Top 5 zanimivosti o Aucklandu

Auckland je največje novozelandsko mesto, ni pa glavno mesto te otoške države. Auckland je priljubljen zaradi svoje lege ob obali, vulkanske pokrajine in živahne kulture. Mesto se redno pojavlja tudi na lestvici najboljših mest na svetu glede kakovosti življenja. Pripravili smo 5 zanimivih dejstev o Aucklandu, ki vas bodo morda presenetila.

#1: Auckland je bil nekoč glavno mesto Nove Zelandije. Ko je William Hobson ustanovil novozelandsko kolonijo leta 1840 in postal namestnik guvernerja Nove Zelandije, je izbral Auckland za svojo bleščečo novo prestolnico. Mesto je poimenoval Auckland po svojem pokrovitelju in prijatelju Georgeu Edenu, prvem grofu Aucklanda. Samo 25 let kasneje, leta 1865, so za glavno mesto določili Wellington. Auckland je izgubil vlogo glavnega mesta, ker se je vladnim uradnikom, ki so potovali z juga, zdelo potovanje prenaporno, saj je eno samo potovanje trajalo tudi do dva meseca.

#2: Auckland je znan tudi kot mesto jader (City of Sails) zaradi svoje lokacije ob obali in velike gostote čolnov. Mesto je obdano z vodo in se ponaša z dvema velikima pristaniščema. Ima tudi največje lastništvo čolnov na prebivalca na svetu, saj je v mestu registriranih več kot 135.000 plovil. Vsako leto januarja Auckland gosti tudi Auckland Anniversary Weekend Regatta, na kateri na tisoče jadrnic čez vikend križari po pristaniščih in vodah okoli mesta.

#3: Ali ste vedeli, da se Auckland v maorskem jeziku imenuje Tāmaki Makaurau ali -»Tāmaki, ki ga mnogi želijo« – zaradi svojih bogatih naravnih virov in strateške lege? Auckland je stisnjen med dve naravni pristanišči, ki ju povezuje  16 km dolga pešpot od obale do obale. To tudi pomeni, da se lahko sprehodite od ocena (Tihega oceana) do morja (Tasmanovega morja) v slabih štirih urah.

#4:  Mesto Auckland je zgrajeno na vulkanskem polju. Na 1000 kvadratnih kilometrih je okoli 50 vulkanov.  Morda se sliši nekoliko strašljivo, a ne skrbite, saj je zelo malo verjetno, da bi vulkani spet izbruhnili. Kljub svoji aktivni osnovni magmi so vulkani neaktivni. Vulkani izvirajo iz vira magme, ki se nahaja 100 kilometrov pod mestom, a so mestu zagotovili nekaj resnično izjemnih pokrajin. Dva najbolj znana vulkana v mestu sta North Head in Mount Victoria.

#5: Auckland je dom enega najvišjih zgrajenih stolpov na južni polobli. Sky Tower je ena najbolj ikoničnih znamenitosti Aucklanda – in je tudi najvišja. Z višino 328 metrov je najvišja samostoječa zgradba na južni polobli in 28. najvišji stolp na svetu. Stolp je del igralniškega kompleksa SkyCity Auckland, zgrajenega leta 1994 za Harrah’s Entertainment. Obiskovalci  se lahko povzpnejo do višine 220 metrov, kjer se nahaja razgledna ploščad Sky Deck.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂