Podpeško jezero in Sveta Ana

Bi tudi vi radi izkoristili prijetno (skoraj pomladno) vreme in iščete idejo za vaš naslednji izlet? Ne glede na to, ali iščete idejo za popoldanski oddih na svežem zraku ali načrtujete naslednji nedeljski družinski izlet, imamo za vas prijeten predlog. Podajte se na obrobje Ljubljanskega barja, povzpnite se na Sveto Ano in uživajte v pogledu na Podpeško jezero.

Na obrobju Ljubljane

S partnerjem sva želela izkoristiti prijetne temperature in odlično vreme, zato sva iskala ideje za krajši nedeljski izlet v naravi. Kaj hitro sva se odločila, da skočiva na obrobje Ljubljane in se povzpneva na hrib Sveta Ana. Sveta Ana je ena izmed najbolj priljubljenih, pa tudi najlepših izletniških ciljev ljubljanskega obrobja.

Odločila sva se, da bova naredila krožno pot od Podpeči, mimo vasi Preserje, do vrha Svete Ane, nato pa se bova spustila do vasi Jezero, mimo Podpeškega jezera nazaj do Podpeči, kjer sva parkirala avto. Za celotno pot sva potrebovala okoli 2 uri, saj sva si tako na vrhu kot ob jezeru privoščila daljši postanek in preprosto uživala v razgledu.

Sveta Ana

Kot je bilo omenjeno, sva se do vrha Svete Ane odpravila iz smeri Preserja. Pot do vrha je lepo označena in široka ter primerna za vse generacije, tudi za manjše otroke. Ker gre res za manjši vzpon, sva vrh dosegla že po manj kot pol ure hoje. Na vrhu stoji tudi istoimenska cerkvica, okoli nje pa je postavljenih več klopi za krajši oddih ali nastavljanje sončnim žarkom. Za cerkvijo stoji tudi steber s ploščo, ki vabi na še nadaljnji sprehod.

Sveta Ana je manjši hrib, visok 484 m, na obrobju Ljubljanskega barja. Kljub temu da gre za manjšo vzpetino, se na vrhu v lepem vremenu odpre čudovit pogled na celotno Ljubljansko barje in dalje proti Polhograjskemu hribovju ter Kamniško Savinjskim Alpam in tudi k bližnjemu Krimu.

Podpeško jezero

Od vrha sva se podala proti vasi Jezero in Podpeškemu jezeru. Na tej strani je bila pot nekoliko bolj razgibana, a še vedno zelo dobro urejena. Po približno pol ure hoje se nama je odprl lep pogled na skoraj popolnoma okroglo Podpeško jezero.

Podpeško jezero je eno najglobljih jezer v Sloveniji. Povprečna globina je sicer okoli 10 metov, vendar pa je posebnost jezera podzemni odtok lijakaste oblike, ki naj bi bil globok vsaj 51 metrov. Jezero se napaja iz sedmih kraških izvirov pod bližnjim gozdom. Jezero z okoliško močvirno ravnico je razglašeno za naravni spomenik Slovenije. Ob jezeru je poleti urejeno manjše kopališče, midva pa sva kar sredi februarja ujela tri pogumneže, ki so se odločili za osvežitev v jezeru.