Intervju z Lucijo Avguštin

S športi, ki so nekoč veljali izključno za moške, se danes ukvarja tudi vse več žensk. Med najbolj popularnimi so borilni športi, ki jih obiskuje vse več predstavnic nežnejšega spola. V Ljubljani smo obiskali trening brazilskega jiu-jitsa in spoznali ter se pogovorili z Lucijo Avguštin, ki ta šport trenira že četrto leto. Preverite, zakaj se je odločila za ta šport, s kom trenira, kako ji je šport spremenil življenje, kaj vse je osvojila, s kakšnimi problemi se soočajo punce … Prav tako pa smo jo povprašali o nekaterih njenih potovalnih navadah. V prijetnem pogovoru smo izvedeli veliko zanimivosti o brazilskem jiu-jitsu in o Luciji ter se prepričali na lastne oči, da to ni več samo moški šport.

Zakaj si se odločila za brazilski jiu-jitsu?

Po pravici povedano se mi ni sanjalo, kakšna borilna veščina je brazilski jiu-jitsu. Ko sem se naveličala fitnesa, kjer se nisem čisto našla, sem iskala nekaj bolj zanimivega. Od malih nog sem si želela trenirati borilne veščine. Veliko sošolcev je v osnovni šoli hodilo na karate, meni pa so rekli, da je to fantovski šport in naj raje počnem kaj drugega. Tako sem po spletu iskala nekaj podobnega, no vsaj zdelo se mi je tako (haha). Mislim, da, razen kimona, ta dva športa nimata kaj dosti skupnega. Našla sem Carlos Maia Bazilian Jiu-Jitsu Academy. Super, če je šport brazilski in ga uči Brazilec, potem je to to. Ko sem prišla prvič v klub, me je prijazno sprejel profesor Maia in me povabil naprej. Na blazinah sem zagledala 16 fantov, ki so se v parih valjali drug po drugem. “Ojoj, kaj je to?” sem mislila sama pri sebi. Vseeno sem iz vljudnosti ostala še nekaj časa. Po nekaj minutah sem opazila, da se vsi neizmerno zabavajo med sparingom in da je v tem valjanju cel kup zanimivih tehnik. Proti koncu treninga je profesor Maia stopil do mene in mi povedal malo več o veščini in načinu treninga. Dan za tem sem že bila na treningu 🙂
BJJ - No gi trening
No-gi trening.
BJJ - Ponavljanje tehnik
Ponavljanje tehnik.

Kdaj si ugotovila, da gre zares?

Prvo leto sem bolj malo trenirala, saj sem ob delu obiskovala tudi predavanja na fakulteti. Na začetniških treningih sem bila prisotna le enkrat do dvakrat tedensko. Brazilski jiu-jitsu sem jemala le kot hobi. Po slabem letu mojih treningov je klub organiziral 2nd Slovenian BJJ Open 2012, in profesor Maia je predlagal, naj grem tekmovat tudi jaz. V klubu sva bili samo dve punci, zato je bilo pomembno, da se obe prijaviva in predstavljava naš klub. Ko se je tekmovanje začelo, nisem vedela, kaj naj pričakujem, zato verjetno tudi nisem bila živčna. Končala sem z zlato medaljo v roki. Presenetila sem samo sebe. Začela sem malo bolj redno obiskovati treninge in čez nekaj mesecev osvojila srebro na tekmovanju v Beogradu. Takrat sem videla, da gre zares. Če hočeš zmagati, se moraš truditi in trenirati več kot drugi. Kmalu zatem sem začela obiskovati treninge naprednejše skupine. Od tedaj sem vse pijače po službi raje zamenjala za trening.
BJJ - prva tekma
Prva tekma.
BJJ - medalje po treh mesecih treninga
Osvojene medalje v treh mesecih tekmovanj.

Kako je brazilski jiu-jitsu spremenil tvoje življenje?

Zaradi želje po boljšem treningu sem se odpovedala žurom, cigaretam, alkoholu in začela jesti zelenjavo. Danes dan začnem z zelenjavno-sadnim smoothijem, noči pa koristim za regeneracijo telesa. Še vedno najdem tudi čas za pijačo ali večerjo s prijatelji. Če imaš malo časa, se ga naučiš dobro razporejati. Vsak dan in vsak trening je nova možnost za razumevanje in izpopolnjevanje tehnike. Prav tako pa trening name deluje zelo sproščujoče; ob vsakdanjih psihičnih naporih po šoli in službi, mi je kot čokolada na vrhu sladoleda… s češnjo! 🙂

Kaj pa oddih, počitnice in potovanja?

Odkar treniram, so moja potovanja večinoma podrejena treningom, kampom in tekmam v tujini. Večinoma potujem z letalom, do bližnjih lokacij pa se odpravimo z avtom. Letalsko karto po navadi rezerviram že vnaprej, preko spleta.  Večinoma vzamem karto samo z ročno prtljago. “I like to travel light” – spakiram kimono, pas, ščitnik za zobe ter osebni dokument, ostalo je drugotnega pomena. Namestitev vedno iščem v manjših hotelih, kjer imam svojo sobo in mir, da se pripravim za tekmo naslednji dan. Mir je pomemben dejavnik.

Delam v turizmu in velikokrat tudi službeno potujem, da raziščem destinacijo in posnamem potrebne fotografije. Na potovanju ali počitnicah se nikoli povsem ne odpovem treningu. Vedno se najde čas za tek po plaži ali mestu, plavanje v morju, čas za koriščenje hotelskega fitnesa ali bazena ter wellnessa. Seveda pa z veseljem raziskujem skrite kotičke mest, obiščem muzeje, grem na tržnico in v trgovine po nakupih, spijem kavo v lokalni kavarni, spoznavam domačine, grem na dobro ribjo večerjo na tržnico, adrenalinski izlet in podobno. Torej »vzamem« vse, kar destinacija ponuja.

Kaj so za tebe idealne počitnice?

Zadnje čase mi bolj ustrezajo tople destinacije, pomembno je, da je kaj videti, dobra izhodna točka za izlete, kaka dobra restavracija in pa seveda telovadnica za BJJ mora biti v bližini.

Kaj imaš vedno pri sebi, ko greš od doma?

Telefon, sploh če potujem sama po neznanih destinacijah. Zelo sem se razvadila in brez GPS-a ne znam več živeti. Morda bi morala poizkusiti še kdaj brez, tako da bo malo zanimivo hahaha.
Vedno presunljivi Egipt.
Djerba

Si kdaj naredila usodno napako?

Uf ja, zakalkulirala sem se pri teži. Lansko leto sem se pripravljala za dve tekmi v Rimu. Nekaj dni pred odhodom sem imela idealno težo za svojo kategorijo, dva dni pred tekmo pa sem z grozo ugotovila, da sem pridobila 3 kg. V Rimu sem potem našla fitnes s savno. Da bi izgubila še več vode, sem oblečena kot “medved” tekala po sončnem Rimu. Pri BJJ-ju se na  tekmi tehtamo, tik preden gremo na tatami (blazine), zato se ne moremo tik pred tehtanjem dehidrirati, nato pa pospešeno delati na pridobitvi telesne mase, kot to počnejo tekmovalci nekaterih drugih borilnih športov. Moje trpljenje se je izplačalo, na obeh tekmah sem osvojila 3. mesto. Raje zelo utrujena tekmujem, kot da tvegam diskvalifikacijo.

Kolikšen finančni zalogaj predstavlja ta šport in ali imate kake sponzorje ali krijete vse stroške sami?

Seveda tekmovanja za sabo potegnejo stroške, kot so transfer in namestitev, prehrana, štartnina, uniforma in oprema (kimono in NO GI oprema, ščitniki, bandaže). Nekako še nisem aktivno iskala sponzorjev in se podpiram predvsem iz lastnega budžeta. Poizkusila pa sem s spletno stranjo makeachamp.com, kjer sem nabrala nekaj sredstev in si pokrila letalsko karto. Ljudje so še vedno nekoliko nezaupljivi do spletnih donacij, saj vsak dan slišimo za takšne in drugačne prevare in ta stran podpira le denarne donacije, tako da sem bila presenečena nad donacijami. Hvala vsem še enkrat. Morda bi resnično bilo potrebno malo aktivneje iskati sponzorje. Se kdo javi? Hahaha.

Glede na to, ko si omenila, da se udeležuješ tudi tekmovanj, me zanima, kakšni so kaj tvoji uspehi?

Nikoli si nisem mislila, da bom kdaj tekmovala v borilnih veščinah. Pa vendarle so tekmovanja postala moja strast. Med svoje največje uspehe si štejem:
2012 december 2nd Slovenian BJJ Open Championship, Ljubljana: 1. mesto v absolutni kategoriji
2013 april Serbian Jiu Jitsu Cup, Belgrade: 2. mesto v kategoriji
2013 oktober London International Open IBJJF Championship: 2. mesto v kategoriji
2013 november Munich International Open IBJJF Championship: 3. mesto v kategoriji
2014 februar BJJ Eastern European open Championship, Zagreb: 1. mesto v kategoriji
2014 marec Munich Winter International Open IBJJF Championship: 1. mesto v kategoriji
2014 marec Munich Winter International Open IBJJF Championship: 1. mesto v absolutni kategoriji
2014 april Rome, International Open Open IBJJF Championship: 3. mesto v kategoriji
2014 april European Open Jiu-Jitsu NO GI IBJJF Championship, Rome: 3. mesto v kategoriji
2014 april Serbian Jiu Jitsu Cup, Belgrade: 1. mesto v kategoriji
2014 april Serbian Jiu Jitsu Cup, Belgrade: 1. mesto  v absolutni kategoriji
2014 noveber Munich International Open IBJJF Championship: 1. mesto v kategoriji
Ob koncu leta 2014 sem napredovala v vijolični pas. Temu je sledila operacija kolena, ki je bila posledica stare poškodbe iz časa pred BJJ-jem in mi je oteževala treninge. Tako se žal še nisem imela priložnosti preizkusiti v novi kategoriji. Trenutno hodim na fitnes in na ta način ohranjam formo. Upam, da se z majem končno vrnem na tatami.
Tekmovanje v Münchnu.
BJJ - po treningu trening Beograd
Po treningu pride še en trening, Beograd.

Je ta šport primeren za dekleta? S kakšnimi problemi se soočaš kot punca, ki trenira BJJ?

Hmm, dolgi lasje znajo biti težava. Med treningom te partnerji pogosto cukajo. Nenamerno, seveda. Pri prijemu za ovratnik partner večkrat žal nima druge izbire, kot da zraven zagrabi še malo las, ki velikokrat ostanejo v dlaneh. Seveda pazimo drug na drugega, a včasih še vseeno pride do tega. Sama nosim kratke lase zaradi praktičnosti, sedaj pa poizkušam z daljšimi. Ker treniramo s fanti, so moteče lahko tudi prsi. Podobno kot pri laseh, se trening partnerji tudi tukaj trudijo, da jih ne primejo, a se to kljub pazljivosti nenamenoma zgodi. Na začetku zna biti neprijetno, nato pa spremeniš pogled in to sprejmeš kot del športa. Tehnike so včasih pač takšne, da se temu ne da izogniti. Kot tretje bi izpostavila kožo; sama imam namreč zelo občutljivo kožo na obrazu. Glede na to, da je to kontaktni šport na tleh, se je izpostavljenosti bakterijam in umazaniji težko izogniti. Tudi dolgi nohti pri BJJ odpadejo, ne samo, da so nevarni za druge, so nevarnost tudi zame, saj se lahko obrnejo v zelo nenaravne položaje. Kot punci mi predvsem novi fantje velikokrat “popuščajo”. Popuščajo v opuščajih, ker velikokrat temu ni tako. Včasih je ego prizadet, če punca premaga moškega. Potem slišim izgovore kot: »…sem poškodovan, sem utrujen, nisem šel na moč…«. Priznati, da si v danem trenutku slabši, ni vedno lahko. Novi fantje, ki jim ni čisto jasno, kaj se dogaja, oz. so BJJ videli le na TV ali na YouTubu, uporabijo vso silo, da se ti iztrgajo iz prijema, te lahko poškodujejo. Tega k sreči ni veliko, saj naš profesor Carlos Maia že na začetku vsakemu razloži, kako potekajo treningi. Občasno je potrebno koga opozoriti, da je pri manjših in lažjih od sebe, ne samo pri puncah, ampak tudi pri fantih, potrebno uporabljati manj moči in nadzorovati gibe, saj nismo na tekmi.

Med treningom pač ne moremo biti lepe in urejene. Vendar pa, ko danes pogledam, koliko veselja mi vsak dan prinaša braziliski jiu-jitsu; druženje, spoznavanje novih tehnik in dobro počutje, vse to odtehta razmršeno frizuro, razmazana ličila in rdečico na obrazu.

BJJ - tekma v Münchnu
Tekma v Münchnu…
BJJ - tekma v Beogradu
in Beogradu.

Kaj je BJJ?

Brazilski jiu-jitsu (BJJ) je šport, ki združuje borilno večino, način sproščanja in izboljšanje telesne pripravljenosti. Z zabavnim in discipliniranim načinom treninga ter strokovnim vodstvom omogoča harmonijo telesa in uma in s tem višjo kakovost življenja. BJJ izhaja iz juda in klasičnega jiu-jitsa, s poudarkom na borbi v parterju. Trening je namenjen vsakomur; BJJ po svetu trenirajo otroci, upokojenci, ženske in moški, celo gibalno ovirane osebe. Od ostalih borilnih veščin ga ločuje princip, s katerim lahko manjša in šibkejša oseba nadvlada večjega in močnejšega nasprotnika. Cilj je vzpostaviti dominantno pozicijo nad nasprotnikom, nato pa ga z uporabo tehnik imobilizirati ali prisiliti v predajo. Brazilski jiu-jitsu se lahko uporablja za učinkovito samoobrambo, športne turnirje (s kimonom ali brez njega) in prosto športno borbo (npr. turnirji mešanih borilnih veščin MMA).
Ginástica Natural (naravna gimnastika).
Napredovanje v vijolični pas.

Zakaj trenirati BJJ?

– Brazilski jiu-jitsu je nežna borilna veščina (t.i. “the gentle art”), ki zahteva inteligentnega posameznika (imenujejo ga tudi “človeški šah”);
– način sproščanja vsakodnevnega stresa;
– pripomore k izgubi telesne teže;
– izboljša samopodobo in omogoča osebnostni razvoj;
– je učinkovita samoobramba in krepi občutek varnosti;
– omogoča tekmovanje na državni in mednarodni ravni;
– razvija moč, vzdržljivost, koordinacijo, gibljivost, propriocepcijo in ravnotežje.
BJJ - skupinska slika po treningu
Skupinska slika po treningu.
BJJ - vijolični pas
Presenečenje z vijoličnim pasom.

Morda še nekaj besed o vaši šoli?

Treninge vodi Carlos Maia, pionir brazilskega jiu-jitsa v Sloveniji, nosilec črnega pasu tretje stopnje in večkratni prvak in svetovno znani profesor brazilskega jiu-jitsa. Kot zanimivost si lahko pogledate intervju Predstavlja se vam Carlos Maia. Treningi potekajo od ponedeljka do sobote v Ljubljani. Prvi trening je brezplačen in vse, kar potrebujete za obisk, so udobna športna oblačila, plastenka vode in zanimanje.

Ob koncu treninga smo za kratek komentar povprašali še njenega trenerja, profesorja Carlosa Maia:
»Lucija is a great athlete and a dedicated student. I’m proud to have her as part of our team. She is a great influence to the others, always training hard, supporting her partners, competing and testing herself on big events. I see a great future for her in the sport.«

Vabljeni, da se jim pridružite tudi vi

Na koncu pogovora je Lucija povabila tudi vse naše bralke in bralce, da se jim pridružite na treningih:
“Brazilski jiu-jitsu je šport, borilna veščina, predvsem pa način življenja in strast mnogih po vsem svetu. Obogatite svoje življenje z brazilskim jiu-jitsom in se nam pridružite na tatamiju. Za več informacij pa lahko obiščite tudi našo Facebook stran Carlos Maia Brazilian Jiu Jitsu Academy.”
Intervju napisal: Jan Janžekovič
Komentiraj!
Kaj menite o BJJ-ju? Bi se ga lotili? Kaj menite o tem, da se vse več žensk odloča za nekdaj zgolj “moške” športe?