Na Kofce po štruklje

Tokrat sva s partnerjem enega od septembrskih vikendov izkoristila za pohod na Kofce. Iskala sva kako planinsko destinacijo, in ker sva v preteklosti večkrat slišala da Dom na Kofcah slovi po izjemno okusnih domačih štrukljih, sva se hitro odločila, da tudi midva združiva dobro s koristnim. Gremo na pohod in na štruklje!

Več izhodiščnih točk

Do planine Kofce vodi več različnih poti, tako da si sami lahko enostavno prilagodite tako težavnost kot trajanje vašega pohoda. Če si želite res celodnevnega izleta, lahko štartate že iz Tržiča, od koder boste do Doma na Kofcah potrebovali med 3 in 4 ure. Na voljo je tudi več možnosti za kaki 2 uri dolg pohod v eno smer, npr. od Podljubelja ali od vasi Dolina, midva pa sva izbrala ca. uro in pol dolgo pot od vasi Jelendol.

Z avtom sva se zapeljala do Tržiča in nato skozi Dolžanovo sotesko do vasi Jelendol, kjer sva sledila tablam v smeri planin Kofce, Šija in Pungrat. Ko je asfaltirana pot postala makadamska in vse bolj razrita, sva našla primeren parkirni prostor ob cesti in nadaljevala peš. Približno eno uro sva sledila tej cesti, ob kateri so bili praktično ves čas parkirani avtomobili. Če bi si torej želeli le kratkega pohoda, lahko avto pustite tudi precej višje ob omenjeni makadamski cesti in tako čas pohoda skrajšate na vsega pol ure hoje.

Planinski dom na Kofcah

Kot omenjeno, sva večji del poti prehodila po makadamski cesti, na koncu pa sva se oddaljila od ceste in do Doma na Kofcah nadaljevala pot mimo kapelice, nato pa še čez pašnik in po dobri uri in pol hoje se je pred nama začel odpirati pogled na najin končni cilj Planinski dom na Kofcah.

Dom se nahaja na nadmorski višini 1488 m, na razgledni planini Kofce, le ta pa je na južnih pobočjih zahodnega dela Košute. Naju je večji del dneva spremljalo bolj oblačno vreme, kljub temu pa se je sem ter tja odprl lep razgled na sosednje hribe.

Že dve leti je bil ta planinski dom izbran tudi za ‘naj planinsko kočo’, ta naziv si je prislužila v letu 2019 in ponovno lani, 2021. Dom je bil v letu 2021 tudi lepo prenovljen, tako da je dobro poskrbljeno tudi za vse, ki bi se odločili, da tam prespite.

Končno zasluženi štruklji!

Planinski dom na Kofcah slovi po izjemni domači hrani. Nudijo vse, od tradicionalnih jedi na žlico, kot so jota, ričet, razne obare in juhe, po navadi pa se najde tudi kaka klobasa ali pečenica. Najbolj od vsega pa dom slovi po izjemno okusnih domačih štrukljih, in to ne le tradicionalnih sirovih. Poleg tradicionalne izbire si lahko privoščite kaj bolj drznega, kot na primer čokoladni štrukelj ali pa ajdov z orehi.

Midva sva kar težko izbrala med vso njihovo ponudbo, na koncu pa sva se odločila za joto s klobaso ter seveda obvezno za piko na i še borovničev štrukelj ter štrukelj s temno čokolado in malino. Iskreno, ostala ni niti drobtinica – zares slastno.

Ne glede na to, ali iščete idejo za celodnevni izlet ali le krajši pohod, je Dom na Kofcah čudovita izbira. Preživeli boste lahko nekaj časa na svežem zraku, uživali v lepih razgledih, na koncu pa boste svoje želodčke lahko razvajali še z odlično hrano.