Top 5 zanimivosti o Ottawi

Ottawa je glavno mesto Kanade, po številu prebivalcev pa komaj na četrtem mestu med kanadskimi mesti. Kot glavno mesto Kanade je Ottawa popoln kraj za doživetje nekaterih najboljših znamenitosti, praznovanj in okusov v državi, vse v enem prijetnem mestu. Preverite 5 zanimivosti o tem kanadskem mestu.

#1: Leta 1857 je britanska kraljica Viktorija izbrala Ottawo za glavno mesto Kanade. Za to pozicijo sta se sicer borili mesti Toronto in Montreal, vendar pa je kraljica izbrala Ottawo. Morda se boste vprašali: “Zakaj Ottawa?” No, Ottawa stoji na meji med Ontariom, kjer se govori angleško, in Quebecom, kjer govorijo francosko. Zaradi tega je postalo nevtralno ozemlje. Tako je Ottawa postala soglasna izbira, »srednja pot«, če hočete, ki je skušala zadovoljiti tako Angleže kot Francoze Kanadčane. To je bila praktična izbira, ki je pomagala ohraniti novo združeno Kanado skupaj in ni kazala naklonjenosti nobeni jezikovni skupini.

#2: Ime Ottawa izhaja iz algonkinske besede adawe – kar pomeni trgovati, kar kaže, da je bilo tudi v preteklosti mesto vedno pomembno poslovno središče. Na identiteto regije Ottawa so vplivale številne kulture, vključno kulture prvih narodov, francoska, angleška, škotska in irska. Evropski raziskovalci so šli skozi regijo v začetku 17. stoletja, sledili so jim irski, francoski in škotski naseljenci, ki so začeli lokalno trgovino z lesom v začetku 18. stoletja. Prebivalstvo se je povečalo tudi z izgradnjo prekopa Rideau (1826-1832) kot del vojaške obrambne in transportne poti v primeru vojne z ZDA. Naselje je bilo znano kot Bytown, dokler ni bilo leta 1855 vključeno v mesto Ottawa.

#3: Ottawa je sedma najhladnejša prestolnica na svetu. Druge, ki so hladnejše, so Ulaan-Baatar v Mongoliji, Astana v Kazahstanu, Moskva, Helsinki, Reykjavik na Islandiji in Tallin v Estoniji. V zimskih mesecih lahko temperature padejo tudi do -15 °C (5 °F), lahko pa še nižje. Če torej želite obiskati prestolnico, je dobro imeti s seboj debel zimski plašč.

#4: Ottawa je znana kot prvo mesto v Kanadi s semaforji. Ta pomemben dogodek se je zgodil leta 1908 na vogalu ulic Wellington Street in O’Connor Street. Takrat je te zgodnje semaforje ročno krmilil policist. On ali ona je usmerjal-a tok vozov in avtomobilov s konjsko vprego ter skrbel, da je promet potekal gladko in varno.

#5: Ottawa se ponaša s kanalom Rideau, ki je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Čudež, ki ga je ustvaril človek, se razteza od reke Ottawa do jezera Ontario in se vije skozi slikovite pokrajine, vključno z gozdovi, jezeri in očarljivimi mesteci. Je najbolje ohranjen primer kanala za slano vodo, zgrajenega v Severni Ameriki. Še naprej deluje po svoji prvotni liniji, pri čemer je večina struktur iz zgodnjega devetnajstega stoletja še nedotaknjenih. Ima vrsto zapornic, pregrad in jezov, zaradi česar je prava inženirska mojstrovina svojega časa. Pozimi kanal Rideau v središču Ottawe postane najdaljše drsališče na svetu (7,8 km).