Parenzana – top kolesarjenje po stari istrski železnici

Picture
mag. Simon Meglič

Z Lejo in Alenom smo se odpravili na eno najlepših kolesarskih poti v Istri. Iz Buj smo kolesarili mimo Grožnjana do vasi Livade. S kolesi smo šli v septembru po poti, kjer je včasih potekala ozkotirna železnica “Parenzana” Trst – Poreč, in doživeli nepozaben dan. Priporočamo jo vsem ljubiteljem kolesarstva, ki želijo Istro doživeti na malo drugačen način.

Štart

Najin bazni tabor je bil Hotel Maestral v Novigradu. Tam naju je pobral Alen, ki dela v hotelu in je izkušen kolesar po Istri. S kombijem smo se peljali do Buj, kjer smo zajahali bicikle.

Parenzana nekoč

Parenzana ali krajše TPC (Trieste-Parenzo-Canfanaro) je bila 123,1 km dolga ozkotirna železniška proga, ki je povezovala 33 istrskih krajev od Trsta do Poreča. Poteka po teritorijih treh držav: Italije – 13 km, Slovenije – 32 km in Hrvaške – 78 km.

Leta 1902 je zapeljal po njej prvi vlak. Po njej so vozili potnike, predvsem pa vino, olivno olje in tartufe do italijanskih mest. Dolga je več kot 122 km.

Leta 1935 pa je proga nehala obratovati. Po Alenovem pripovedovanju je Benito Mussolini ukazal, naj se tračnice s te proge demontirajo in pošljejo v Afriko, kjer naj bi jih Italija zaradi rud in kolonializma bolj potrebovala. Ladja z naloženimi tračnicami se je žal potopila in tako dokončno zapečatila Parenzano.

Picture
Slika vlaka na ozkotirni železnici. Povprečna hitrost vlaka je bila 20 km /h. Kot bi se peljal s polžjo vprego:)  Slišala sva zanimivo zgodbico. Otroci so na Prenzani s figovim sokom namazali tračnice, da so bile spolzke, ko se je vlak vzpenjal navkreber. Tako so morali vsi potniki z vlaka in otroci so jim prodajali lokane pridelke. Bili so podjetni, ni kaj 🙂
Picture
Tudi danes lahko podoživite čas, ko je po Parenzani vozil parni vlak. V Izoli in na Livadah (pod Motvunom na Hrvaškem) sta muzeja, posvečena tema dvema železnicama.

Več o Parenzani si preberite tukaj >>

Parenzana danes

Parenzana poteka večinoma povsem stran od naselij in civilizacije, zato vam priporčam, da imate s seboj rezervne zračnice, kajti pešačenje do prve vasi bi znalo biti naporno. Alenu, ki je v spustu malo pretiraval, je počila zračnica, vendar je nekako odvozil še zadnji kos poti.

Ob poti so postavljene razgledne ploščadi, kjer smo uživali v pogledih na prelepo pokrajino.
Počivališče na Parenzani je malo manjše kot ob avtocestah, vendar precej prijetnješe.

Završje

Završje je slikovita vasica, v katero se povzpnete, ko se vozite po Parenzani.  Ima precej veliko cerkev in slikovito kamnito utrdbo. Kot zanimivost, Hrvaška namerava celotno vasico preurediti v hotel. Bomo videli, ali bo obdržala svoj čar.
Leja in Alen počivata v senci pred utrdbo v Završju.
Slikovita cerkev v središču Završja. Tukaj res doživite lepote istrske vasi.

Grožnjan

Livade

Alen in Leja sestradana čakata ob koncu kolesarjenja zasluženo kosilo v vasici Livade pri Motovunu. Tukaj je tudi muzej Parenzane, ki je bil žal zaprt tisti dan.
Polži s polento v gostilni so bili kot nalašč za gurmanske užitke po kolesarjenju. Bolj kot jih žvečiš, več jih je v ustih 🙂 Tukaj imajo zelo okusno hrano.

Hotel Maestral – raj za kolesarje

Spala sva v hotelu Maestral, ki je kot nalašč za kolesarje, saj poleg odlične hrane in wellnessa nudi tudi servis za kolesa, najem koles in kolesarsko sobo. Opremijo vas z gografskimi kartami z označenimi kolesarskimi potmi v bližini. Ponujajo pa tudi najem vodiča. Tudi v ponudbi imajo kolesarske pakete, ki poleg spanja vključujejo kolesarske izlete.

Kako sva uživala za vikend v hotelu Maestral v Novigradu, si preberite v članku iz prejšnjega izvoda revije >>.

Picture
Hotel Maestral**** je eden najboljših hrvaških hotelov, kar sem jih obiskal. Storitve so res na nivoju, saj poskrbijo za vse detajle. Osebje je prijazno. Sobe so moderno opremljene in prostorne. Večerje in zajtrki nudijo zelo širok izbor hrane, ki je zelo okusna, ponujajo lokalne specialitete, tako da boste vsi gurmani tukaj prišli na svoj račun.Tu vam ne bo dolgčas. Hotel ponuja ogromno dejavnosti. Otroke lahko vključite v mini klub, vi pa si malo odpočijete. Vsak dan so v okviru hotela organizirane animacije in aktivnosti (aerobika, vadba, ustvarjanje…). Ob  večerih pa lahko uživate ob živi glasbi na terasi. Midva sva se dobro naplesala.
Najini kolesi sta bili na varnem v kolesarskih sobah hotela Maestral in Laguna.

RAJ ZA ŠPORTNIKE IN REKREATIVCE:Za vse tiste, ki se ukvarjate s športom, ima hotel sobo za hrambo koles in servisno sobo. Najamete si lahko tudi kolesarskega vodiča in skupaj  organizirate izlet. V bližini hotela je 17 teniških igrišč. Imajo priznano šolo tenisa. Midva sva bila tam ravno v času svetovnega teniškega prvenstva za super seniorje.Blizu hotela najdete tudi nogometno igrišče. Tu zaradi ugodne klime in dobrih razmer organizira priprave in trenira precej klubov in reprezentanc. V  neposredni bližini teče reka Mirna, ki privablja precej kajakašev.Ljubitelji adrenalina se lahko preizkusite v paintballu, buggy turah, jet ski dirkah po dolini reke Mirne ali pa v surf šoli v Kampu Maestral.Za vse, ki ste bolj umirjene narave, je na voljo tudi mini golf igrišče. Nekaj minut vožnje od hotela se nahaja prvo tekmovalno golf igrišče v Istri z 18 luknjami.

Poleg hotela je tudi povsem nova športna dvorana za rokomet, košarko, mali nogomet, squash in gimnastiko. Se vam zdi še premalo??? Prav gotovo se za vsakogar najde kaj iz animacijskega programa.

Več informacij, kaj lahko doživite v Isti, in o cenah paketov lahko dobite na spodnjih povezavah:

Objavite svoj komentar! Ste morda že kolesarili po Parenzani?