Osilnica – dežela Petra Klepca in številnih aktivnosti

​Narava se vse bolj prebuja, zato sva se odločila preživeti tridnevni oddih v neokrnjeni naravi, kjer bi hkrati poskrbela za aktivnost in sprostitev. Tako sva se odpravila v Osilnico, ki se nahaja ob Kolpi, na meji s Hrvaško. Če ste avanturističnega oz. pustolovskega duha ali pa preprosto želite preživeti miren oddih v naravi brez hitenja in stresa, je to vsekakor pravi naslov za vas.

Dežela ob meji, majhna po velikosti in prebivalcih, a velika po zanimivostih in aktivnostih
Osilnica leži v jugovzhodnem delu Slovenije, na 293 m nadmorske višine. Občina je po številu prebivalstva druga najmanjša občina v Sloveniji – na enem kvadratnem kilometru živi le 10 ljudi. V Osilniški dolini je 332 prebivalcev.
Osilniška dolina se imenuje tudi Dežela Petra Klepca. Zgodba (ljudska pripovedka) govori o revnem in slabotnem pastirju Petru Klepcu. Gozdne vile so mu podarile čarobno moč, s katero je pomagal sokrajanom ter ščitil dolino pred turškimi vpadi. Z junaškimi dejanji je postal legenda kraja.
Kovačija Gorše – muzej kovaštva
Za začetek sva obiskala kovačijo Gorše, kjer sta naju prijazno sprejela Jože Gorše in njegova žena. ​Obnovljena stara kovačija, v kateri se sedaj nahaja muzej kovaštva z izdelki in pripomočki iz celotne doline, ki je zelo bogato in slikovito opremljen ter na zanimiv način prikazuje zgodovino kovaštva.
Skrivnostni bunker Škrilj – fascinantni kraj pod zemljo
Obiskala sva tudi Bunker Škrilj, ki je bila dolgo ena najbolj varovanih slovenskih skrivnosti. Nahaja se kar 70 m pod zemljo v bližini vasi Škrilj, ki leži v kočevskih gozdovih. Bunker se je gradil med leti 1953–1957. Vsi, ki so karkoli vedeli o tem, so morali strogo molčati. Vas Škrilj je zamolčana kočevarska vas, ki se z odprtjem bunkerja za javnost vrača na zemljevid. Naseljena je bila še po drugi svetovni vojni. V petdesetih letih minulega stoletja, ko so oblasti na Kočevskem začele graditi objekte za zaščito slovenskega političnega vodstva, pa so prebivalce izselili. Danes objekte upravlja Ministrstvo za obrambo, vas Škrilj pa za svoje potrebe uporablja slovenska vojska.

Ogledi so vodeni in se izvajajo po predhodni najavi in v vnaprej dogovorjenih terminih. Od zbirnega mesta do bunkerja je organiziran prevoz, ki je edini dovoljen način dostopa do objekta. Samostojen dostop do Bunkerja Škrilj ni dovoljen. Dostop (vožnja) do  bunkerja je s prevezo čez oči, tako kot so to počeli nekoč. Vse je videti tako še bolj skrivnostno.

V kočevskih gozdovih, globoko pod hribi, se skriva fascinantno podzemlje in tehnično znanje minulih rodov. Bunker je oskrbovan z elektriko, vodo, ogrevanjem, v glavnem z vsem tistim, kar rabimo za preživetje, če bi morali v bunkerju živeti dlje časa.

Naravne znamenitosti in številne možnosti za izlete v naravo
Izvir Kolpe:
Če ste v Osilnici, je obvezna postojanka ogled izvira reke Kolpe. Izvir je kraški, globok 84 m. Izvira na hrvaški strani v Gorskem kotarju blizu Osilnice, kjer se vanjo z leve zlije reka Čabranka. Od tam naprej pa kar 117,4 km ustvarja naravno mejo med Slovenijo in Hrvaško.
Izvor Kolpe
Izvor Kolpe

​Loška stena:
Loška stena (875 m.n.v.) se dviga nad kolpsko dolino in nam ponuja čudovit razgled. Loška stena se imenuje po vasici Ložec v njenem podnožju in je ena najbolj markantnih točk tega področja, saj s svojo ozko, ladijskemu premcu podobno prepadno steno, kraljuje nad sotesko.

Mirtoviški potok:
Izjemen naravovarstveni pomen daje potoku kraški izvir, ki ga obdajajo skale, prevlečene z zelenim mahom in votlina.

Picture

Goteniški Snežnik:
Je najvišji vrh kočevsko – kolpskega področja (1290 m.n.v.).
Šajbnik:
Na Šajbniku (861 m.n.v.) se nam odpre lep razgled na čabransko dolino. V mesecu maju cvetijo tam narcise.
Krempa:
Krempa je 942m visoka gora, ki se nahaja v osrednjem delu Borovške gore, pogorja, ki se strmo dviga nad Zgornjekolpsko dolino. Malo pod vrhom se na istoimenskem sedlu nahaja znano rastišče narcis.
Risnjak:
Risnjak je najvišji vrh Gorskega kotarja. Ob lepem vremenu nam ponuja čudovit razgled, ki seže vse do morja.
Pestra ponudba športnih aktivnosti in življenjski prostor številnih živali
Zaradi čudovite pokrajine lahko uvrstimo Kolpo med najlepše slovenske reke, še zlasti s pogledom z vrha Loške stene. V vsej svoji dolžini nam ponuja obilico veslaških užitkov. Najbolj zanimivih je 20 km med Osilnico in Brodom na Kolpi s povprečnim padcem 4%. Midva sva Kolpo obiskala ravno v času, ko so na Kolpi potekale mednarodne tekme v sprintu na divjih vodah.
Območje je tudi pravi raj za kolesarje. Izbirate lahko med nezahtevnimi, srednje zahtevnimi in zahtevnimi potmi. Kar nekaj pa je kolesarskih poti, ki potekajo po gozdu.  Okolica je odlična tudi za planinarjenje ali nordijsko hojo. Lahko pa se preizkusite tudi v paintballu, raftingu, lokostrelstvu ali pa odigrate partijo tenisa. Obiščite tudi adrenalinski park s plezalno steno, pustolovski park, za pogumne pa je na voljo tudi prosti pad in hydrospeed. Za vsakega se nekaj najde.

Reka Kolpa je ena izmed najbolj čistih rek v Sloveniji, zato nudi tudi obilo ribiških užitkov. Dovoljeno je muharjenje z umetno muho. V Kolpi žive sulci, potočne postrvi, lipani, mrene, pletenice… ​Območje je znano po ohranjenih gozdovih, kjer od nekdaj prebivajo: volk, rjavi medved, vidra, lisica, divja mačka, kuna belica, jazbec… Ris je bil ponovno naseljen leta 1973. V kanjonu Kolpe živi najbolj južna populacija gamsa v Sloveniji. Tam živijo tudi jeleni, srne, divji prašiči, poljski zajci, polhi. Na območju je bilo evidentiranih več kot 170 vrst ptic.

Hotel Kovač – odlično izhodišče za raziskovanje doline Kolpe in okolice
Prenočevala sva v Hotelu Kovač, ki je leta 2002 dobil podobo, ki jo ima še danes. Takrat so podrli staro poslopje / gostilno ter zgradili družinski hotel, zgrajen v etno stilu Petra Klepca.

Hotel Kovač je namenjen zelo širokemu krogu gostov. Je prijeten in gostoljuben družinski hotel, v katerem se vam v celoti posvetijo in prisluhnejo vašim željam. Predstavijo vam možnosti zunanjih, športnih aktivnosti in kulturnih ter zgodovinskih dejavnosti. Možnosti je na pretek. Primeren je za družinske počitnice, saj imate na voljo aktivnosti za vse starostne skupine. Tudi v primeru slabega vremena vam ne bo dolgčas.

Gostijo tudi veliko število šol, ki pridejo sem v šolo v naravi. Poleg tega izvajajo tudi šolske programe, ki so predvideni za obvezne izbirne vsebine (športni tabor, naravoslovni tabor, gospodinjski tabor, tehnični dnevi…). Na voljo sta dva objekta, ki imata skupno 80 ležišč, jedilnico z 90 sedeži in tremi različnimi prostori, ki so namenjeni za delavnice in večerne animacije.

Vhod v hotel

V hotelu ponujajo in vam lahko organizirajo številne športne aktivnosti. Imajo veliko športne opreme, od kajakov, raftov, koles do svojega pustolovskega parka, bazena in teniškega igrišča. Pa še bi lahko naštevali.
Pogled na teraso
Recepcija
Hotelska restavracija – odlična domača kulinarika in zgodba o Petru Klepcu
Notranjost restavracije hotela je urejena v etnostilu Petra Klepca. Na voljo vam je tudi pokrita letna terasa.

Zajtrki so samopostrežni, medtem ko lahko za kosilo ali večerjo naročite iz menija ali pa vam postrežejo z že izbranim menijem. V kuhinji uporabljajo sezonske sestavine in sestavine iz okoliških krajev. Tako boste lahko dobili jedi iz čemaža, svežih gob, domač kruh in tudi jedi iz divjačine ter postrvi. Na voljo pa je tudi hišno pivo in odlična vina.

V hotelu Kovač imajo na voljo več vrst prenočišč, izbirate lahko med hotelsko depandanso, športno depandanso ali apartmaji. Hotelska depandansa ima na voljo 14 dvoposteljnih sob in družinske sobe 2+2. Vse sobe so kategorizirane s tremi zvezdicami. Sobe so opremljene z brezžičnim internetom, televizijo, mini barom in telefonom.
Hotel Kovač - sobekopalnica- hotel Kovač
V sklopu wellness centra se nahaja plavalni bazen, 20 metrov dolg in 6,5 m širok. Bazen je primeren tudi za neplavalce. Globina bazena se giblje od 0,85 do 1,30 metra globine. V bazenu je na voljo tudi podvodna masaža. Temperatura vode v bazenu je 28-30°C. ​Bazen je posebno lep ponoči, ko se prižge podvodna razsvetljava, ki pričara romantično vzdušje.
Poleg bazena se nahaja tudi jacuzzi za 6 oseb, ki omogoča popolno sprostitev po športnih aktivnostih. ​Na voljo pa imate tudi savne (bio zeliščna savna, finska savna, infrardeča savna in turška savna) ter masaže.
Romantične poroke za vse želje 
Velika kapaciteta restavracije in neokrnjena narava sta kot naročeni za organizacijo in izvedbo porok. V hotelu Kovač lahko organizirajo poroke vseh želja. Poskrbijo lahko tudi za ansambel, fotografa, snemalca ter uredijo restavracijo po vaših željah.
Časa za vse aktivnosti, ki jih ponujajo, in za vse bližnje znamenitosti nama je žal zmanjkalo, saj jih je res veliko. Bova se pa z veseljem spet vrnila in uživala v lepi naravi ter aktivnostih.
Bi tudi vi preživeli oddih v Osilnici?
Pišeta: Nataša in Žiga
Komentirajte!
Ste že bili ob reki Kolpi oz. v Osilnici? Kaj vam je bilo najbolj všeč?