Turistično zavarovanje

​Pred odhodom na potovanje razmišljate le o vseh prijetnih trenutkih, ki so pred vami. Preden se odpravite novim dogodivščina naproti, pa ne pozabite, da  se vam na poti lahko kaj hitro pripeti tudi kaka neprijetnost. Turistično zavarovanje je posebne vrste zavarovanje, s katerim se zavarujete pred različnimi tveganji na potovanju.  Najpomembnejše in najbolj razširjeno je zdravstveno zavarovanje v tujini, kjer v paketu pogosto dobite še druga dodatna kritja. Lahko pokrivajo različne sklope tveganj, od nezgod, tatvin ali kraj, izgube prtljage do prekinitve ali prisilnega podaljšanja potovanja.

Evropska zdravstvena kartica

​Pred odhodom na potovanje je zato izredno priporočljivo, da si uredite vsaj zdravstveno zavarovanje za tujino. Če potujete v države članice Evropske unije ali v Švico, Avstralijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Makedonijo in Srbijo, si  lahko uredite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja za tujino.  To lahko naredite tudi preko spleta.
Kartica je brezplačna, a vam krije le pravico do nujnih zdravstvenih storitev le pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, v ostalih zavodih oz. pri zasebnikih pa morate storitve plačati sami.  Evropska kartica tudi ni nadomestilo za turistično zdravstveno zavarovanje, saj npr. ne krije stroškov vrnitve domov, če bi na potovanju resno zboleli ali doživeli hudo nesrečo. Kljub temu je priporočljivo, da jo imate, a vam poleg tega priporočamo, da sklenete tudi turistično zavarovanje, ki lahko krije bistveno več zavarovalnih primerov, če le ustrezno izberete.

Turistično zavarovanje

Zato poleg kartice zdravstvenega zavarovanja ter v primerih, ko potujete izven naštetih držav, priporočamo, da sklenete tudi dodatno turistično zavarovanje.  Tega lahko sklenete pri vseh slovenskih zavarovalnicah, v večini turističnih paketov  pa je že  (vsaj osnovno ali del zavarovanja) vključen v ceno potovanj. Ponujajo pa ga tudi nekateri izdajatelji mednarodnih plačilnih kartic, vedno pa preverite, kaj vam ponujajo in kakšni so pogoji.

Kako izbrati?

Izberite zavarovanje, ki je za vas najbolj primerno. Želite kompletno turistično zavarovanje, zdravstveno zavarovanje odpovedi turističnega potovanja ali  zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. V razmislek naj vam bo čas vašega potovanja, kraj potovanja, kaj boste počeli na potovanju in s katerimi aktivnostmi se boste ukvarjali, kako pogosto potujete,…Pri primerjavi bodite pozorni predvsem na višino zavarovalne vsote in razne omejitve in izključitve kritij.  Preverite, kaj vam ponujajo in kakšni so pogoji, saj boste le tako vedeli, kaj od zavarovanja lahko pričakujete – kaj krije in v kolikšnem znesku. Ko sklenete zavarovanje, skrbno shranite vso pogodbeno dokumentacijo, ki ste jo dobili. Dobro si shranite tudi podatke o tem, s kom se povezati, če gre na potovanju kaj narobe. Ne pozabite upoštevati določil o načinu in rokih uveljavljanja zavarovanja, saj so zadnje, ki si jih želite, dodatne težave pri uveljavljanju zavarovanja zaradi neupoštevanja postopka.

Komentirajte!
Katero zavarovanje pa vi izberete pred potovanjem?