja največjo naravno vrednoto ob Brezjanski poti miru. Območje obeh slapov je izredno lepo ohranjeno in struga še vedno naravno meandrira. Voda potoka je sorazmerno čista, zato ta predel nudi zatočišče različnim ogroženim živalskim vrstam, med drugimi ob zgornjem toku potoka lahko najdete potočne rake.