Naš pobeg v Kostel in nepozabna avantura ob Kolpi

Naša ekipa Potnik si je za letošnji teambuilding izlet zaželela nekaj novega. Po dobrem premisleku smo se odločili, da obiščemo Kolpo in njene lepote. Tako smo se odpravili na grad Kostel in v bližnji pragozd. Doživeli smo tudi naš prvi rafting po Kolpi. Bili smo popolnoma navdušeni. Preberite, zakaj.

Narava, pragozd in grad Kostel za dober začetek dneva

Najprej si poglejte nekaj video utrinkov, kako smo uživali v objemu kočevskih gozdov, kako smo bežali pred gavgami na gradu Kostel in kako smo na raftanju premagovali prelepo Kolpo.

Po poti starodavnega vraga in po sledeh kočevskih medvedov

Za začetek našega teambuildinga – Pot Mikulovega vraga.

Ko smo prispeli v Kostel, nas je pričakala vodička Natalie. Po lepem vremenu smo vedeli, da je pred nami čudovit dan, poln doživetij. Vodička nas je popeljala na 3,5 km dolgo gozdno pot, ki se imenuje Pot Mikulovega vraga. Po poti nam je pripovedovala zgodbo o vragu in nam razlagala o prelepi naravi, ki smo jo imeli čast videti. Tam se med drugim nahaja najnižje rastišče jelke v Evropi (okrog 200 m nadmorske višine).

Sprehodili smo se tudi po robu kočevskega pragozda, v katerega ni posegel nobeden že več kot 100 let. Med potjo smo opazovali in preskakovali potočke in se tudi malo razgibali. Natalie je inštruktorica joge in vodi gozdne kopeli po principu japonske terapevtske tehnike shinrin yoku. Razložila nam je obe filozofiji in nam pokazala odlične vaje za dihanje ter za razgibavanje naših mišic. Moramo priznati, da smo se zares naužili svežega zraka in se pri tem zelo zabavali. 🙂

Pobeg pred smrtno kaznijo – srednjeveškimi gavgami!

Srednjeveške gavge, pred katerimi bežite v Castle Escapu Kostel.

Pot smo nadaljevali proti gradu Kostel, ki je po obsegu z vsem svojim grajskim poslopjem, obzidjem in okolišem celo drugi po velikosti v Sloveniji, takoj za celjskim. Spet smo doživeli svojevrstno akcijo. Pobeg iz gradu ali Castle Escape Kostel je igra pobega, v kateri ne bežimo iz samega gradu, temveč pred gavgami. Na voljo je celoten grad in ne samo ena soba. Igro pobega lahko igra več skupin hkrati, a od 2 do 5 oseb na skupino. Primerna je tudi za mlajše.

Cilj igre je s pomočjo karte gradu in ostalih rekvizitov najti 5 grbov oz. simbolov in tako prepričati hudobnega rablja, da vas za kazen ne odpelje na gavge (v srednjem veku so imeli nekateri vplivni gradovi sodno oblast – lahko so obsojali ljudi na smrtno kazen in jih celo obešali na gavge).

Sestavili smo dve skupini po 4 osebe. S skupnimi močmi in znanjem je obema skupinama seveda uspelo uiti pred zloveščimi gavgami. 🙂

Po uspešni nalogi smo si privoščili še grajsko pivo (temno pivo Grad ali svetlo pivo Kolpa) in tako zadovoljni ter odžejani odšli naprej proti Osilnici.

Dežela Petra Klepca in adrenalinsko drvenje po Kolpi

Kočevska reka, Osilnica, Kolpa in okoliški kotički kar vabijo v svojo čudovito in mirno naravo, kjer vam nikoli ne bo dolgčas.

Ko so ti zadovoljene vse jezične brbončice 🙂

V Osilnici smo se ustavili v hotelu Kovač, kjer nas je čakalo kosilo. Prijazen in ustrežljiv lastnik hotela, g. Simon Kovač, nas je vse lepo pozdravil in povabil za mize. Ker smo bili že pošteno lačni, smo dobili obilno porcijo raznolike, a zelo okusne hrane. Poskusili smo med drugim tudi divjačino in domač “štrudl”.

V hotelu Kovač ponujajo vse: od sob, restavracije, wellnessa (savne, bazen) do adrenalinskega parka. Omogočajo različne športne aktivnosti (kolesarjenje, tenis, lokostrelstvo, paintball, zipline…), med drugim tudi rafting po Kolpi, za katerega smo se odločili, da ga preizkusimo tudi sami.

Leva stran, desna, vesla in gremo! 🙂

Po kosilu smo se odpravili proti bližnji odhodni bazi za rafting. Od izkušenega vodiča smo tam dobili vso potrebno varnostno-športno opremo (neopren obleko, obutev, čelado, rešilni jopič in vesla). S kombijem smo se nato odpeljali nekaj kilometrov stran in sledila je prava vodna dogodivščina. 🙂

Ko smo prispeli na štartno mesto, nas je vodič najprej podučil o samem raftanju in o Kolpi. Nato smo čoln spravili v vodo in začeli. Preveslali smo 10-kilometrsko razdaljo, za kar smo potrebovali dobro uro. Kolpa je imela primeren pretok vode za raftanje, zato je bilo lahko in v užitek veslati. Ob strugi nas je spremljalo veliko zelenega rastja in čudovito petje ptic. Nekje na vsaki četrtini poti po reki Kolpi smo morali premagati tudi divje brzice, ki so nas pošteno zmočile. Preživeli smo pa seveda vsi. Haha! 🙂

Za konec..

Skozi celotno pustolovščino se je celotna ekipa imeli super in zagotavljamo vam, da vam ne bo žal, če tudi vi obiščete te prelepe kraje ob Kolpi. Na naših teambuildingih vedno radi počnemo kaj zanimivega in tam je veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Več koristnih informacij o Castle Escapu Kostel najdete tukaj >>.

Več o hotelu Kovač in njihovi ponudbi pa najdete tukaj >>.

 

Reportaža:

Ekipa Potnik.si