Po poteh roparskih vitezov

Na obrobju Ljubljane, v vasi Žlebe nad Medvodami, lahko najdete prijetno pohodniško pot, imenovano Pot roparskih vitezov. Gre za prijetno traso, tam vas ob poti spremljajo informativne table, ki vam razkrijejo veliko zanimivosti o zgodovini teh krajev. Midva s partnerjem sva izkoristila lep jesenski dan in se po poti odpravila tudi sama.

Srednje zahtevna pot za celo družino

Pot je dobila ime po vitezih Hertenbergih, roparskih vitezih, ki so včasih prebivali nad vasjo Žlebe v grajski utrdbi pod vznožjem hriba Jeterbenk. Pot je dolga 8 kilometrov, za kar boste skupaj s kakim postankom potrebovali dobri 2 uri. Velja za srednje zahtevno pot, ki je primerna tako za odrasle kot otroke. Pot roparskih vitezov je označena s posebnimi tablami, najvišja točke poti pa je 774 metrov visoki Jeterbenk.

Pot je zanimiva in primerna za obisk skozi vse leto. Vsako leto 25. junija pa se lahko udeležite tudi tradicionalnega pohoda, ki ga izvede Turistično društvo Žlebe – Marjeta.

Od Žleb mimo gradu do sv. Katarine

Midva sva pot začela v vsi Žlebe nad Medvodami. Po nekaj minutah sva se vzpela do cerkve sv. Marjete, nato pa nadaljevala po gozdni poti. Ob poti sva opazila tudi tablo, ki označuje mesto, kjer so ostanki nekdanjega gradu, v katerem so domovali vitezi Hertenbergi. Po legendi naj bi se vitezi uprli svojemu gospodu in ropali ljudi ter zaklad skrili nekje v Jeterbenku. Legenda trdi, da bo zaklad našel tisti, ki bo poljubil kačo, domačini pa trdijo, da zaklad v obliki naravnih lepot najde vsakdo, ki pride v te kraje.

Čeprav Pot roparskih vitezov vodi direktno na Jeterbenk, sva se midva odločila, da bova pot še malo podaljšala in zavila s poti proti cerkvi svete Katarine. Ker sva imela srečo z lepim vremenom, sva ob poti ves čas občudovala prelepe razglede na bližnje Polhograjsko hribovje.

Prelep razgled z Jeterbenka

Od cerkve sv. Katarine nad Topolami sva se po poti vrnila do razpotja, od koder se začne pot strmeje vzpenjati do vrha Jeterbenka. Po kratkem vzponu sva prišla do vrha hriba, kjer stoji mogočen leseni križ. Z vrha Jeterbenka se nama je odprl prelep razgled po vsej okolici.

Poleg oznak, ki nas vodijo po Poti roparskih vitezov, sva opazila še table, ki so opremljene s podobami dreves in živali, ki jih najdemo po teh gozdovih. Gre za učno pot, ki deloma sovpada s potjo roparskih vitezov in bo najbolj navdušila mlajše otroke. Midva sva se odločila, da bova še naprej sledila oznakam Poti roparskih vitezov, ki so naju nato pripeljale nazaj do začetne točke.