Cerkno – družini prilagojeno smučišče, kjer zima postane užitek

V lanskem letu si nismo mogli privoščiti zimskih radosti, saj smo na jesen pričakali našo dojenčico. Kar smo torej lansko sezono izpustili, smo letos želeli malce nadoknaditi. Odločujoči dejavnik za našo odločitev je bil, da mora biti ponudba prilagojena družinam. Malo smo pobrskali po spletu in ugotovili, da je smučišče Cerkno družini prijazno, pa še pot do tja ni predolga.

Odločili smo se za  Smučarski center Cerkno. Hotel, ki je tudi lastnik smučišča, je od Ljubljane oddaljen slabo uro vožnje preko Škofje Loke. Poklicali smo v Hotel Cerkno in preverili, če imajo še proste sobe. Na spletu smo izbrskali, da imajo tudi na samem smučišču nad osrednjo restavracijo možnost nastanitve v 6 apartmajih za 47 oseb, pri čemer je tam še večji poudarek na bivanju družin, saj se tam nahaja tudi igralnica za otroke z organiziranim varstvom in animacijo za najmlajše, malčki pa se lahko iz zgornjega nadstropja v pritličje spustijo tudi po toboganu. Najprej smo povprašali po tej možnosti. Žal niso imeli več prostih zmogljivosti, so nam pa priporočili bivanje v Hotelu Cerkno, ki lahko sprejme 180 gostov. Rezervirali smo apartma za 4 osebe, saj glede na to, da imamo družinice drugačne potrebe kot ostali, so se nam v naši zahtevi tudi prilagodili.

Smučišče Cerkno

Picture
Informativna tabla Smučarskega centra Cerkno, na kateri je lepo prikazana dolžina in razporeditev prog ter smučarskih naprav.

Po prihodu smo se najprej odpravili v hotel, kjer nas je pričakalo prijazno in ustrežljivo osebje. Zelo na hitro smo opravili z našo prijavo. Vso prtljago smo odnesli v sobo in se takoj odpravili na smučišče, saj se je za ta dan obetala krasna vremenska napoved: “Vreme bo mrzlo, a sončno,” kar je pomenilo samo eno, idealne smučarske razmere. Ker je hotel od smučišča oddaljen 10 km, imajo organiziran brezplačni smučarski avtobus do smučišča in pa za kasnejši povratek v hotel.

Prevoz do smučišča je zelo hiter in »užitek« se je lahko začel. Pričakalo nas je prelepo sončno vreme in dobro utrjen teren. Samo smučišče se nahaja na pobočju 1291 m visokega Črnega vrha. Imajo 18 km lepo urejenih smučarskih prog, pri čemer je velik poudarek na sodobnih sedežnicah, saj imajo edini v Sloveniji dve pokriti šest- in štiri-sedežnici. Velik poudarek je na družinah, saj imajo za otroke na samem smučišču v neposredni bližini restavracije poligon s pomičnim trakom, figuricami na snegu, vrtiljakom, ob koncu tedna pa se otroci lahko pomerijo na čisto pravem smučarskem tekmovanju s podelitvijo diplom ter drugo pestro animacijo. Posebnost je tudi smučarski vrtec, ki poskrbi za vaše malčke, da jim ni nikoli dolgčas. Ponujajo  tudi možnost izposoje in servisiranja smučarske opreme.

Snežni park in tekaške proge

Za tiste bolj adrenalina polne smučarje je od sezone 2009/10 postavljen snežni park za deskarje in smučarje prostega sloga, kjer lahko po mili volji skačejo in uganjajo vragolije. Park je sestavljen iz 3 sklopov, in sicer prvi sklop sestavljajo objekti za začetnike, v drugem sklopu so objekti za izkušene, tretji sklop pa je sestavljen iz dveh večjih skakalnic, ninty jump, desne stranice snežnega žleba, in v izteku quarter pipe, ki je primeren za tiste, ki deskanje že dodobra obvladajo. Pri učenju vam bodo v pomoč tudi učitelji deskanja in prostega sloga smučanja.
Akrobacije deskarjev v snežnem parku, ki jih lahko spremljate cel dan.
Picture
Tudi smučarji tekači lahko pridejo na svoj račun, saj je zanje pripravljenih 5  km urejenih prog, kjer si lahko spočijejo oči v spektakularni naravi.

Aprés ski in zmaga Tine Maze

Ker pa si je potrebno ob smuki privoščiti tudi počitek in se okrepčati, vas v restavraciji postrežejo s toplimi in hladnimi jedmi, pa tudi brez napitkov ne gre. Lahko se usedete znotraj restavracije ali pa zunaj, pri čemer je v obeh primerih poskrbljeno tudi za dobro animacijo gostov na najrazličnejše načine.

Hotel Cerkno *** – tradicija domačnosti

Po koncu smučanja smo se odpravili nazaj v hotel, kjer so nas čakale še dodatne aktivnosti. Najprej seveda večerja, da smo se resnično okrepčali. Ponudba njihove hrane je res raznolika, še poseben poudarek pa dajejo tudi tradicionalnim slovenskim jedem, za katere imajo rezerviran tudi tako imenovani “Babičin kotiček“. Postrežba hrane je organizirana po sistemu, vzemi, kar hočeš, je pa ponudba pestra, tako da se za vsakogar nekaj najde, tudi za ljubitelje rib, dietne in vegetarijanske prehrane. Meni osebno je bil še najbolj všeč zaključek menija, saj sem se kar izgubil v preštevilnih sladicah – od gibanice, tiramisuja, skutinega kolača, do sadne solate, sladoleda, tortic… 🙂
V hotelu imajo tudi ogrevano shrambo za smuči, kamor smo shranili našo opremo. Sobe so prenovljene in sodobno urejene.
Ker nam je zaradi obilice ponudbe zmanjkalo časa, da bi izkoristili vse, kar je možno doživeti v hotelu in na smučišču, smo se odločili, da se definitivno tja še vrnemo.
Več informacij o ponudbi, cenah in dogodkih na smučišču ali v Hotelu Cerkno najdete na :
www.hotel-cerkno.si  ali www.ski-cerkno.com
Piše: Marko Popovič

Komentarji …

Ste tudi vi že obiskali Smučarski center Cerkno? Kako ste se imeli? Komentirajte in delite svojo izkušnjo z drugimi bralci…