Morske orgle v Zadru

Ste se že kdaj potepali po hrvaškem Zadru? Če ste to pristaniško mesto v Severni Dalmaciji obiskali kdaj v zadnjih 15 letih, potem ste si zagotovo pogledali tudi zanimive morske orgle. Pa veste, kako delujejo?

Kaj sploh so morske orgle?

Morske orgle so nekakšne kamnite stopnice, ki oddajajo zvoke morja. Zasnovane so kot sistem cevi, ki je speljan pod velikimi marmornimi stopnicami. Morski valovi zapolnijo sistem pod stopnicami in ustvarjajo zračni tlak, ki v ceveh proizvaja naključne, vendar dokaj harmonično urejene tone.

Sistem cevi pod stopnicami je sestavljen iz 35 cevi, ki imajo 7 skupin po 5 tonov. Morski valovi ustvarjajo energijo, s pomočjo katere nastanejo edinstvene melodije. Kot je edinstven vsak sunek morja, je edinstvena tui glasba, ki ob tem nastaja. Prisluhnite spodnjemu posnetku.

Zadarska riviera

Morske orgle se nahajajo na zahodnem delu zadarske riviere. Zamislil si jih je Nikola Bašić kot del projekta obnove stare mestne obale. Orgle si v Zadru lahko ogledate že od leta 2005, v letu 2006 pa je arhitekt za njihovo zasnovo prejel Evropsko nagrado za javni urbani prostor.

Ko boste naslednjič obiskali Zadar, si vzemite nekaj časa in prisluhnite tem zanimivim zvokom. Poleg tega si lahko v neposredni bližini ogledate tudi Pozdrav soncu, še en arhitekturni dosežek Nikole Bašića in enega najlepših sončnih zahodov na svetu (vsaj po besedah slavnega Alfreda Hitchocka).