Okus po vinu – potepanje po Čilu

Čile je ozka, dolga država, ki se razteza vzdolž južne polovice zahodne obale Južne Amerike od Andov pa do konca južnoameriškega rta.  Je neverjetno razgibana država, saj ima vse, od vročine v najtoplejši puščavi na svetu  – Atacama do mraza v Čilski Patagoniji. Prav tako pa se lahko pohvali z bogatim vinorodnim območjem le nekaj kilometrov izven glavnega mesta Santiago de Chile.
Dolina reke Maipo je dom svetno znanih vin. Okolje je kot naročeno za trto, veliko tamkajšnjih trt pa izvira iz 19. stoletja, ko so jih tja prinesli iz Francije. Iz Čila izvirajo nekatera najboljša vina, ki se po kakovosti z lahkoto merijo s francoskimi. Med bolj znanimi sta cabernet sauvignon in carmenere.

Še posebej primeren čas za obisk vinogradniških pokrajin v Čilu je aprila, ko začne odpadati jesensko listje.  V spodnjem videu si oglejte, kako je videti polnjenje steklenic ter kakšne so tamkajšnje vinske kleti.

​Več pa izveste v oddaji Potepanje na programu Planet Earth v petek ob 18:10.
Komentirajte!