Top 12 lokacij Misteriona

Slovenski občini Semič, Metlika in hrvaška občina Kamanje so združile svoje moči in nadgradile svojo turistično ponudbo ter jo povezale v privlačen turistični produkt. Cilj projekta Misterion je z doživetjem skrivnosti voda povezati in ohraniti ter hkrati povečati privlačnost edinstvene naravne in kulturne dediščine. Tudi vas vabimo, da doživite skrivnosti voda na eni najbolj neokrnjenih in še neodkritih turističnih točk. Preverite, katerih je top 12 lokacij projekta, ki jih je vsekakor vredno obiskati.

1. Kamanje: Arheološki park in jama VRLOVKA

Kraška jama Vrlovka velja za eno najstarejših kraških jam na Hrvaškem in je bila leta 1962 zaščitena kot geomorfološki spomenik narave. Potrjeno je, da je na tem mestu človek bival v času neolitika, preko antike in srednjega veka vse do danes. Jama Vrlovka je pomembna tudi zaradi svojih bioloških najdb; predstavlja tipsko nahajališče za vrsto vodnega polža Hauffenia media, ki je opredeljen kot kritično ogrožena vrsta.

2. Reka Kolpa: športna ponudba in kampi na obeh straneh reke.

Reka Kolpa se lahko pohvali z nazivom Evropske destinacije odličnosti. Evropske destinacije odličnosti so butične in skrivnostne, razmeroma še neznani, a vsebinsko izjemni kraji in pokrajine, ki vabijo turiste z novimi doživetji in spoznanji. Reka Kolpa slovi kot čista, topla in biotsko bogata reka. Prav zato je odlična destinacija za preživljanje aktivnih počitnic, tam lahko uživa celotna družina.

3. Muzej Semič: najbolj celovita predstavitev kraškega sveta v JV Sloveniji

V obnovljeni muzejski hiši v Semiču so obiskovalcem na voljo 3 razstave. V zgornjem nadstropju si lahko ogledate Center narave Bele krajine. Tam se lahko seznanite z zgodovino nastanka Bele krajine ter s pestrim podzemnim svetom na tem območju, vključno s predstavniki flore in favne. V sredinskem nadstropju so na ogled postavili razstavo Semič v dvajsetih slikah, ki prikazuje kratko predstavitev življenja na območju Semiča in okoliških krajev skozi zgodovinska obdobja. V kleti pa si lahko ogledate vinogradniško zbirko z izborom najznačilnejših predmetov, ki so jih uporabljali tamkajšnji pridelovalci vina v prvi polovici 20. stoletja.

4. Belokranjski muzej, Slovenski gasilski muzej, staro mestno jedro, galerija Kambič

Belokranjski muzej domuje v prostorih metliškega gradu. Grad, ki je danes trdno vpet v dogajanje v mestu, že vrsto let gosti raznovrstne kulturne dogodke. V muzeju si vedno lahko ogledate stalno muzejsko zbirko. Prav tako zanimiv je postanek v galeriji Kambič, kjer si lahko ogledate bogato paleto raznih umetnin, predvsem slik znanih impresionistov. V neposredni bližini metliškega gradu pa se v starem metliškem mestnem jedru nahaja tudi Slovenski gasilki muzej, ki je bil odprt ob stoletnici prve požarne brambe na Slovenskem, ki je bila leta 1869 ustanovljena prav v Metliki.

5. Perišče Obrh: animacijski program, sprehajalna pot, organizacija dogodkov

Obrh je levi pritok Kolpe pri Rosalnicah vzhodno od Metlike. Neposredna bližina izvira Obrha je za samo staro mestno jedro Metlike v preteklosti pomenilo, da je tu bilo stičišče in središče mestnega življenja in informacij. S pomočjo elektronskih vodičev in tabel so zdaj na zanimiv in sodoben način predstavili podzemni in nadzemni sistem Obrha. Ob poti so postavljena didaktična igrala, urejena je okolica izvira, perišče, napajališče in struga potoka. Kot del učne poti je urejena tudi najdaljša kraška jama v Beli krajini Zdenc in njen potok Vidovec pri vasi Božakovo.


6. Semič: staro trško jedro, cerkev sv. Štefana, učni vrt dr. Derganca (sadovnjak, vinograd, zeliščni vrt)

Če se boste odpravili v Semič, si vzemite nekaj časa za ogled in sprehod skozi staro trško jedro. Sredi Semiča stoji zanimiva cerkev sv. Štefana s protiturškim taborskim obzidjem. V Semiču vsekakor ne zamudite učnega vrta dr. Derganca. Vrt je travniški sadovnjak z jagodičevjem, zeliščnim vrtom in vinogradom, predvsem pa predstavlja vse vrste nasadov tega kraja.

7. Črmošnjice: zgodba Kočevarjev, nemško govoreče skupnosti, ki je stoletja živela na tem prostoru

Črmošnjice se nahajajo pod obronki Kočevskega roga. V nekdanji kočevarski vasi lahko na zanimiv način spoznate zgodbo o Kočevarjih. Nemško govoreči prebivalci so živeli na vzhodnem delu nekdanje Kočevske več kot 600 let in zapustili bogato dediščino.


8. Številne učne poti: Divji potok, Kraška učna pot od Lebice do Krupe, Učna pot Kučar

V sklopu projekta Misterion je bilo urejenih več učnih poti. Med bolj zanimivimi je Kraška učna pot od Lebice do Krupe, ki je namenjena sprostitvi, rekreaciji ter spoznavanju in proučevanju naravne in kulturne dediščine območja, učencem in dijakom pa lahko služi kot učilnica v naravi. V sklopu te učne poti so zgradili tudi brv čez Krupo.

9. Sakralna dediščina: romarski kompleks Tri fare, cerkev Sv. trojice na Vinjem vrhu, cerkev Marijinega imena

Celotno območje vseh treh občin Semiča, Metlike in Kamanja ima tudi bogato sakralno dediščino. Najbolj poznano je romarsko središče Tri fare, ki se nahaja v vasi Rosalnice, nedaleč od Metlike. Tri cerkve, ena zraven druge, so največji kulturni spomenik v Beli krajini.


10. Soseska zidanica Drašiči, številni odlični vinarji.

Bela krajina slovi kot dežela izjemnih vin. Posebej vam svetujemo obisk Drašičev, kjer vas bodo lepo sprejeli v Soseski zidanici in vam predstavili zanimivo pripoved o 300-letnem obstoju edine delujoče vinske banke v Sloveniji. Privoščite si kapljico katerega od vrhunskih lokalnih vinarjev ali pa se udeležite največje vinske prireditve v Sloveniji. Vinska vigred se vsako leto spomladi odvija v starem mestnem jedru Metlike.


11. Smuk: raj za padalce.

Smuk je pravu raj za jadralne padalce. Smuk je znana romarska, izletniška in razgledna točka z lovsko kočo in urejenim vzletiščem za jadranje z jadralnimi padali.

12. OŠ Brihtna glava in Bistra buča, pouk iz sredine prejšnjega stoletja.

Ena najbolj zabavnih znamenitosti tega območja pa je Osnovna šola Brihtna glava v Radovici pri Metliki. Tam se lahko ob predhodni najavi udeležite zanimive šolske ure v učilnici, ki je urejena v stilu učilnic petdesetih let prejšnjega stoletja. V času trajanja šolske ure boste s pomočjo stroge tovarišice učiteljice na duhovit, zanimiv in pester način spoznavali Belo krajino, njeno kulturo in zgodovino. Priporočamo jo odraslim, ki želijo na duhovit način obujati spomine na svoja otroška leta, in otrokom – osnovnošolcem, srednješolcem vseh starosti, ki z obiskom učne ure spoznajo, kako so se nekoč šolali njihovi predniki.