Top destinacije Igre prestolov

Top 5 destinacij iz serije Igre prestolov

V začetku meseca je bil “dan D” za vse filmske navdušence! Dolgo pričakovana četrta sezona priljubljene hit serije Igra prestolov je ponovno na malih zaslonih. TV serija, ki je v produkciji ameriške hiše HBO, temelji na knjigah “Pesem ledu in ognja” Georga R.R. Martina. Ker so mnogi prizori serije posneti v naravi, Igra prestolov omogoča širok nabor prelepih pokrajin, starih mest in gradov. Hotelski iskalnik Trivago je za vse navdušence izbral pet top destinacij, ki so zaznamovale priljubljeno sago o sedmih kraljestvih.

Islandija – dežela ognja in ledu

Prostrana polja ledu, ki krasijo Islandijo, so kot pisana na kožo za prizore t.i. “onstran zidu“. Otok kot takšen je en velik filmski set za vse motive, ki se nanašajo na zimo in skupaj z vulkanskimi kamni odraža prav to, kar samo ime knjige pove “Pesem ledu in ognja”. Islandija je znana kot dežela ognja in ledu zaradi svojih vulkanov in ledenikov, ki se prepletajo na otoku.

Narodni park Vatnajökull
Ta narodni park je poimenovan po ledeniku Vatnajökullu, ki kot največji evropski ledenik s površino 8100 km² zavzema 8% površine celotne Islandije. Prostranost samega območja ponuja številne lokacije za snemanje po vsej državi. Ledene ravnice, skupaj z gorami in vulkanskimi kamni, dajejo območju edinstven značaj, ki se idealno ujema z  vzdušjem v sami seriji.

Jezero Myvatn
Več prizorov Igre prestolov je bilo posnetih okoli jezera Myvatn na severu Islandije. Ta edinstvena lokacija je znana po širnih planjavah okoliške vulkanske kamnine, imenovanih Dimmu Borgir oz. temni gradovi. Nedaleč od jezera se nahaja veliki vulkanski krater, ki se imenuje Hverfjall, na katerega se lahko celo povzpnete. Za vse tiste pogumneže, ki bi radi videli državo z lastnimi očmi, je vsekakor priporočljiv razgled z najvišje točke vulkanskega kraterja.

Grjótagjá
Zahodno od jezera Myvatn in južno od vulkana Hverfjall leži jama Grjótagjá. Jama je posebej znana po intimnem prizoru med glavnima junakoma Johnom Snowom ter simpatično pripadnico divjakov Ygritte. Posebnost jame Grjótagjá je podzemna vroča voda, ki s svojo visoko temperaturo onemogoča kopanje v njej.

Picture
Vulkanski krater Hverfjall, na katerega se lahko povzpnete in od koder se vam odpre čudovit razgled na okolico.
Picture
Posebnost jame Grjótagjá je podzemna vroča voda, znana pa je tudi po intimnem prizoru iz serije Igre prestolov.

Hrvaška – čudovita Dalmacija in najlepše mestno območje

Južna soseda Hrvaška, natančneje čudovita Dalmacija,  je bila prizorišče številnih lokacij v znani domišljijski zgodbi. Uporaba rumenkastih kamnov v stavbah in nekoliko suho in toplo podnebje naredi Hrvaško idealno destinacijo za snemanje centralnih prizorov t.i. Kraljevega pristanka.

Dubrovnik
Verjetno eno najlepših mestnih območij Igre prestolov je staro pristanišče Dubrovnika. Ta stari del svetovne dediščine je zaznamovan z obzidjem starega mestnega jedra. Starodavna utrdba omogoča odlično kuliso različnim prizorom iz zgodbe Igra prestolov, vključno s prestolnico sedmih kraljestev “Kraljev pristanek” in mesto “Qarth”.

Arboretum Trsteno
Nedaleč od Dubrovnika se nahaja eden najstarejših arboretumov v Evropi. Trsteno je v seriji predstavljen kot vrt okrog kraljeve palače, ki s  pogledom na Jadransko morje ponuja čudovit razgled

Picture
Dubrovnik zaradi lepo ohranjenega starega mestnega jedra in obzidja velja za enega najlepših mestnih območij.

Severna Irska – odlična lokacija za kraljestva

Velik del čudovite narave in gradov iz Igre prestolov je posnet ravno v Severni Irski. Otok je bil prizorišče za različne lokacije v zgodbi, kot so “Sever”, “Zimišče”, “Železni otoki” in “Dežela Dothrakijev”. Prostorne zelene površine, skalnate obale in na splošno oblačno vreme, ki pogosto zaznamujejo Severno Irsko, ponujajo odlične lokacije za kraljevstva.

Grad Ward
Ta grad je bil uporabljen kot model za kraljestvo “Zimišče”. Znani irski grad sega v leto 1570 in se nahaja le 35 kilometrov stran od glavnega mesta Belfasta. Grad je visok stolp z nekaj zidovi in je idealno mesto za bivanje družine Stark.

Mourne Mountains
Nedaleč stran od gradu Ward ležijo t.i. žalujoče gore, ki so najvišja točka na Severnem Irskem in so znane kot kraj s prekrasno naravo.

Luka Ballintoy
Na eni od najsevernejših točk na Irskem, v bližini mesta Ballintoy leži znana luka, ki je značilna po svoji skalnati okolici. To slikovito pristanišče najbolj odraža pridih t.i. “Železnih otokov” in njihovega vladarja Stannisa.

Picture
Prostrane zelene površine, skalnate obale in oblačno vreme, ki pogosto zaznamujejo Severno Irsko, ponujajo odlične lokacije za kraljestva.

Maroko – peščena pokrajina in čudovita arhitektura iz preteklosti

V seriji je vsekakor treba razlikovati prizore z različnih celin zgodbe, ki se nahajajo na različnih straneh t.i. “Ozkega morja”. Verodostojna maroška arhitektura iz preteklosti v kombinaciji s peščeno pokrajino naredi Maroko privlačen kraj za snemanje fiktivnih mest “Astapor” in “Yunkai”.

Essaouira
Maroško pristaniško mesto Essaouira je prizor za mesto “Astapor”, ki se pojavi v času trgovine s sužnji in usposabljanja vojakov. V medini oz. starem mestnem jedru, ki je prej bil imenovan Mogador, je moč zaslediti številne zgodovinske zgradbe in zidove, ki so tipični za to afriško državo. Zaradi portugalske invazije leta 1500 številne stare stavbe odsevajo portugalski vpliv.

Aït Benhaddou
Staro utrjeno mesto Aït Benhaddou je znano kot eden od biserov Maroka. Staro mestno jedro odlikuje gradnja iz gline, saj so mešanico slame in gline uporabili za gradnjo zidov. Avtentičen videz trdnjave naredi popolno lokacijo za prizore iz mesta “Yunkai”.

Picture
Maroško pristaniško mesto Essaouira slovi po številnih zgodovinskih zgradbah in zidovih, ki jih lahko občudujete tudi v seriji.

Malta – obilje lepih pokrajin

Največ prizorov prve sezone Igre prestolov je bilo posnetih ravno na Malti. Čudoviti sredozemski otok ponuja obilje lepih pokrajin, ki zagotavljajo avtentično filmsko lokacijo. Arhitektura mesta, skupaj s številnimi zgodovinskimi spomeniki, ustvarja ozračje, ki se odlčno ujema s podobo “Kraljevega pristanka”.

Trdnjava Ricasoli
Trdnjava je bila zgrajena v poznem 17. stoletju in je skozi čas, še posebej v drugi svetovni vojni, precej pretrpela. Danes utrdba večinoma trpi zaradi problema erozije, vendar to ne bo preprečilo režiserju snemanja filmskih prizorov. Največ prizorov iz prve sezone, ki kažejo kraljevo palačo in zidove okrog, je bilo ravno posnetih v  tej starodavni stavbi.

Picture
Znamenit prizor (Azure Window), posnet na Malti in večkrat viden v seriji.
Picture
Trdnjava Ricasoli, v kateri je bilo posnetih največ prizorov iz serije.

Mdina
Staro mestece Mdina, je nekoč bilo prestolnica Malte, sicer samo do leta 1571. Čeprav nima več titule prestolnice, ostaja zelo dobro ohranjeno in s stavbami iz srednjega veka in baroka ponuja zanimivo prizorišče za vsaj fiktivno kraljevo prestolnico.

Baai van Dwejra
Na skrajnjem zahodnem delu otoka Gozo se nahaja zaliv, imenovan Dwejra. Ravno tam so posneti prizori znane poroke med “Daenerys” in “Khal Drogom”, obkroženi z azurno modrim morjem in dih jemajočo naravo.

Vir: Trivago

Komentirajte!

Kako vam je všeč serija Igra prestolov? Ali jo tudi sami gledate oz. ste jo gledali? Katera pokrajina iz serije je vam najbolj všeč?