Rab – najboljša izbira za ljubitelje narave

Otok Rab je eden najlepših jadranskih otokov, ki ni zanimiv le v glavni turistični sezoni, ampak tudi skozi celo leto. Ponuja številne možnosti za aktivnosti na prostem ter raziskovanje bogate zgodovine in kulture.

Na otoku se vam ponujajo možnosti za dolge sprehode ob morju, raziskovanje učnih poti ali kolesarske izzive. Prav tako pa se tudi za ljubitelje pohodništva na Rabu najde kaj, saj se lahko povzpnete na najvišji otoški vrh – Kamenjak (408 metrov nadmorske višine). Na njem vas zadržijo čudoviti razgledi – na Velebit, Kvarner in seveda na starodavno mesto Rab s štirimi zvoniki.

Arheološka najdišča

Iz ideje o muzeju na prostem je bil razvit projekt rabske arheološke sledi, ki je predstavil približno 30 arheoloških najdišč na otoku Rab. Nekatera mesta so predstavljena na situ (na izvirnih lokacijah), informacije o nekaterih segmentih te dragocene dediščine pa so na voljo v bližini lokacij ali na razglednih točkah. Te točke so označene na natisnjenem zemljevidu, ki ga je mogoče dobiti v pisarnah turistične skupnosti na Rabu in Loparju.

Poti Capo Fronte, Frux in Epario so idealne za aktiven vikend na Rabu. Poleg hoje ali kolesarjenja ponujajo možnost raziskovanja neznanega dela Raba.

Otok Rab intenzivno nadaljuje z aktivnostmi v smeri povezovanja bogate kulture, zgodovine in tradicije s segmentom aktivnosti v naravi, da bi svojim gostom ustvaril pogoje za obisk skozi vse leto.

Juxta Mare

Rab ima novo učno pot Juxta Mare – Virtualni muzej ribištva, pomorstva in ladjedelništva mesta Rab.

Ta projekt v svoji prvi fazi pokriva južni del otoka, naselji Banjol in Barbat, kjer je bila v zadnjih sto letih gradnja malih lesenih ladij najbolj intenzivna. Hkrati je bilo to področje najbolj zastopano v poklicnem ribolovu tudi več stoletij v preteklost.

V tej fazi je bilo obdelanih 13 lokacij, ki vključujejo ladjedelce, ribiče in pomembno zgodovinsko arhitekturo, ki priča o civilizacijskem razvoju omenjene otoške krajine. Vse pa se nahajajo na promenadi ob morju na celotnem odseku otoka naselij Banjol – Barbat.

Ime projekta JUXTA MARE izhaja iz dejstva, da se celotna muzejska vsebina nahaja na promenadi ob morju.

Na vsaki posamezni lokaciji je postavljena kovinska konstrukcija z dvostranskimi (dvojezičnimi) paneli, opremljenimi s tekstom in fotografijami, povezanimi s temo teh točk na promenadi. Na panojih so tudi bistveni podatki, povezani s celotno potjo (položaj na zemljevidu, razdalja do sosednje točke v metrih in številu korakov, ime in tematika drugih točk itd.).

Vsaka tabla ima na vidnem mestu QR kodo, ki po nalaganju v sodobno »pametno« telefonsko napravo postane ključ do vhoda v muzej iz naslova projekta – virtualni muzej.

Celotna dolžina muzeja je dostopna tudi invalidom, tako da imajo tudi dostop do ključa (QR koda) na tleh, kjer ga zlahka dosežejo.

Obiskovalci muzeja, če pridejo v delovnem času ladjedelnice, lahko srečajo ladjedelce v njihovem avtentičnem delovnem prostoru in si ogledajo postopke pri gradnji ali popravilu čolnov. Od nekoč zelo živahne in številčne ribiške flote je ostalo le nekaj čolnov s pretežno enočlansko posadko. Vendar pa je na pomolih in v manjših mandračih še vedno videti nekaj privezanih ribiških čolnov, opremljenih s tradicionalnim ribiškim orodjem, in tudi nekaj mrež, ki se sušijo.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂