Slovenija- Zelena destinacija

Konec septembra je na Ljubljanskem gradu potekala konferenca Global Green Destinations Day, na kateri so podelili priznanja najboljšim  zelenim in trajnostnim praksam vsega sveta.  Konferenca, ki bo Slovencem zagotovo še dolgo ostala v spominu kor dogodek, kjer je Slovenija kot prva država na svetu prejela naziv zelene destinacije.

100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu

​ Po mednarodnih merilih Green Destinations je Slovenija prva država, ki je postala zelena destinacija sveta.  Slovenija je na ocenjevanju,  na katerem so preverjali po sto merilih, prejela zavidljivih 96%.  Kot je ob slavnostnem dogodku dejal predsednik mednarodne organizacije Green Destinations Albert Salman, je to priznanje, na katerega bodimo ponosni.
​Poleg tega so razglasili tudi sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu, ki so v 46 državah. Iz Slovenije so se na seznam uvrstile Ljubljana, ki je bila na njem že v njegovi prvi različici leta 2014, in vse destinacije, ki so prejemnice znaka Slovenia Green Destination. Tako je Ljubljana slavila kar dvakrat, saj je tako nosilka certifikata Slovenia Green kot tudi Quality Destination. Zelena prestolnica Evrope je organizacijo Green Destinations najbolj prepričala z uvajanjem mehke mobilnosti v središču mesta, kar je povečalo kakovost življenja tako meščanom kot tudi obiskovalcem.
Poleg Slovenije so države z največjim številom vrhunsko trajnostnih destinacij še  Nizozemska, Hrvaška, Portugalska, Kanada, Čile, Kitajska, Španija in Velika Britanija,

Zelene destinacije v Sloveniji

Do sedaj je naziv Slovenia Green Destination  nosilo 9 destinacij : Ljubljana, Kamnik, Idrija, Rogla-Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Žalec in Celje. Na slovesnosti  pa so razglasili še osem novih dobitnikov znamke kakovosti Slovenia Green Destination. To so postali: Nova Gorica, Brda, Kranjska Gora, Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela krajina in Velenje.  
Skupno je tako zdaj v Zeleno shemo slovenskega turizma vključenih 17 destinacij.
Poleg tega je Slovenija bogatejša tudi za tri ponudnike namestitev, ki se lahko pohvalijo z znakom Slovenia Green Accomodation. To so postali Hostel Celica, Hotel Jožef in Sobe z zgodbo Pr’Gavedarjo. Do sedaj so to priznanje prejeli: Ortenia-Apartmaji v naravi, Turistična kmetija Urška, Posestvo Trnulja, Terme Snovik, Thermana park Laško, Kamp Koren Kobarid, Hotel Park Ljubljana. Skupno je takih ponudnikov v Sloveniji sedaj 10.

 

Vir: D.S. rtv.slo, Siol.net

Komentirajte!

Tudi vi menite, da si je Slovenija zaslužila ta naziv?