Mošćenička Draga – skriti raj na Kvarnerju

V juniju smo se odpravili na Kvarner in si ogledali ter spoznali znamenitosti mesta Moščenićka Draga v sklopu projekta “Štorija od mora”, ki je sofinanciran s sredstvi Evropske unije iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Številnim bolj malo znano mestece se nahaja pod naravnim parkom Učka in v neposredni bližini Opatije.

Mošćenička Draga – lepe plaže, hribovita okolica, pohodništvo, učne poti …

Mošćenička Draga je nastala na mestu, kjer se Učka potopi v morje. Njena plaža Sipar je ena najlepših na Kvarnerju, na skritih mestih vzdolž obalnega sprehajališča pa se nahajajo tudi številne majhne, naravne plaže, ki so daleč stran od gneče in radovednih oči.

Gorska pobočja so prebivalci zavzeli s številnimi potmi in stezami, ki so nekoč služile za povezavo med naselji v hribih in ribiškim pristaniščem ob morju, danes pa so idealne za sprehode in bivanje v naravi. Med njimi izstopa mitološko zgodovinska učna pot Trebišća-Perun, ki je zasnovana kot prava “detektivska zgodba”, ki sprehajalcem preko postopnih sledi razkriva osnove verovanj in mitologije starih Slovanov.

Mošćenice – majhno mestece v zaledju Mošćeničke Drage – je utrjeno staro mestno jedro, ki je uvrščeno v register kulturne dediščine in se nahaja na vzpetini nad mestom.

Bogata tradicija in muzej ribištva – Hiša morja (Kuča od mora)

Ob obali, pri pristanišču, se nahaja interpretacijski center in muzej ribištva ter pomorske dediščine Kuča od mora. V muzeju so na ogled številni ribiški in pomorski pripomočki, ki so jih prispevali domačini. Skozi predmete in zgodbo o morju je prikazano življenje ribičev ter tradicija ribištva na tem območju.

Možnost aktivnega oddiha, odklopa in sprostitve od vrveža ter uživanja v odlični kulinariki (škampi); številni dogodki in prireditve

Mošćeničko Drago izbirajo za svoj cilj tisti gostje, ki imajo radi sprostitev in miren dopust ter kopanje v čistem morju. Na voljo sta 2 hotela, kampi in številni apartmaji ter vile.

Tudi za tiste, ki si želijo aktivnih počitnic, je v Mošćenički Dragi na voljo bogata ponudba, v kateri bodo našli pohodništvo, kolesarjenje in kajakaštvo. Tekom leta pa se odvijajo tudi številne prireditve, kot so ribiški večeri, na katerih tekmujejo posadke tradicionalnih čolnov na jadra in vesla, ter kulinarične prireditve, ki so posvečene predvsem kvarnerskim škampom. Najbolj znana prireditev je MALA BARKA – regata tradicionalnih jadrnic, ki jo organizirajo že od leta 2009 in se odvija vsako leto v juliju. Na prireditvi lahko občudujete barke, ki so opremljene s tradicionalnimi jadri. Poleg regate so na voljo še številne izobraževalne vsebine in spremljevalni program (lovljenje rib, obnova bark, izdelava in krpanje mrež, soljenje rib, izdelava vrvi in jader …).

Sami smo se odpravili na izlet z ladjico ob obali Mošćeničke Drage, od tam smo lahko opazovali številne lepe zalive in plaže ter videli tudi bližnji otok Cres. Na ladjici so postregli okusno in obilno kosilo, ni pa manjkalo niti tradicionalnih škampov.

Avtor slik in prispevka: Jan Janžekovič

Projekt je sofinanciran s sredstvi Evropske unije iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.