Talaso Strunjan – naravno zdravilišče na slovenski obali

Nekaj dni dopusta in lepega vremena v začetku novembra smo izkoristili in se z družino odpravili še zadnjič letos na morje. Obiskali smo Strunjan, ki je obdan s krajinskim parkom in predstavlja čudovit del flišnega obalnega območja. Posebnost Strunjana je razloženi tip poselitve, kar pomeni, da nima centra, stavbe so umeščene med zelenjem kar vse povprek, v osrčju zelenega krajinskega parka, nedaleč od solin pa se nahaja naravno zdravilišče Talaso Strunjan. Raj v raju, kjer ne manjka ponudbe za razvajanje vseh generacij.

Pogled iz Strunjana proti Piranu (foto: Janez Kolarič)
Pogled iz Strunjana proti Piranu (foto: Janez Kolarič)

Skozi drevored pinij do naravnega zdravilišča – prijetna lega, zdravilna klima in številne zanimivosti

Magistralna cesta iz strani Kopra do Strunjana vodi skozi dvostranski drevored pinij, ki daje s svojim prijetnim vonjem občutek, da ste prispeli na morje.  Pogled na laguno Stjuža, kjer so soline, ter na Piran in že ste prispeli na cilj. Prispeli ste v raj, kjer lahko v bližini morja uživate v pestri ponudbi Term Krka ter se pustite razvajati zdravilni klimi. Celotni kompleks Talaso Strunjan odlikuje prijetna lega tik ob morju ter hkrati v osrčju krajinskega parka Strunjan. In ravno okolje, v katerem deluje, je njegova največja posebnost. Park nudi številne zanimivosti, najprej vas pozdravi drevored pinij, star že več sto let, sledijo soline, laguna z različnimi vrstami ptic, in pa znan Mesečev zaliv z največjim klifom na Jadranski obali. V samem parku pa je še mnogo drugih zanimivosti, od nasadov kakija, oljk, vinogradov, artičok itd.

Na sprehod po solinah v laguni Stjuža – ogled pridobivanja soli na tradicionalni način

Animatorka Tatjana redno vodi obiskovalce na ogled lagune Stjuža, kjer se nahajajo sicer manj znane soline, a so le te zares vredne ogleda. Laguna in z njo povezane soline so stičišče kopnega in morja. Zaradi vseh zanimivosti se mnogo gostov odloči za voden ogled tega ekološko posebnega območja. Na solinah še danes pridobivajo sol na tradicionalen način, kar si lahko obiskovalci tudi ogledajo.

Za zdravje in oddih – ugodna klima

Da je morje ter z njim povezano tudi morsko blato in alge zelo zdravilno, vam bodo dokazali v Krkinem zdravilišču na obali. Gre za edino zdravilišče na obali, kamor lahko pridete tudi, če imate težave z gibali, saj poleg omenjenega zelo prija tudi mediteranska klima.
Hotel Svoboda
Hotel Svoboda

Kopanje v morski vodi tudi pozimi

V Talasu Strunjan je mogoče kopanje v morski vodi čez vse leto. Pozimi vodo ogrevajo kar do 32 stopinj. Voda venomer kroži, zato vanjo ni potrebno dodajati klora.

Razvajanja z darovi morja – morska voda in blato, več vrst masaž, …

Ko se naužijemo morskega zraka, se počutimo mnogo bolje. Če pa k temu dodamo še košček razvajanja, se počutimo kot prerojeni. V wellness centru Salia vas bodo razvajali z darovi morja. Morska voda in blato vplivata na boljše počutje ter lepoto. Te naravne darove izkoriščajo tudi v fizioterapiji. Morsko blato je med drugim zdravilno za revmatska obolenja. Na voljo pa je tudi več različnih vrst masaž, kjer uporabljajo eterična olja mediteranskih rastlin.

Sproščanje in razvajanje v savnah ter na masažah – romantične kopeli, izkušeni maserji, …

Talaso Strunjan nudi pestro ponudbo savn, od finske, turške, aroma, solne do infrardeče savne, ki vas bodo dodobra ogrelo. Da je učinek savnanja še boljši, si lahko za povrh privoščite še obloge in pilinge, kar bo blagodejno vplivalo na vašo kožo. Za pobeg v sanje bodo poskrbeli izkušeni maserji. Počitek, razvajanje in sproščanje boste doživeli ob kateri koli izmed ponujenih masaž. Prav tako doživetje vas čaka v romantičnih kopelih.

Nordijska hoja – 90 km označenih pešpoti, urejene poti, številne športne aktivnosti

Nordijska hoja pod vodstvom animatorja Janeza, ki poteka vsak dan (od ponedeljka do petka) in je še kako zabavna. Pohod po čudoviti naravi pod strokovnim vodenjem, kjer spoznavate čudovite predele krajinskega parka. Mreža 90 km označenih pešpoti bo na vas naredila poseben vtis. Od zdravilišča so do najlepših razglednih točk obale urejene ter označene sprehajalne poti. Med potjo pa si lahko marsikaj ogledate, od drevoreda pinij, okoliških cerkva, k sebi pa vas z veseljem sprejmejo tudi domačini, ki radi pokažejo svoje domače proizvode.Poleg nordijske hoje se lahko sprostite še z mnogimi drugimi športnimi aktivnostmi. Lahko najamete kolesa, greste teč ali pa na razne sprehode, igrate mini golf, tenis, namizni tenis, košarko, odbojko na mivki, lahko obiščete tudi fitnes ali pa se razgibate ob plavanju in se udeležite vodenih razgibalnih vaj v bazenu.
Zemljevid označenih pešpoti, ki so lepo urejene in označene (foto: Janez Kolarič)
Zemljevid označenih pešpoti, ki so lepo urejene in označene (foto: Janez Kolarič)

Aktivnosti kar ni konec – izlet z barko, živa glasba, prireditve, dihalne vaje, …

Za goste poskrbijo z vedno novimi aktivnostmi. Lahko se popeljete z barko in tako opazujete lepote obale z morske strani. Da vam ob večerih ne bo dolgčas, v avli hotela pogosto prirejajo razne zabave z glasbo v živo. Na voljo so tudi ostale prireditve, predstavitve in predavanja. Ena izmed njih so tudi dnevi kakija, ki so med ljubitelji sadja vedno bolj priljubljeni. Da na svoj račun pridejo tudi strastni pohodniki, se ti pohodov lahko udeležijo v spomladanskem in jesenskem terminu, ko organizirajo teden pohodništva. Svoj pečat pa na obiskovalcih pusti tudi animatorka Barbara, ki je znana predvsem po dobro vodenih dihalnih vajah ob morju. Za goste poskrbi tako z dobrimi vajami kakor tudi s polno dozo smeha.

Raj tudi za otroke – otroški bazen, soba z igrali, zunanja igrala, varstvo za otroke, …

Talaso je poskrbel tudi za najmlajše. Otroški bazen ter soba z igrali je to, kar imajo otroci najraje. Na plaži ter pred hotelom so na voljo tudi zunanja igrala. Organizirajo tudi varstvo za otroke.

Zdravilne danosti v okolici – iskanje zdravja, miru in sprostitve

Ker se v Talaso Strunjan podaja večina obiskovalcev zaradi iskanja zdravja, miru, sprostitve…, jih posebej privlačijo še ostale naravne zdravilne danosti v okolici. Nad Mesečevim zalivom, kjer danes stoji križ, naj bi se dvema varuhoma strunjanskih vinogradov tam prikazala devica Marija. Križ velja tudi za stičišče dveh zmajevih cest in s tem za eno pomembnih bioenergetskih središč. Obiskovalci pravijo, da jim ta točka vrača življenjske moči. V bližini danes stoji tudi cerkev Marijinega prikazovanja.

Izleti v okoliške kraje in ogledi znamenitosti

Nedaleč od Strunjana se že nahajajo zanimiva zgodovinska mesteca. Izola je eno izmed takšnih, saj je precej živahno ter zaznamovano z ribištvom in vinarstvom. V Piranu, ki velja za najbolje ohranjen mestni kulturni spomenik na slovenski obali, vas bo mesto navduševalo s srednjeveškimi uličicami ter pristnimi trgi. Nedaleč naprej so Sečoveljskie soline. Malce bolj oddaljen pa je Koper, ki velja za pomembno pristaniško mesto. V centru tudi to mesto skriva mnogo kulturnozgodovinskih spomenikov.

Poudarek na tradicionalni hrani

V hotelu nudijo zares odlično hrano. Samopostrežni zajtrki, kosila ter večerje so tisto, na kar mnogi gostje komaj čakajo. Jedilnica je prijetno urejena z vedno svežimi rožami. Ker že sama okolica Talasa pove veliko o zdravi prehrani, to nudijo tudi oni. Nikoli ni manjkalo sočnih kakijev, odličnih oliv, tudi grozdja, kaj šele fig, včasih pa se v ponudbi znajdejo tudi artičoke…  Če se udeležite katerega izmed njihovih pohodov, lahko poskusite nekaj vrst sadja kar z drevesa, si pri domačinih ogledate, kako pridelujejo olivno olje, kako obirajo oljke in še mnogo drugega. Ob teh pohodih se boste poleg sočnega sadja naužili tudi svežega primorskega zraka. V neposredni bližini pa se nahaja tudi restavracija Primorka, ki prav tako nudi odlično hrano.

Zaključek – občutek neskončne svobode

Raj med bujnim mediteranskim rastlinjem, več kot tisočletje starimi solinami, v osrčju krajinskega parka, tik ob morju, z najlepšo razgledno točko obale, z urejeno sprehajalno potjo, daje občutek neskončne svobode. Talaso Strunjan izkorišča naravne dobrine za sprostitvene, lepotilne ter v zdravstvene namene. S pomočjo morske vode, morskega blata ter alg in mediteranske klime se boste po obisku tega edinega ter edinstvenega zdravilišča na obali počutili kot prerojeni. Ob tem pa lahko občudujete neskončno modrino, zaplavate v čistem morju ob urejenih plažah ali v bazenih z ogrevano morsko vodo… Prav vse generacije boste ob ponudbi Talasa odšle domov polne pozitivnih vtisov, zdravja ter sprostitve. Mi smo uživali in sigurno se bomo spet kmalu vrnili.
Pogled na kompleks Talaso s Piranom v ozadju (foto: Janez Kolarič)
Pogled na kompleks Talaso s Piranom v ozadju (foto: Janez Kolarič)
Piran
Piran

Vas je zamikal oddih v Strunjanu?

Za aktualno ponudbo preverite tukaj >>

Piše: Mateja Mazga

www.aktivna-druzina.si

V kateri vodi (termalni ali morski) lahko zaplavate v bazenih Talaso Strunjan?