GEOSS – ideja za izlet

GEOSS oz. geometrijsko središče Slovenije se nahaja severno od Litije na vzhodnih pobočjih Slivne. Ne gre le za težišče naše države oz. središče naše države, pač pa je lahko tudi zanimiva ideja za enodnevni izlet.

Območje GEOSS

Geometrijsko središče Slovenije oz. krajše GEOSS je težiščna točka države, če si meje naše države predstavljamo kot geometrijski lik. Nahaja se severno od Litije in jugovzhodno od Moravč na območju Spodnje Slivne pri Vačah v Občini Litija.

Na točki GEOSS stoji osrednji spomenik, na katerem so na eni strani izpisane tudi koordinate te točke: 46°07′11.8″N 14°48′55.2″E.

Ker je celoten GEOSS zasnovan kot domoljubni vseslovenski projekt, se na območju GEOSS poleg osrednjega spomenika nahaja še več drugih pomembnih spomenikov in simbolov slovenstva. Med drugimi boste našli slovenski grb, ploščo z datumom osamosvojitve in sprejema v ZN, spomenik Rodoljubu osamosvojitvene vojne za Slovenijo, ploščo z datumom sprejema v EU, repliko knežjega kamna in seveda mogočno lipo.

Ideja za enodnevni izlet

Vse zgoraj opisano je samo po sebi zadosten razlog za obisk te točke, če pa si ob tem želite še malo rekreacije na prostem, je to lahko odlična ideja za enodnevni izlet. GEOSS se nahaja na nadmorski višini 645 m in, kljub temu da je točka dostopna z avtomobilom, lahko avto pustite nižje in se peš sprehodite do GEOSS-a.

Najkrajša pot je iz naselja Kandrše, ki se nahaja od Moravč v smeri proti Zagorju ob Savi. Od Kandrš boste do GEOSS-a potrebovali okoli 1 uro hoje po označeni, lahki poti. Vsi navdušeni pohodniki lahko svojo pot začnete že v Moravčah, od koder boste do GEOSS-a potrebovali  okoli 3 ure.

Do GEOSS-a se sicer lahko povzpnete tudi po drugi, manj označeni poti, iz smeri Litije, mimo vasi Jesenje. Ob poti vas bodo spremljali čudoviti razgledi na reko Savo in bližnje vrhove.

Krožna pot GEOSS

Posebej zanimiva pa je Krožna pot GEOSS, ki vodi po širšem območju GEOSS-a. Gre za označeno pot, ki je dolga okoli 12 km, za kar boste potrebovali med 3 in 4 ure hoje. Pot se začne v vasi Slivna, kamor se tudi vrnete, najvišja točka poti pa je Slemenško (skupna višinska razlika 350 m). Pot je zanimiva za pohodnike, predvsem pa za ljubitelje zgodovine in kulture, saj boste poleg GEOSS-a obiskali še mnogo drugih zanimivih točk, kot sta Klenik s povečano kopijo situle z Vač ter arheološka najdišča na Kroni s prazgodovinsko naselbino.

Vir: geoss.eu