Indonezija – Rižev Bali

Najini prvi asociacija na Bali sta bili riževa čokolada in rajske plaže. Pa je res tako? Odločila sva se, da preveriva v živo to vročo deželo, ki jo oblivajo oceani in prerašča tropski gozd. Vzela sva dopust in se v juniju za 16 dni odpravila v Indonezijo, kjer sva si poleg Balija ogledala še tri bližnje otoke – Nusa Lembogan, Lombok in Gili Trawagan.

Letela sva iz Ljubljane do  Frankfurta nato v Kualalumpur, kjer sva po nekaj urah presedla na letalo za Bali (Denpasar). Vožnja je bila kar dolga, vendar so nas na Malaysia Airlines letalih dobro »crkljajli«. Ko stopiš na Baliju iz klimatiziranega letala, kar butneta vate vročina in vlaga. Moraš se najprej kar malo navaditi dihati v tako soparnem ozračju. Najprej sva bila 6 dni na Baliju, nato sva šla z gliserjem na bližnji otok Nusa Lembongan.  Nato sva šla z Balija z letalom na Lombok, kjer sva bila dva dni in nato z glisarjem na otoček Gili Trawagan.
Ljudje na Baliju so res ustrežljivi, prijazni in že skoraj ponižni. Počutiš se res zelo varnega. Precej jih ne zna angleško, vendar se z rokami že nekako sporazumeš. Bali je zelo gosto poseljen in je ekonomsko-turistično srce Indonezije. Ker ima vlada v Džakarti probleme s pobiranjem davkov in sivo ekonomijo, so na Baliju uvedli odhodno takso, ki jo plača vsak turist, ki zapušča Bali (cca 15 EUR). Za Indonezijo je potreben tudi vizum, ki stane 25 USD in ga kupite ob vstopu v državo. Ves čas bivanja sva imela lepo sončno vreme in temperature do 26 do 32°C. Med letom se temperature gibajo med 20°C in 33°C.

Kuta – turistično središče Balija

Kuta je najbolj živ in turističen del Balija. Ima veliko trgovinic, masažnih salonov in pestro nočno življenje. Je odlično izhodišče za izlete po Baliju, nakupovanje in žur,  zato sva si jo izbrala za najino bivanje.
Obala Kute ima lepo urejeno promenado, peščeno plažo in veliko hotelov. Voda ni ravno najbolj čista, zato se večino gostov kopa v bazenih. Kuta je bila v zgodovini začetek surfanja na valovih v Aziji, zato sem moral še jaz to poizkusiti. Vpisal sem se v enodnevni tečaj in se že peljal 10 m po valu. Res vznemirljivo doživetje.
Promet  je tukaj res prava katastrofa (gneča, ogromno motoristov, vožnja po levi), zato najemanja skuterjev in avtomobilov ne priporočam. Bolje je najeti taksi, ki je zelo poceni. Na Baliju ima skoraj vsaka družina skuter in to je pri njih glavno prevozno sredstvo.
VIDEO: Barman show v hotelu, kjer je barman takole izvajal neverjetne žonglerske trike s steklenicami in mešal koktajle. Vredno ogleda.
Sončni zahodi na Baliju so nekaj posebnega. Sonce “pade” neposredno v morje in takrat se zbere na plaži precej ljudi. Primerno za romantične sprehode.

Jahanje slonov

Najela sva šoferja taksija, da naju je cel dan vozil po Baliju in ter nama za to zaračunal okrog 50 EUR. Obiskala sva slonji park, kamor so pripeljali slone z Indonezijskega otoka Sumatra. Če najameš v parku svojo kočo, imaš pred njo svoj privez za slona, tako da stopiš s stoječega slona neposredno v apartma.

Jahanje slonov je res super doživetje. Ko si na hrbtu tako mogočne živali, dobiš veliko spoštovanje do nje. »Vodnik slona« je z njim že vrsto let in nama je dejal, da je slon kot njegova druga žena. Med njima se splete močna vez. Na slonu jahaš en krog skozi tropski gozd. Na koncu zabredeš v mali ribnik, kjer si slon da duška in škropi vodo na okoli z rilcem.

 

Slon igra orglice. Prav neverjetno je bilo, ko je vodnik dal slonu orglice, ta pa jih je spretno prijel z rilcem in začel pihati vanje. Iz njih je izvabljal zanimive zvoke. Slon je pokrit s precej močnimi ščetinami, ki te zbadajo po goli koži.

Riževa polja

Odpravila sva se na izlet v notranjost otoka, kjer so riževa polja. Priporočam kolesarske ture med riževimi polji, saj tako lahko občutiš, kako živijo domačini in doživiš pristen Bali.

Pogled na terasasta riževa polja jemlje sapo. Slika sem posnel, ko je riž že dozorel, drugače so ta polja povsem živo zelena.
Domačini takole žanjejo riž in ga mlatijo. Prizor, ki sem ga posnel ob cesti.

Živalski vrt

Živalski vrt na Baliju ni ravno največji, se pa po eni stvari močno razlikuje od evropskih. Nekatere živali namreč lahko primeš z roko in se z njimi zbližaš. To je res nepozabna izkušnja.
Levček, ki ima cca. 30 kg, je bil na začetku zelo prijazen, dokler se me ni naveličal in me začel praskati. Moral sem ga spustiti iz rok. Z levi ni šale :).
Gigantski netopir, ki je sadje, se mi je prijel za majico in jo začel lizati. Res nenavaden občutek.

Templji

Indonezija je največja muslimanska država na svetu. Bali je edini otok v Indoneziji, katerega prebivalci so hindujske vere, o čemer pričajo povsem drugačna svetišča na otoku, ki jih je kar precej.

Kultura in obrt

Obrt je na Baliju zelo dobro razvita in je ena ključnih izvoznih dejavnosti. Prevladuje izdelava lesenih kipov, nakita in tekstila.

VIDEO: Predstava o mitološki pošasti Barongu v letnem gledališču, ki je vredna ogleda. To je povsem nekaj drugega, kar smo vajeni v naših gledališčih.

Vulkan Batur

Vulkan Batur in jezero pod njim je videti takole iz vasce Kintanami, ki je tudi priljubljeno izhodišče za kolesarje. Kolesarjenje med zelenimi riževimi polji je za kolesarske sladokusce. Za ljubitelje trekinga in planinarjenja pa je primeren vzpon na zgodaj zjutra vulkan, da na njem dočakate veličasten sončni vzhod. So pa na njem precej nižje temperature kot drugje na Baliju.

Indonezijci imajo kar nekaj trgovske žilice. Takole ti govori, da stane ročno izdelan šah samo dva dolarja, na koncu ti pa pove da je toliko vredna ena figurica.

Opičji gozd

Opičji gozd na Baliju je poln opic, ki se ne bojijo ljudi. Bil je res osvežujoč in zabaven sprehod pod mogočnimi krošnjami tropskih dreves v spremstvu p.
Opice so že tako domače, da ti kar iz roke iztrgajo šop banan in se potem bašejo z njimi.

Komentirajte!

Vpišite komentar in delite svoje mnenje z drugimi bralci. Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni s svojim Facebook, Yahoo ali Hotmail računom.