Jadranje po Kornatih – jesensko jadranje s poletnim vremenom

Letošnjo jesen (11.-14.10.2018) smo se ponovno odpravili na krajše jadranje po Dalmaciji. Tokrat smo se odločili za južnejšo pot: Zadar – Murter – Kornati – otok Žut – Zadar. Bilo je rekordno število jadrnic, kar 11, vendar smo se kljub večji številčnosti hitro ujeli ter uživali. Vreme je bilo prav poletno (veliko smo se tudi kopali), družba odlična in doživetje nepozabno.

Letos je bilo rekordno število jadrnic (kar 11) in tudi srečo smo imeli s “poletnim” vremenom, tako da smo uživali!

Prihod v Zadar, ogled Zadra in spoznavni večer

Prvi dan smo se popoldne vsi potniki zbrali v marini v Zadru. Jadrnice in skipperji so že čakali na nas. Najprej smo se razporedili po jadrnicah, spoznali druge udeležence, sledila je pijača dobrodošlice in nato večerja. Po večerji smo se odpravili na nočni ogled nekaterih glavnih znamenitosti Zadra. Nekateri so se še malo zadržali v Zadru, drugi pa smo se vrnili na jadrnice in se odpravili spat, saj nas je zjutraj že čakalo jadranje.

Prvo noč smo se odpravili na nočni ogled nekaterih glavnih znamenitosti Zadra (orgle …).

Zadar-Murter: spoznavanje osnov jadranja, kopanje, druženje in jadranje

Zjutraj smo pozajtrkovali, nato pa smo se podali naši jadralski avanturi naproti. Skipperji so nam posredovali nekaj osnov, kako jadrati oz. kako delati z jadrnico. Kljub temu da je večina udeležencev bila prvič na jadranju, ni bilo nobenih težav in so se hitro privadili. Resno in zavzeto smo se lotili zadeve in že smo jadrali brez pomoči skipperja ter uživali z vetrom v laseh.

Naredili smo tudi postanek za kopanje v morju in si privoščili kosilo oz. malico na jadrnici. Pozno popoldne smo se zasidrali v zalivu Kosirina na otoku Murter, kjer smo si pripravili večerjo (specialitete z žara), nato pa se po večerji še malo družili po jadrnicah.

Murter – Kornati – otok Žut: lep začetek, še lepši konec

Naslednje jutro smo se iz zaliva Kosirina podali proti Kornatom, med katerimi smo z vmesnimi postanki za kopanje in malico pluli cel dan. Vreme je bilo za jadranje tokrat manj ugodno (vetra je bilo manj kot prvi dan), zato smo več časa izkoristili za kopanje v morju in druženje. Popoldne smo prispeli na otok Žut, kjer smo privezali jadrnice in se odpravili v konobo na večerjo – ribico. Nekateri so se pred večerjo povzpeli še na vrh otoka, od koder se odpira čudovit razgled na Kornate in kjer so ujeli še sončni zahod. Po večerji je sledil še družabni del s podelitvijo diplom.

Otok Žut – Ugljan – Zadar: še zadnji skok v morje

Zadnji dan smo se prebudili ob sončnem vzhodu v prelepo jutro in po zajtrku odjadrali proti Zadru. Med potjo smo se ustavili še v manjšem zalivu na otoku Ugljan in si pripravili kosilo ter se še zadnjič osvežili v morju. Sledil je še zadnji del poti do Zadra, v katerem smo obujali spomine na našo jadralsko dogodivščino in že planirali naše naslednje skupne jadralske dogodivščine.

 

Za konec pa še video z našega jadranja, ki ga je pripravil udeleženec jadranja Luka Lango:

Vsem tistim, ki še niste jadrali in bi si to želeli, ali tistim, ki radi jadrate ter bi morda želeli uživati z dobro družbo, vsekakor priporočamo to jadranje, saj vam ne bo žal. Pridružite se nam (https://www.najadranje.si/ponudba-jadranje) in uživajte z vetrom v laseh 🙂

Še nekaj odzivov in komentarjev naših udeležencev:

 • “Bilo je super. Našli smo se pravi. Še si želim takšnih dogodivščin.”
 • “Vrhunsko doživetje :)”
 • “Velika pohvala skiperju za dobro, mirno in kvalitetno vodenje.”
 • “Izvedeno zelo profesionalno. Zelo sem zadovoljen in bi kadarkoli še rad odšel z vami.”
 • “Super ekipa, skiperji, vreme … vzdušje na višku …v glavnem, bilo je noro … sigurno se še vidimo!”
 • “Zelo lepa izkušnja, super ekipa, super skiper, res doživetje, ki mi bo ostalo za vedno v spominu.”
 • “Na jadranju sem bila prvič in sem bila tako navdušena, da bom šla še kdaj.”
 • “Skiper Marko je bil super, naučil nas je osnov jadranja in ozvezdij, naloge je predajal umirjeno in sproščeno. Spraševali smo se, kaj smo v življenju dobrega naredili, da nam je bilo dano tako enkratno vreme.”
 • “Vse skupaj odlično, čista pozitiva. Odlična izkušnja, ki bi jo priporočila vsem!”
 • “Samo jadranje je bilo glede na lepo vreme, mirno morje in super ekipo zares lepo doživetje. Se vam z veseljem še kdaj pridružimo.”
 • “Na splošno, klima je pa bila super. Vsi dobre volje in prijazni. Zelo smo uživali.”

Avtor prispevka: Jan Janžekovič