Pravljična Slavonija in njenih 7 naj znamenitosti

Ko nam nekdo omeni Hrvaško, nas večina takoj pomisli na poletje in preživljanje dopusta na hrvaški obali. A Hrvaška nima le morja, ima tudi zelo lepo in zanimivo notranjost, ki skriva veliko čudovitih predelov. Eden izmed takšnih je tudi Slavonija – panonska pokrajina v severovzhodnem delu Hrvaške, ki zaradi svoje lepote, prijaznih in gostoljubnih ljudi, odlične kulinarike, številnih aktivnosti ter zanimivosti privablja vse več obiskovalcev. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj glavnih zanimivosti Zahodne Slavonije, ki jih ob vašem obisku ne smete zamuditi.

1. Odkrijte čudoviti naravni park Papuk – bogastvo narave

Slavonijo zaznamujejo širne ravnice, a tudi hribovje, ki se dviga nad nekdanjim dnom Panonskega morja. Najvišji vrh je Papuk, po katerem je ime dobil tudi priljubljeni naravni park. Vrh Papuka sega le 953 metrov visoko, a daje zaradi nizkega reliefa, ki ga obdaja, višji vtis. Slavonci pravijo, da gre za njihovo najlepšo goro, prav nič manj pa niso ponosni tudi na celoten Naravni park Papuk, ki se razprostira na 336 kvadratnih kilometrih. Hrvaški parlament mu je leta 1999 podelil status zavarovanega naravnega parka zaradi njegove geološke in biološke raznovrstnosti (številne živalske in rastlinske vrste) ter bogate kulturne in zgodovinske dediščine (sedem srednjeveških gradov in arheološko najdišče iz stare železne dobe). Človek naj bi na planoti Papuk namreč nepretrgoma živel vse od starejše kamene dobe, tamkajšnje prebivalstvo pa se je s hribov v nižje predele spustilo šele pred dobrima dvema stoletjema.
Naravni park Papuk zajema tri področja posebne zaščite – Rupnice, gozdni park Jankovac in Sekulinačke planine.

2. Rupnica – edinstveni geološki spomenik narave in čudež geološke transformacije

V bližini mesta Voćin, v SZ delu naravnega parka Papuk, se nahaja edinstveni geološki spomenik narave in čudež geološke transformacije – Rupnica. Gre za preostanek vulkanskega delovanja izpred več milijonov let, v obliki zloženih stolpičev (4 ali 5 kotnih) s prizmatsko pojavno obliko. Rupnica je dala svoj veliki prispevek za prvi geopark Hrvaške in se nahaja v popisu Unesca kot Geopark Papuk.
Naravni park Papuk - rupnica
Rupnica – geološki spomenik narave.
Naravni park papuk - geopark in biotska raznolikost
V naravnem parku Papuk se nahaja veliko raznolikih rastlin.

3. Bogata in odlična kulinarika – odlična vina, številne tradicionalne specialitete

Ob vrhunskih vinih se prepustite nepozabnemu kulinaričnemu doživetju okušanja slavonskih specialitet. Da bi ohranili tradicionalne jedi, so pripravili projekt Okusi hrvaške tradicije – okusi zlate Slavonije, znotraj katerega številne lokalne restavracije skrbijo za stalno bogato ponudbo tradicionalnih slavonskih specialitet. Bogastvo gastronomije vam ponuja možnost, da okusite preteklost in sedanjost. Poizkusite lahko domač kruh iz krušne peči, vrhunske mesne proizvode (kulen, klobase, ocvirke, prekajene slanine, šunke,…), številne ribje (postrv na žaru, som, ribje obare, …) in mesne (čobanac – pastirska obara, sarma, golaž, vinogradniški kebab,…) jedi, ki veljajo za slavonske specialitete.

4. Ružica grad – največji utrdbeni grad v Slavoniji s skrivnostno zgodovino

Ružica grad ali Velika utrdba Orahovica je največji ohranjen utrdbeni grad v Slavoniji in eden izmed največjih na Hrvaškem. Gre za utrdbo, ki se uvršča med največje srednjeveške utrdbene gradove v predelu severne Hrvaške. Ružica grad se nahaja na severovzhodnem pobočju slavonskega hriba Papuk, in sicer nad vasico Duzluka, nekaj kilometrov od Orahovice. Grad je bil strateško zelo pomemben, saj je kontroliral velik del dravskega toka. V neposredni bližini je cesta Kutjevo – Orahovica, ki povezuje dolino Drave s Požeško kotlino
Slavonija - grad Ružica
Čudovit pogled na grad Ružica jeseni.
Ta mogočna utrdba se nahaja na 374 metrih nadmorske višine, njena pravljična obzidja pa se raztezajo na površini približno 8.000 kvadratnih metrov. Njegov nastanek in zgodovina sta precej skrivnostna. Ne ve se, kdo je gradil utrdbo, kako so obdelovali in spravili velike kamnite bloke na vrh hriba, … Njegova strateška lega, visoki stolpi in čvrsto obzidje so botrovali temu, da je bila Ružica nepremagljiva. Stoletja udarov strel, napadov s topovi in minometalci ga niso uspeli zrušiti. Grad je še vedno tu in nas spominja na preteklost in dogodke v srcu Slavonije. Obiščite ga in spoznajte zanimivo legendo o gradu in njegovem nastanku ter imenu.
Slavonija - grad Ružica
Ostanki gradu Ružica.
Slavonija - grad Ružica in viteški turnir
Viteški turnir na gradu Ružica. 5. Izletniška točka Jankovac – zaščiteni gozdni park

5. Izletniška točka Jankovac – zaščiteni gozdni park stoletnih bukev in slap Skakavac

Jankovac je ena izmed najlepših gorskih dolin, ki leži na severnih pobočjih Papuka na 475 metrih nadmorske višine. Bogata je s hladnimi izviri in bistrimi potoki, obkrožajo pa jo stoletne bukve slavonskega gozda. Zaradi svoje lepote in romantičnega pridiha je bila dolina vedno privlačna ljubiteljem narave in hribov. Zaradi svojih naravnih lepot je bil Jankovac leta 1955 razglašen za zaščiteni park – gozd.
Slavonija - gozdni park Jankovac
Gozdni park Jankovac je ena izmed najlepših gorskih dolin, ki je bogata s številnimi potoki, obkrožajo pa jo stoletne bukve.
Slavonija - gozdni park Jankovac
Zaradi svoje lepote je dolina privlačna za ljubitelje narave in aktivnega oddiha (Planinski dom, Jankovac).

V samem srcu parka narave Papuk se nahaja Eko točka in obiskovalni center (s trgovino s spominki), Grofova poučna pot, ki meri 2,5 km in vas bo popeljala mimo gorskih jezer. Ob poti so postavljene tudi številne informativne table z informacijami in zanimivostmi o parku. 600 metrov steze pa je prilagojenih tudi osebam s posebnimi potrebami. V Planinski koči, z namestitveno kapaciteto 64 ležišč, vam bodo postregli z odlično hrano (bogata ponudba jedi iz divjadi in svežih postrvi). Prav tako boste lahko uživali ob Jankovačkem potoku, ki se v bližini gorske koče izliva skozi veliko steno v kanjon potoka Kovačice in ustvarja nepozabni slap Skakavac. Slap meri 28 metrov in je prava turistična atrakcija ter neizogibna izletniška točka številnih ljubiteljev narave.
Obiskovalcem je na voljo tudi ostala pestra ponudba, kot je obisk naravnih znamenitosti in kulturno zgodovinske dediščine, obisk arboretuma Lisičine …

Picture
Slap Skakavac meri 28 metrov in je prava turistična atrakcija ter neizogibna izletniška točka.
Slavonija - gozdni park Jankovac, grofova poučna steza
Grofova poučna pot meri 2,5 km in vas bo popeljala mimo gorskih jezer. Ob poti so postavljene tudi številne informativne table z zanimivostmi.

6. N-CIKLOTURIZEM kot posebna ponudba geoparka Papuk s 140km urejenih stez

Uspešno sodelovanje predstavnikov naravnega Geoparka Papuk s Turistično skupnostjo Požeške županije ter s kolesarskimi in planinskimi društvi s področja županije je pripeljalo do novega gpx formata kolesarskih in pohodniških stez znotraj samega parka. S tem se je izredno izboljšal razvoj cikloturizma znotraj Geoparka, kjer zdaj lahko uživate v lepotah neokrnjene narave na urejenih stezah in cestah v skupni dolžini 140 kilometrov. Gre za vrhunski doživljaj, saj steze potekajo tudi mimo nekaterih znamenitosti in po kolovoznih poteh, skozi gozdove, mimo vinogradov ter nudijo čudovite razglede.

Gostoljubni domačini bodo s svojo avtohtono ponudbo na domačijah in v restavracijah vzdolž kolesarskih in pohodniških poti poskrbeli za nepozabno izkušnjo tako rekreativcev kot tudi profesionalnih kolesarjev. Na njihovi spletni strani lahko na enostaven in pregleden način najdete vse znamenitosti tega kraja, tradicionalne izdelke, namestitvene informacije, vinske kleti in restavracije s podrobnimi opisi, kontakti in slikovitimi fotografijami.

Slavonija - kolesarjenje
Ob kolesarjenju in pohodništvu se lahko predate tudi …
Slavonija - padalstvo
… bolj adrenalinskim doživetjem.

7. Požeško-slavonska županija – nepozabno enološko in kulinarično doživetje

Vinogorje Požeško – slavonske županije ponuja nepozabno enološko in kulinarično doživetje.
Vinarstvo ima v Požeško – slavonski županiji dolgo tradicijo in je skozi zgodovino dalo številna kakovostna in vrhunska vina, ki so cenjena tako doma kot tudi v tujini. Poleg vrhunskih vin obiskovalci lahko uživajo tudi v nepozabnem kulinaričnem doživetju. Če se odločite obiskati te kraje, vas pričakuje čisto uživanje v bogati slavonski tradicionalni ponudbi, ki je prilagojena sodobnemu popotniku in poskrbi za vse njegove potrebe ter želje.Vinorodni predel Požeško-slavonske županije vas bo navdušil s svojimi tremi vinskimi cestami:

  • vinska cesta vinogorja Požega – Pleternica – obronki Požeške gore, možnost številnih aktivnosti (kolesarjenje, pohodništvo), čudoviti razgledi; območje z večstoletno tradicijo vinogradništva, tukaj najdete nekaj najbolj uspešnih vinskih zgodb in visoko kakovostnih vin;
  • vinska cesta vinogorja Kutjevo – tukaj pridelujejo svetovno znana vina visoke kakovosti (čaglin, kutjevo, kaptol, velika) na okrog 800ha vinogradov, ki veljajo za ene izmed najboljših hrvaških vinogradov z odličnimi legami. Kutjevo velja za vinsko prestolnico Hrvaške, prav tako pa se tukaj nahaja najstarejša vinska klet na Hrvaškem (iz leta 1232);
  • vinska cesta vinogorja Pakrac – bogata in dolga tradicija, možnost številnih aktivnosti (kolesarjenje, pohodništvo, jahanje, obisk muzeja s prvo hrvaško kovnico denarja, …).

Bogata turistična ponudba Slavonskih puta!
Vinske ceste Požeško-slavonske županije, ki jih najdete na www.slavonski-puti.hr s skupnim imenovalcem Slavonski puti, ponujajo več kot 250 postelj, 10 vrhunskih restavracij, 30 vinskih kleti, 2 eko posesti, degustacijske sobe suhomesnatih izdelkov in sirov ter še veliko več … Raziščite srce Slavonije skozi njene Slavonske pute!

Številne druge znamenitosti, dogodki, …

S pravljičnim številom 7 še zdaleč ni konec vseh lepot in znamenitosti Slavonije, kjer so doma prijazni ljudje, začarana narava in kulinarični užitki. Ko se boste odpravili v ta čudoviti del Hrvaške, boste lahko spoznali in raziskali še več znamenitosti, ki vas bodo navdušile.
PicturePicturePicture
Turistična skupnost Virovitičko-podravske županije
Turistična skupnost Požeško-slavonske županije

Komentirajte!

Kako vam je všeč Slavonija? Ste jo že obiskali?