Vrsar – mesto, ki navdihne

Vrsar je lepo istrsko mesto z bogato zgodovino. Nahaja se na zahodni obali Istre blizu Limskega kanala, na pol poti med velikimi turističnimi centri v Poreču in Rovinju. To mesto ima poseben čar, ki res navdihne.

Vrsar

​Vrsar se od srednjega veka nahaja na vidnem griču neposredno ob obali Jadrana. Zaradi tega so se v mestu oblikovale številne lokacije, s katerih so dobro vidni tamkajšnji otoki, otočki, zalivi in zalivčki. ​Nasproti mesta se razteza arhipelag, ki ga sestavlja 18 nenaseljenih otokov, zaradi česar je Vrsar raj za jadralce. Aeronavtika zaseda drugo mesto skupaj s skoki s padalom, paraglidingom, panoramskimi leti in športnimi letali. Seveda obstaja veliko različnih verzij za preživljanje aktivnih počitnic v Vrsarju in okolici, bodisi za sprehajalce, kolesarje, plavalce ali potapljače.

Vrsar

Vrsar

Vrsar ima vse, kar potrebujete za odlične počitnice. Preberite si bogat izbor dogodkov, ki jih ponuja v celotni sezoni, in se prepričajte tudi sami.

​Bogata kulinarična tradicija

V Vrsarju se združujejo vonji in okusi kot skladna uvertura v prepoznavno istrsko gastronomijo. Morski sadeži, ribe na žaru in mesne specialitete v ljubkih restavracijah in avtentičnih gostilnah so le majhen del velikega gurmanskega doživetja, ki ga ponuja Vrsar. Dve odlični restavraciji v Limskem kanalu sta popularni med generacijami tujih gostov. V vrsarski marini se nahaja ena najbolj cenjenih restavracij v Istri in na Hrvaškem, ki po dostopnih cenah zagotavlja enkratno kulinarično doživetje.

Vrsar- riviera

V Limskem zalivu poiščite ribje specialitete, školjke in rake. Restavracije pa poleg tega nudijo še bogat izbor mesnih jedi, jedi, pripravljenih pod pokrovom za peko (jedi izpod peke) in razne sladice. V vaseh v vrsarskem zaledju (Flengi, Gradina) najdete tudi družinske restavracije oz. konobe.
​Več o izvrstni kulinariki lahko preverite tukaj. 
Šport, narava, aktivnosti
Z raznovrstno športno infrastrukturo ob morju in zelo dostopnim zaledjem je Vrsar kot ustvarjen za vse oblike aktivnih počitnic. Poti ob obali kličejo k sprehodom in rekreativnemu teku, kilometri kolesarskih stez pa na razburljivo vožnjo na dveh kolesih skozi obmorska turistična naselja, gozd Kontija ali pod pobočja Limskega kanala.
Iz Vrsarja se je preprosto podati v jamarsko ali potapljaško avanturo, kakor tudi do atraktivne plezalne stene ob Limskem zalivu.
Prireditve v Vrsarju
Vrsar s svojim bogatim sporedom prireditev od pomladi do pozne jeseni, pa tudi pozimi, razkriva svoj dinamični obraz  s festivali zabave, glasbe in kulture. Ne manjka športnih turnirjev in iger, na poletnih terasah se pogosto sliši živa glasba, za veseli utrip jadranskega mesteca pa so zaslužne tudi njegove poznane prireditve.

​Velika noč v Vrsarju- 31.3. 2018
Okraševanje pirhov, razstava velikonočnih umetnin, nastop uličnih umetnikov, glasbeni program, pince in miške (fritule).
FAKS Sings – Mednarodni festival zborov (19.-20.4.2018)
19.-20.04.2018 bo v Cerkvi sv. Marije potekal festival FAKS- Festival amaterskega kulturnega ustvarjanja je mednarodni dogodek kulturnega, izobraževalnega in zabavnega značaja, ki združuje festivale zborov in igre, likovne razstave in gostovanja različnih amaterskih skupin, poteka vsako leto spomladi, nastal pa je iz ideje vseživljenjskega učenja in ljubezni do amaterskega ustvarjanja. Prvi del festivala FAKS Sings bo združil zbore iz različnih krajev sveta, ki bodo štiri dni muzicirali na najlepših lokacijah v Istri.​
Pramaliće  (21.4.2018)
Tradicionalno glasbeno srečanje prijateljskih zborov in folklornih skupin v Vrsarju bo potekalo 21.4.2018. “Pramaliće” s pesmijo praznuje prihod pomladi in začetek sezone kulturnih prireditev v Vrsarju. Letos se bo na desetem “Pramaliću”  predstavil pevski zbor Mendule skupaj s folklorno skupino OŠ Vladimir Nazor iz Vrsarja, KUD Mate Balota iz Rakalj, z zborom italijanske skupnosti La Contrade iz Vrsarja in ženskim zborom Harmonia iz Csurge (Madžarska).
Proslava dneva sv. Jurja (23.4.2018)
Proslava ob dnevu sv. Jurija, 23.4.2018, se bo pričela s procesijo z barkami, sledi maša na otoku, nato pa še proslava na pomolu.
Proslava dneva sv. Jurja

Ribarska fešta

Vabimo tudi na  Ribarsko fešto- tradicionalno ljudsko zabavo, kjer ne manjka glasbe in gastronomske ponudbe morskih specialitet. Vrsarski ribiški praznik časti lokalno tradicijo ribištva. V teh večerih se uživa v ribjih specialitetah, pa tudi v nastopih folklornih skupin in koncertih zabavne glasbe, na obmorski promenadi pa se zabava veliko obiskovalcev.
Vrsar, Ribarska fešta

Vrsar, Ribarska fešta

Limes Bike Tour – 28.04.2018
​                                                       
Rekreativno kolesarjenje Limes Bike Tour letos ponuja 2 različni poti  (trasa Hobby 17 km in trasa Sport 36 km), namenjeni pa sta udeležencem vseh starosti in različnih zahtevnosti (težavnosti). Za prijave in informacije kliknite tukaj. 
Start kolesarjenja je predviden za 10. uro z vrsarske riviere. Pot vodi skozi gozd Kontija, s postankom nad gusarsko jamo na pobočjih Limskega kanala s prelepim razgledom na zaliv.
Vrsar, Limes bike TourVrsar, Limes bike TourTo je priložnost za prijetno vožnjo skozi gozd Kontija, druženje in fotografiranje na atraktivnem razgledišču, s katerega se ponuja enkraten razgled na Limski kanal. Za vse udeležence kolesarjenja je organizirano kosilo v lovski koči, ki se nahaja v zaščitenem gozdu Kontija. Po zaključku krožne vožnje  bo potekal zabavni in glasbeni program z žrebanjem nagrad.
Komentirajte!
Ste že letovali v Vrsarju? Kaj pa je vas najbolj navdušilo v tem mestu?