Nassfeld, “mokrišče” za top smučarske užitke

Ste že smučali na bližnjem smučišču, ki je imelo svoj čas najdaljšo kabinsko žičnico v Alpah, 110 km prog, največ sončnih dni in slovensko ime Mokrine?

Pri Potnik.si smo se odločili, da s skupino dobrih smučarjev za vas testiramo to smučišče. Smučali smo dva dni takoj na začetku smučarske sezone 7. in 8. decembra, ko je še malo smučarjev in deviški sneg. Zanj smo se odločili, ker je to največje in najbolj raznoliko smučišče na avstrijskem Koroškem (redno med 10 naj smučišči Avstrije) in je priljubljena destinacija slovenskih smučarjev tudi za enodnevno smuko, saj je od Ljubljane oddaljeno le 150 km.

Naša ekipa pred začetkom spusta na Mokrinah.

Proge v Nassfeldu so bile zlikane

Dobra urejenost prog. Fotografijo posnel Daniel Zupančič

Na Mokrinah se zanesite na naravo. Pozimi namreč gospa Pehta prek Karnijskih Alp redno pošilja jadranski ciklon in oskrbuje avstrijsko ‘snežno luknjo’ z do osmimi metri naravno zapadlega snega. Takoj ko temperature padejo, se poleg tega aktivirajo tudi zasneževalne naprave, ki 110 kilometrov prog za zimske športe pripravijo do popolnosti. Za kompaktno snežno preprogo na izredno širokih progah, ki smučarjem omogočajo karving zavoje z XXL-premerom, na celotnem smučišču skrbi skupno 420 snežnih naprav, ki pripravijo smučišče za obratovanje v manj kot sedmih dneh.

Veselje na progi je tako zagotovljeno. Prav tako pa tudi veliko sonca – na Mokrinah sije sonce v povprečju 850 ur na sezono, kar je rekord v Alpah in nudi še več počitniškega veselja pod jasnim sončnim nebom. Na vrhu smučišča imajo prav sončno uro, ki šteje sončne dneve.

Nassfeld ima 30 sodobnih žičniških naprav

 

Nassfeld ima sodobne žičniške naprave, v katere veliko vlagajo. Nekaj najnovejših je pokritih in z ogrevanimi sedeži, tako da vam je prijetno tudi bo slabšem vremenu.

Zelo so pozorni na varovanje okolja, saj obratujejo žičnice s 100-odstotno zeleno energijo, ki se pridobiva s pomočjo regionalne vodne energije. Tja lahko prispete udobno in okolju prijazno z vlakom. Z železniške postaje vas do prenočišča pripelje železniški shuttle, dnevni gosti pa lahko potujejo z brezplačnim smučarskim avtobusom. Na kraju samem lahko zimski športniki uporabljajo sistem souporabe e-avtomobila in ga npr. napolnijo na dolinski postaji, medtem ko družina uživa v smučarskih radostih.

Uživancija za otroke

Smučišče je prijazno otrokom, saj imajo kar štiri območja, ki so namenjena prav njim. Vsako soboto lahko otroci, mlajši od 10 let, ves dan smučajo za samo 10 evrov, z družinsko smučarsko karto pa ima tretji otrok brezplačno smučanje.

Poleg tega dopustujejo otroci do 10 let ob določenih terminih v decembru, januarju in od sredine marca dalje v pavšalni ponudbi ‘Smučarsko presenečenje na Mokrinah’ brezplačno v sobi skupaj s starši, dobijo pa tudi brezplačno smučarsko karto. V okviru te ponudbe lahko dodatno rezervirate ‘Paket z varstvom otrok’ s smučarsko opremo in smučarskim tečajem po ugodni ceni 31 evrov na dan.  

Na Mokrinah se vedno nekaj dogaja

Mokrine so že dolgo znane kot lokacija za dogodke. V kočah imajo pogosto tudi živo glasbo. Med zimsko sezono vas bodo v gorah zabavale mednarodne zvezde. Na primer 14. decembra 2019 bo Nena dodobra stresla goro. Dobro vzdušje pa lahko pričakujete na alpski zabavi na Mokrinah (20.–21. 3. 2020). Vikend prostega sloga s tekmovanjem v snežnem parku in zabavno dirko v kači (8.–9. 2. 2020) bo zelo športen.

Marca pa bo na vrsti najdaljša smučarska tekma na svetu (6.–7. 3. 2020). Pri tem morate v navdušujočem ozračju s smučmi na zaprtih progah premagati 25,7 kilometrov. Pod sloganom ‘Premagaj ASA’ je cilj vseh udeležencev premagati gostitelja Armina Assingerja. Poleg vsega pa so tu še kulinarični dogodki, kot so npr. ‘Zvok vina’, vinski sejem na snegu (28. 3. 2020), brezplačne delavnice deskanja in prostega sloga v šoli Shred, ‘Mokriške noči’ z nočnim smučanjem (4. 1.–7. 3. 2020) ter še mnogo več.

Čudoviti razgledi na dolino in zasnežene vršace

Mokrine so dobile ime po mokrišču oz. jezeru na prelazu, ki vodi v Italijo. Uživate lahko v veličastnih razgledih. Nassfeld je zanimiv tudi poleti za gorske kolesarje, pohodnike in plezalce.

Zelo zanimiv je vzpon na Gartnerkofl, kjer je kar nekaj visečih mostov in plezalnih poti s klini in jeklenicami.

Gorski reševalci so imeli vajo

Ko smo se ustavili na “kuhančka,” je nekajkrat pristal helikopter, saj so imeli ravno tisti dan gorski reševalci vajo.

Kulinarika med Avstrijo in Italijo

Takole smo nazdravili ob čudovitem razgledu.

Med smučanjem smo se pogosto ustavili v kočah ob smučišču in uživali v kulinariki. Ker ležijo Mokrine na meji med Avstrijo in Italijo, boste lahko okusili dobrote avstrijskokoroške kuhinje ali pa testenine in morske sadeže iz Italije. S tem postane zimski šport čezmejni užitek :).

Smučanje po “celcu” izven prog

Smučanje izven prog . Fotogrtafija Daniel Zupančič

Če so razmere ugodne, imate kar nekaj možnosti za smučanje izven prog. Vsako nedeljo od januarja naprej imajo organizirano vodeno smučanje izven prog.

Razvajali smo se v hotelu Gartner Kofel ****

Ta družinski hotel ima prav posebno dušo, saj ima povsod razstavljene minerale in kup drobnih presenečanj. Že na pročelju vas pričakajo ogromne smuči, ki segajo nad streho. V tem hotelu pogosto bivajo znani tekmovalni smučarji (tudi Bojan Križaj). Za zajtrk smo si lahko prvi dan omislili kar ostrige in šampanjec :). Na izbiro nam je bila res izvrstna kulinarika. Razvajali smo se v 7 različnih savnah in notranjem bazenu. Imajo pa povsem ločen wellness samo za otroke in veliko igral. S smučmi se lahko neposredno iz prostora za smuči in pancerje spustite na smučarsko progo. Zares vam omogočajo doživetje smučarije na najvišjem nivoju.

Lastnik hotela Martin vsako leto organizira smučarsko tekmo. Kdor ga premaga v smučanju, prejme 7 dni brezplačnega bivanja v njegovem hotelu. Pravi, da je odličen smučar :).

__________________________________________

Reportažo in fotografije sva za vas pripravila mag. Simon Meglič in Iztok Škof iz Potnik.si