Sv. Filip i Jakov in Biograd – reportaža

Picture
Simon in Leja Meglič

Rada imava aktivne počitnice, in ko sva na morju, ne moreva samo ležati na plaži. V junijski številki sva v reportaži pisala o najinih dogodivščinah v Biogradu, sedaj pa si preberite 2. del reportaže in izvedeli boste, kaj vse sva doživela v Dalmaciji.

Spala sva v kraju Sv. Filip i Jakov, ki je v neposredni bližini Biograda na moru. Kraj je bil odlično izhodišče za najin kolesarski izlet na Vransko jezero, ogled Zadra ter preučevanje življenja v notranjosti Dalmacije.

Simpatično dalmatinsko mestece Sveti Filip i Jakov

Sv. Filip i Jakov je manjše mestece z veliko dalmatinskega čara v Pašmanskem kanalu. Od Biograda je oddaljen le 4 km. Ob obali so lokalčki in trgovinice, zanimivi za večerno promenado.

Mestna plaža je precej dolga in urejena. Na voljo imate predele, kjer je pesek za lažji dostop v vodo in igranje z otroki. Določeni predeli imajo betonsko plažo za skok na glavo ali pa skalnato obalo, tako da hitro najdeš kotiček zase. Pravi užitek si je privoščiti hladno pijačo v senčki lokala ob plaži.

Priporočava vam sprehod po starem mestnem jedru do cerkvice sv. Mihovila. Ozke kamnite ulice so  slikovite in imela sva občutek, kot da sva se vrnila nekaj stoletij v preteklost.

Kolesarski izlet na Vransko jezero

Ko sva se z avtom vozila v Sv. Filip i Jakov, sva videla ogromno Vransko jezero. Kolesarska pot ob jezeru je dolga kar 30 km. Takoj se je porodila ideja, da bi prekolesarila do tja.

V Biogradu sva si v agenciji Ilirija, ki je v stavbi hotela Kornati (Tina Ujevića 7), izposodila kolesa. Gospa v agenciji nama je dala zemljevid in prijazno svetovala, kje morava kolesariti, da prideva do Vranskega jezera po povsem neprometnih poteh. Če si vmes ogledujete znamenitosti, je lahko to celodnevni kolesarski izlet.

Med Biogradom in Pakoštanami je lepa makadamska cesta povsem brez prometa. Poteka v notranjosti med makijo (gostim sredozemskim grmičevjem) in oljčnimi nasadi. Ker je bilo precej toplo, sva se ustavila tudi v senci pod borovci. Pot je precej razgibana, saj je na njej nekaj blagih vzpetin in spustov. Je lepo označena s tablami za kolesarsko pot.

Pred Pakoštanami sva se povzpela na razgledno točko Vidikovac pri oddajniku, ki nudi res lep pogled na Pašmanski kanal, Pašman in Pakoštane. Po sledovih na tleh je bilo videti, da je ta razgledna točka priljubljeno ljubezensko gnezdece za domačine :).

Spotoma sva obiskala še turistično mesto Pakoštane, kjer je Leja ob obali našla velike XXL haribo bonbone na stojnici, ki so jo kar povlekli iz kolesa.

Pri Pakoštanah prečite jadransko magistralo in se spustite do Vranskega jezera. Na poti do tja si je vredno pogledati ruševine stare cerkvice.

Bila sva priča invaziji polžev na prometni znak. Prav zanimivo je bilo videti, kako se je velika množica belih polžkov odpravila na znak z omejitvijo 30. Česa takega še nisva videla.

Ob Vanskem jezeru je manjši kamp Crkvine, kamor zahajajo predvsem ribiči, željni trofej in opazovalci ptic. V jezeru se je mogoče tudi kopati. Obdano je s pasom ločja in v ozadju se dvigajo visoke gore. Nato sva obrnila kolesa in se zadovoljna vračala proti Biogradu.

Gurmansko doživetje v konobi Ražnjević

Kot gosta sva bila povabljena v pravo vaško dalmatinsko konobo Ražnjević iz leta 1307, ki se nahaja v notranjosti v vasi Polača. Konoba je restavrirana v starem dalmatinskem arhitekturnem stilu, ki vas ponese v preteklost.

Obdana je z idiličnimi vinogradi in oljčnimi nasadi. Lastnik nama je razkazal okolico in njegovo vinsko klet. Gostom strežejo dobrote, ki jih sami pridelajo. Imajo res lepo kamnito klet, kjer sva pila češnjev liker in domače vino. Jedla sva domač pršut in kruh iz krušne peči, ki sva ga namakala v domače olivno olje, da je dobil poseben okus. Tukaj sva doživela pristno dalmatinsko domačnost.

Konobo odprejo večinoma za večje organizirane skupine turistov. Sedaj pa delajo tudi dva apartmaja, kjer boste lahko tudi prenočili in uživali v starinskem abiturientu.  Tako okolica kot stavbe so zelo lepo urejene in zgled za marsikatero konobo oz. gostilno.

Zadar – več kot trajektna luka. Vreden ogleda

Pogosto uporabljamo Zadar le kot izhodišče poti trajekta na katerega od bližnjih otokov. Ko ste tam, si vzemite nekaj uric in se sprehodite po starem mestnem jedru, ki je na polotoku.

Midva sva parkirala avto pri trajektnem pristanišču ter se preko bližnjih mestnih vrat podala v stari del mesta. Mesto je obdano s širokim in impozantnim obzidjem, ki je mesto stoletja dobro varoval.

Ulice so tlakovane z belim kamnom, ki je lepo zglajen od obiskovalcev. Mesto ima polno trgovinic in gostinskih lokalčkov. Kmalu sva prišla do glavnega trga, kjer stoji impozantna cerkev Sv. Donata iz 9. stoletja, ki je zgrajena na ostanku rimskega foruma. Zanimivo je videti, kako so pri gradnji cerkve uporabili za temelje kar ostanke rimskih stebrov. Ko ste v cerkvi, se morate ozreti proti stropu, kjer vidite slikovito kupolo.

Rimski forum pred cerkvijo sv. Donata je največji rimski forum na vzhodni jadranski obali. Tam sva si privoščila nekaj kepic sladoleda in občudovala zgodovinske arhitekturne ostanke, na katere v mestu pogosto naletite.

Ko se po hribčku povzpnete na vrh, vas pričaka park z odličnim razgledom na cel Zadar. V njem je tudi prijeten lokalček, ki ima stole in mize kar iz rimskih ostankov.

Staro mestno jedro na polotoku je povezano tudi z mostom za pešce z novejšim delom Zadra. Prijetno se je sprehoditi preko mostu in opazovati ribiške ladje.

Hotel Villa Donat v Sv. Filipu i Jakovu

Nastanjena sva bila v hotelu Villa Donat, ki je obdan s parkom. Glavna hotelska stavba ima ****, depandansa pa ***. Midva sva se v glavni stavbi zelo dobro počutila, saj so bile sobe lepo prenovljene. Tam je bilo kar nekaj slovenskih družin na oddihu. Od plaže je oddaljen 150 m, center mesteca pa je še bližji. Imela sva celo parkirišče v senci. Okrog hotela je zasajene veliko sivke, ki daje parku še poseben čar. Zanimiva osvetlitev v jedilnici naredi posebno ambientalno svetlobo. Izbrala sva samopostrežni zajtrk in večerjo ter streženo kosilo. Hrana je bila zelo okusna in sva vedno našla kakšno poslastico zase. Kopalnica je bila nekaj posebnega, saj je bila s stekleno steno ločena od preostale sobe in je bilo prav zanimivo prebivati v takšni sobi. Iz sobe si lahko opazoval tistega, ki se je tuširal (seveda je bil malo zamegljen, pa vendar bolj zanimiv/a od TV-ja).

Filmček o kraju Filip i Jakov, kjer lepo vidite utrip kraja in dogajanje v njem.

Hotel Villa Donat je eden tistih hotelov na Jadranu, ki ima zelo dobro razmerje med ceno in kvaliteto.

Komentarji!

Bi šli tudi vi tja? Komentirajte in delite svoje mnenje z drugimi bralci…