Jet lag – potovalna utrujenost

​Jet lag je utrujenost, ki jo povzroča razlika med časovnimi pasovi. Ko potujete med različnimi časovni pasovi, se vam po navadi pripeti, da se vaš urnik spanja popolnoma poruši. Zgodilo se vam bo, da  boste ravno v jutranjem času postali nadvse utrujeni, ali še huje, da se zbudite sredi noči.  Poleg težav s spanjem, utrujenosti in nespečnosti  so posledice jet laga lahko vidne tudi kot prebavne motnje, motnje v koncentraciji in splošno slabo počutje. Posledica neprilagojenosti na drug časovni pas  se pojavi tako na destinaciji, kamor potujete, kot po prihodu domov.

V splošnem velja, da boste z  jet lagom imeli večje težave, če potujete z zahoda na vzhod kot obratno. Tako za osrednje evropski časovni pas velja, da boste na počitnicah imeli več težav tisti, ki potujete recimo v Azijo ali Avstralijo, po prihodu domov pa tisti, ki se vračate iz Severne ali Južne Amerike.  Če se želite izogniti jet lagu ali pa njegove učinke vsaj omiliti, imamo za vas nekaj nasvetov, ki jih lahko preizkusite. ​

Izognite se mu s pravilnimi pripravami pred potovanjem

Če imate čas in možnost, lahko začnete svoje telo že nekaj tednov pred odhodom pripravljati na razliko med časovnimi pasovi.  Če je razlika med vašo trenutno lokacijo in destinacijo več ur, je takšno početje lahko zelo neprijetno, za manjše časovne razlike pa je nasvet lahko zelo uporaben. Vsak teden svoj dnevni urnik premaknite za eno uro naprej ali nazaj, odvisno od tega, kam letite.  Če na primer potujete na vzhod, se odpravite spat kako uro prej, prav tako si lahko za kako uro prestavite čas dnevnih obrokov. Tako boste organizmu dali možnost, da se postopoma navadi na nov časovni pas.

Poskrbite za svoje telo med letom

  • Popijte dovolj vode. Vlažnost zraka v letalu je izjemno nizka, zato organizem hitro dehidrira.  Popijte dovolj tekočin, predvsem vode, izogibajte pa se alkoholnim pijačam. Prav tako niso priporočljive pijače, ki vsebujejo kofein, saj vam lahko povzročijo več nevšečnosti, kot pa boste imeli koristi. Na večini letov je vsaj nekaj vrst brezalkoholnih pijač brezplačnih, a priporočamo vam, da imate stekleničko vode ves čas pri sebi. Tako boste zagotovo pili pogosteje oziroma dovolj.  Čeprav je prenos tekočin skozi varnostne preglede na letališču nedovoljen, pa  lahko kasneje v trgovinah na letališču kupite pijačo. Ta bo večinoma precej dražja kot drugje, jo pa lahko s seboj prinesete na krov. Še bolj uporabna pa je steklenička za vodo, ki jo pred varnostim pregledom izpraznite, ponovno pa jo lahko napolnite na katerem od pitnikov, ki so vam na voljo na vseh večjih letališčih.
  • Že ob vzletu prestavite svojo uro na čas kraja, kamor letite. S tem se boste psihološko lažje pripravili na nov časovni pas.
  • Prilagodite urnik spanja, kot da ste že na cilju.  Če je tam, kamor letite, v času leta noč, poskusite na letalu čim več spati. Izogibajte se uspavalnim tabletam! Preberite si nekaj nasvetov, kako se že vnaprej pripraviti, da boste na letalu lažje zaspali. Če je na vašem cilju dan, poskusite med letom ostati budni. Bodite aktivni, čim večkrat se sprehodite po prehodu med sedeži (če ne drugega, se pojdite osvežit na stranišče) ali pa vsaj vstanite in se pretegnite. Lahko naredite tudi manjše vaje za boljši pretok- vrtenje gležnjev, premikanje nog, kroženje kolen,…
  • Če imate možnost, na daljših poletih namenite nekaj dodatnega denarja za nakup sedežev v poslovnem ali prvem razredu. Če si tega ne morete privoščiti, lahko poizkusite s prijaznim vprašanjem in nasmehom na ustih vprašati za premestitev v višji razred.  V primeru večurnega sedenja na letalskih sedežih, vam bo telo zelo hvaležno za tisti dodatni prostor za noge.

Kaj lahko storite na cilju?

  • Ostanite aktivni. Ne pustite, da vas premaga utrujenost, ampak poskusite ostati v gibanju. Pojdite  na sprehod na svež zrak, saj vas bo dnevna svetloba poživila. Če res nikakor ne zdržite, si privoščite krajši spanec, a ne več kot pol ure. V nasprotnem primeru boste jet lag le še poslabšali in podaljšali. Če ste obtičali na službenem sestanku, poizkusite vsaj odgrniti zavese, da boste dobili nekaj dnevne svetlobe.
  • Telovadite zjutraj in zvečer. Priporočamo vam jutranjo telovadbo, saj vas bo poživila in pregnala utrujenost. V večernih urah boste z rekreacijo svoje telo utrudili, zato boste lažje zaspali. Pazite, da boste telovadili nekaj ur pred spanjem, saj boste s tem organizmu dali dovolj časa, da se umiri.
  • Prehranjujte se pravilno. Zajtrk, bogat z beljakovinami, bo po prihodu na cilj pripomogel k budnosti in koncentraciji. Da bi se izognili prebavnim motnjam, zaprtosti ali driski, se izogibajte obilnim in težkim obrokom. Lahka hrana in zmernost pri velikosti obrokov bosta za telo veliko manj stresni.
  • Razmislite o možnosti jemanja melatonina. Melatonin je hormon, ki ga vaše telo naravno ustvarja v času, ko se po navadi odpravite v posteljo. Z jemanjem melatonina lahko tako telesu poveste, da je čas za spanje, in se tako lažje prilagodite na nov časovni pas. Jemljite ga 4 dni po prihodu na destinacijo. Vzemite ga približno pol ure, preden nastopi ura spanja na vaši destinaciji. Pred uporabo se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom. 

Če vas zanima še več informacij o jet lagu, si poglejte spodnji video, kjer vam razložijo vse o tem neprijetnem počutju.

Piše: Mirjam Kimovec

Komentirajte!

Se pogosto spopadate s potovalno utrujenostjo? Imate tudi vi kak nasvet, kako omiliti posledice jet laga?