Znani filmi, posneti v Sloveniji

Tudi Slovenija je bila v preteklosti že izbrana kot lokacija za snemanje filmskih uspešnic. V nadaljevanju smo poiskali nekaj najbolj uspešnih filmov, pri katerih so del prizorov posneli tudi v Sloveniji. Morda boste v spodnjem seznamu našli navdih za naslednji filmski večer.

Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian, 2008)

Najbolj uspešen hollywoodski film, ki je bil posnet v Sloveniji, zaenkrat ostaja film Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan. Ustvarjalce filma je prepričala lepota reke Soče, zato so leta 2007 delček drugega dela franšize Zgodb iz Narnije posneli na Bovškem. Za potrebe filma so zgradili celo most čez Sočo, ki so ga po koncu snemanja tudi odstranili.

Vlak smrti (Death train, 1993)

Eden najbolj uspešnih igralcev, ki je v svoji bogati filmski karieri snemal tudi v Sloveniji, je verjetno Pierce Brosnan. Še preden se je Pierce Brosnan preizkusil v vlogi legendarnega Jamesa Bonda, je leta 1992 v Sloveniji snemal del filma Vlak smrti.  Film je bil sneman na železniški progi Ljubljana – Kočevje, natančneje od Ribnice, mimo Hrovače proti Lipovcu.

 Božji oklep (Armour of God, 1986)

Ste vedeli, da je v Sloveniji snemal tudi legendarni Jackie Chan? Del filma Božji oklep, iz leta 1986, z Jackiem Chanom v glavni vlogi, je bil posnet v Predjamskem gradu pri Postojni.  Igralec, ki je poznan po tem, da nevarne kaskaderske prizore odigra sam, je nesrečno padel tudi med snemanjem v Sloveniji. Med plezanjem pod gradom mu je nesrečno spodrsnilo in omahnil je v globino. Najprej je pristal na krošnji drevesa, od tam pa padel na tla, kjer je z glavo boleče treščil ob skalo.

Krona za božič (Crown for Christmas, 2015)

Film iz leta 2015 Krona za božič je romantičen božični film. Delček filma je bil posnet ob Blejskem jezeru, kjer je bila posneta nočna vožnja s kočijo.

Boolywood –  Naayak, Super Ranga, Mr. Airavata,  Bharjari

V zadnjih letih se za snemanje v Sloveniji večkrat odločajo producenti boolywoodskih oz. indijskih filmov. Indijska filmska industrija se sicer pri slovenskih gledalcih še ni dokončno uveljavila, vendar vsako leto proizvede več filmov kot Hollywood in evropska filmska industrija skupaj.

Delčki enega večjih boolywoodskih hitov Bharjari so bili posneti na Prešernovem trgu, pred Magistratom, pod Plečnikovimi arkadami, na celjskem gradu ter v Štanjelu, Kamniku in na gradu Sevnica.

Snemanje filma  Super Ranga je potekalo v Ljubljani, na Bledu in Krvavcu, v Celju in Piranu. Film Naayak je bil posnet v Ljubljani, v Piranu in na Bledu.