Arizona – dežela, kjer enolično naravo presekajo nenavadne skale in kaktusi

Deželo rdečih skal, puščav, neskončnih ravnin, klopotač sva z babico prepotovali v lastni organizaciji. Kot običajno, za potovanje ni bilo večjih planov, le najem avtomobila ter nekaj osnovnih informacij.

Dežela vročih poletij in mile klime, neskončno ravnih cest ter številnih nacionalnih parkov

Arizona je poznana po zelo vročih poletjih ter mili klimi pozimi, ki pa kljub temu ne izključuje snega. Severni del Arizone predstavlja nekaj hribov z gozdovi borov in jelk. Poznanih je celo nekaj smučišč. Še najbolj presenetljiv pa je v zimskih mesecih sneg v Grand Canyonu. Neskončne ravne ceste v toplejših mesecih kdaj tudi precej utrujajo, saj jim ni videti konca, izpostavljenost soncu pa lahko doseže tudi neznosne temperature. V deželi se nahaja več znanih nacionalnih parkov, zaradi katerih je turistično zelo razvita. Svoj čar pa dajejo tudi razna plemena, katerih življenje pa žal zdaleč ni več to, kar je bilo, saj tudi oni živijo sodobni način življenja. Celo v turistične namene je kdaj težavno najti kako indijansko predstavitev.

Srečanje z eno najbolj nevarnih kač, katere strup vsako leto ubije nekaj ljudi

Za večino poznane kače tega predela Amerike so vsekakor klopotače. O klopotačah se veliko govori in piše, z malo sreče pa se jih da tudi videti v naravi. Obstajajo predeli, ki so še posebej poznani po številnejši populaciji teh strupenjač. V poletnih mesecih so turisti o večji možnosti za srečanje z klopotačami tudi obveščeni. Četudi sva Arizono obiskali v mesecu maju, so bile temperature za te strah vzbujajoče kače že dovolj visoke. Klopotačo zaznamuje izrazit dvig glave, kadar se počuti ogroženo, tako da jo je poleg ropotuljice na repu možno prepoznati tudi po tem. Tako sem jo po znanem zavitem dvigu glave ob počasni vožnji z avtomobilom po enem izmed nacionalnih parkov kar kmalu zaznala. Kot ljubiteljica kač, seveda nisem mogla ostati v avtomobilu. Takoj sem ustavila, zagrabila fotoaparat ter se podala za njo. Verjetno bolj na mojo srečo se me je klopotača zelo ustrašila ter se naglo splazila po cesti navzdol. Hitro sem se podala za njo, ampak je žal nisem več ujela v objektiv. Šele kasneje sem razmišljala, da sem imela na koncu koncev le srečo, da je zbežala, ker njen strup vsako leto ubije kar nekaj ljudi.
Arizona - starodobna vozila
Videla sem veliko starodobnih vozil, a med njimi tudi mnogo zapuščenih.
Ogromni kaktusi prekrivajo velik del arizonske pokrajine, v kateri najdete tudi strupene klopotače.

Grand Canyon – zasluži si ime “Veliki” in je vreden obiska

Najbolj obiskan kanjon je vsekakor vreden obiska. Videti je, kot bi se združili vsi kanjoni in bi tako nastal en sam veliki kanjon ter s tem dajal najveličastnejši pogled na svetu. Velikost kanjona ni možno ujeti v objektiv fotoaparata, saj obsega kar 29 kilometrov širine in 1,6 kilometra globoko sotesko. Skozenj teče znana reka Colorado in je nastajal kar 10 milijonov let. Kanjona ne prečka noben most, saj je najožji del kanjona še vedno širok 6,4 km. Na ogled kanjona se je možno pripeljati z avtom in se ustavljati na raznih razglednih točkah. Po želji pa se obiskovalci lahko spustijo tudi do reke Colorado, kjer se ozka pot vije po stenah kanjona. Tisti bolj leni se lahko do reke spustijo tudi z mulami. Spust v kanjon je predvsem zanimiv z geološkega stališča, saj se da odlično videti vseh 12 slojev kamnin iz različnih obdobij. Tako se lahko vidi od apnenca, ki ga je tam pustilo starodavno morje, do rdečkastega peščenjaka, starejših magmatskih kamnin itd. Vsekakor pa spust ni tako nedolžen in je zaradi visokih temperatur v kanjonu umrlo že kar nekaj ljudi. Tudi sami sva tokrat skusili tipični način življenja Američanov in sva se v kanjon podali kar z avtomobilom. Že ob vstopu vanj je potrebno plačati vstopnino, ki se plača na vozilo in ne na število obiskovalcev. Ob tem pa se prejme tudi zemljevid, saj gre tukaj za izjemno veliko področje. Torej tipičen način življenja Američanov pa predvsem zato, ker sva se s pomočjo zemljevida zapeljali do vsake razgledne točke. Na prvih nekaj sva še stopili iz avtomobila ter opazovali in fotografirali ta veličastni kanjon, na koncu pa, kot bi storil tipični Američan, fotografirali kar iz avtomobila. Ta kanjon si vsekakor zasluži ime »veliki«.
Grand Canyon
Najbolj obiskan kanjon na svetu …
Grand Canyon
… Grand Canyon.

Antelope Canyon – le 300 m dolgo čudo, ki je bilo nekoč zatočišče

Četudi je kanjon dolg le okoli 300 m, je za mnoge največje čudo, pogosto celo pred Grand canyonom. V zgodovini je kanjon za Navajo Indijance predstavljal zatočišče, danes pa velja za veliko turistično znamenitost. S turističnimi ogledi opravlja pleme Navajo, ki pa obiskovalce sprejme le po predhodni najavi. Do vhoda v sotesko se doživi tudi nekaj adrenalina, divja vožnja s terenskimi vozili najprej po urejeni cesti, kasneje po puščavski cesti. Vendar vse odtehta že prvi pogled na veličastno sotesko. Kar težko je dojeti, da je te nenavadne oblike skal nekoč izdolbla voda. Z malo domišljije lahko v teh nenavadnih oblikah opazite tudi kakšno posebno obliko, na to običajno opozori tudi vodnik. Seveda pa brez vodnika v sotesko sploh ne morete. Rdeči peščenjak v kombinaciji z naravno svetlobo, ki prodira v sotesko, prepleta prav posebne odtenke, ki kanjonu dajejo še poseben čar. Presenetljivi so bili podatki našega vodnika plemena Navajo, ki je povedal, da v primeru dežja trekingi odpadejo. Zaradi dežja, ki kdaj tudi zalije sotesko, je tukaj umrlo že nekaj turistov. In ravno to je seveda razlog, da je ogled te enkratne naravne znamenitosti odvisen od vremena in seveda tudi predhodne pravočasne najave.
Antelope Canyon – najbolj fotografirani kanjon na svetu in …
… pravi raj za fotografe.

Za mnoge enolična, a kljub temu razburljiva Arizona

Ob nekajurni vožnji po Arizoni po neskončno dolgih cestah, se narava skorajda ni spremenila. Ves čas pusta in revna pokrajina, tu in tam pa iz nje štrli kaka rdeča skala. Potovanje od ene do druge znamenitosti je pogosto res enolično, vendar so vse te običajno naravne znamenitosti tako veličastne in zanimive, da se tudi to splača. Monotonost pa tu in tam presekajo tudi ogromni kaktusi. Dežela res nudi veliko naravnih znamenitosti, raznih parkov, celo krater meteorja in pa tudi nekaj posebnih mest. Seveda je najbolj obiskano glavno mesto Phoenix, ki kljub svoji velikosti ni prenatrpano in presenetljivo ni niti veliko prometa. Sicer pa je za mnoge najbolj zanimivo mestece Wickenburg, ki daje občutek, da ste se vrnili nekaj let nazaj ali pa ste v vestern filmu. Stare stavbe z znamenitimi nadstreški, stari bari, ogromni kaktusi, manjkajo le še kavboji na konjih. Za motoriste pa je to seveda dežela, ki jo bo najverjetneje prevozil vsak ljubitelj legendarne ceste ROUTE 66. Skozi Arizono namreč poteka del te znane ceste, vendar je prvotne ceste ohranjene le še delček.

Narava je v državi Arizona naredila zares pravo čudo sveta. V njej ter njenih dveh znanih sosedah Utahu in Kaliforniji so znani najlepši nacionalni parki sveta. Vsekakor je vredna obiska in prav vsak popotnik lahko najde kaj zase, seveda vse bolj v smislu naravnih znamenitosti.

Nasveti za potovanje

Po arizonskih cestah ne boste izgubljali živcev v prometu ali čakanju v dolgih kolonah, ker tega praktično ni. Tudi v glavnem mestu Phoenix tega ni bilo opaziti. Najboljši meseci za ogled parkov so od junija do septembra. Takrat je vreme lepo in stabilno, vendar precej vroče. Najlepše se deželo spozna s potovanjem v lastni organizaciji z najetim avtomobilom, motorjem ali v primeru, da imate dovolj časa, kar s kolesom. Sicer pa je po načinu življenja tudi Arizona tipična Amerika, sploh kar se tiče udobnosti in prehrane. Pokritost z gps-om je odlična, sicer pa so tudi ceste izjemno lepo urejene in dobro označene. Prenočišč in raznih restavracij je dejansko ogromno, za povrh vsega pa je dežela še varna.
Piše: Mateja Mazgan

Komentirajte!

Ali ste že bili v Arizoni oziroma se tja odpravljate? Kako vam je všeč?