Top 5 zanimivosti o Bangkoku

Glavno in največje mesto Tajske je Bangkok, znan tudi kot “mesto angelov”. Ta živahna metropola je edinstvena destinacija, ki ponuja nešteto izkušenj in dogodivščin za vsakogar, ki ga obišče. Preverite 5 zanimivosti o Bangkoku.

#1: Čeprav je glavno mesto Tajske svetu znano kot Bangkok, ga domačini imenujejo Krung Thep. Toda to je le skrajšana različica dejanskega imena, ki je sestavljeno iz 169 znakov. Polno ime je: “Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit”. To dolgo ime izvira iz starodavne tajske literature in ga pogosto okrajšamo na “Krung Thep”, kar pomeni “mesto angelov”.

#2: Tajska je edina država jugovzhodne Azije, ki je nikoli ni kolonizirala evropska sila. Tajci so opazno ponosni na svojo kulturo in dediščino. V tako imenovani “dobi imperijev” v 19. stoletju, ko so evropski narodi divjali po vsem svetu na poti dominacije, je strateška lokacija Tajske delovala kot varovalka med francosko Indokino ter burmanskimi in indijskimi kolonijami Velike Britanije. Imeti nevtralno, neodvisno državo med njima je bilo tako zaželeno, da Tajska nikoli ni podvržena popolni vojaški invaziji. Neodvisnost Tajske je bila tudi posledica odličnega upravljanja zelo ljubljenega kralja Rame V., ki je odstopil majhne količine zemlje, da bi zagotovil mir z evropskimi silami. Kralj Rama V. je tudi čaščen, saj je bilo pod njegovo oblastjo odpravljeno suženjstvo na Tajskem, njegov portret pa je mogoče videti v številnih trgovinah, restavracijah in domovih.

#3: Bangkok je dom največji tržnici na svetu, Chatuchak Weekend Market. Največja in najbolj raznolika tržnica na svetu z osupljivimi 15.000 stojnicami je razdeljena na 27 odsekov. Na tržnici najdete vse, kar si lahko zamislite – od oblačil, nakita, umetniških del, rastlin pa do hrane in pripomočkov za dom. Pazite le, da se ne izgubite med množico 200.000 do 300.000 dnevnih obiskovalcev.

#4: Bangkok je znan po svojih številnih kanalih, zato mu pravijo tudi “Benetke Vzhoda”. Tako kot Benetke je tudi Bangkok mesto, zgrajeno na desetinah kanalov in s stavbami, ki stojijo na kolih. V preteklosti so bili ti kanali pomemben del mestne infrastrukture, danes pa so nekateri še vedno v uporabi za prevoz tovora, medtem ko so drugi postali turistična atrakcija. Vendar pa se zaradi dviga morske gladine in obsežnega razvoja Bangkok pogreza s hitrostjo 2 – 2,5 cm na leto.

#5: Bangkok ima največjo kitajsko četrt z največjim kipom Bude iz masivnega zlata. Kitajska četrt v Bangkoku je največja na svetu, tam živi več kot milijon ljudi kitajskega porekla, običajno druge ali tretje generacije. Prepletajoče se ulice in pasovi, ki so lokalno znani kot Yaowarat, se ponoči spremenijo v živahno središče ulične hrane, podnevi pa v nakupovalno središče. Na koncu ceste Yaowarat, blizu železniške postaje Hua Lamphong, je tempelj Wat Traimit, v katerem je največji zlati Buda na svetu. Kip se uradno imenuje Phra Phuttha Maha Suwana Patimakon in tehta osupljivih pet ton in pol.