Balkan trip (Bosna in Črna gora) – deželi neokrnjene narave in gostoljubnih ljudi

Picture
Gregor, Mateja, Nataša, Žiga, Tim, Jan, Simona in Jaka

Tudi letos smo se s prijatelji odločili, da se odpravimo raziskovat neko novo destinacijo in odločili smo se za Balkan, natančneje za Bosno in Črno goro. S kombijem smo se julija odpravili na pot, ki nas je najprej peljala čez Hrvaško v Bosno in Hercegovino (BIH). Tukaj so se začeli tudi naši prvi postanki in ogledi znamenitosti. BIH leži v središču Balkana, država ima obliko srca in verjetno od tod izhaja tudi velika gostoljubnost domačinov, ki smo jo izkusili. Gostoljubnost in prijaznost domačinov smo okusili tako v Bosni kakor tudi v Črni gori. Brez njihovih odličnih čevapčičev in prijaznih domačinov, ki so nas nekajkrat usmerjali na poti, naša pot ne bi bila enaka.

Jajce – slapovi, jezera, vodni mlini …

Po nekajurni vožnji smo se ustavili v Jajcu. To je mesto v osrednji Bosni in Hercegovini. Kraljevo mesto, ki mu lahko rečemo tudi mesto kamenja, svetlosti in vode je zgrajeno na točki, kjer se stekata reki Vrbas in Pliva. Prav na tej točki so nastali 17 metrski slapovi, ki se nahajajo v samem centru mesta in dajejo mestu poseben pečat. Tukaj je potekal med drugo svetovno vojno, 29. novembra leta 1943, tudi 2. kongres AVNOJa, na katerem je bila ustanovljena tretja jugoslovanskadržava.
Picture
Prvi postanek smo naredili v Jajcu, ki je znan po tem, da je tukaj leta 1943 potekal 2. kongres AVNOJ-a ter po …
Picture
… 17 metrskih slapovih na stičišču rek Vrbas in Pliva, ki se nahajajo v samem centru mesta in dajejo mestu poseben pečat.

Nekaj kilometrov zahodno od Jajca se nahajata Veliko in Malo Plivsko jezero. Veliko Plivsko jezero je dolgo 3,3 km in široko 660 metrov, maksimalna globina pa znaša 33m. Malo Plivsko jezero je skoraj za polovico manjše. Na obeh jezerih je veliko možnosti za rekreacijo, lahko se preizkusite v ribolovu, kajaku in kanuju, urejeno pa imajo tudi plažo. Prav tako je urejen tudi prostor za kampiranje. Med Velikim in Malim Plivskim jezerom se nahajajo majhni vodni mlini, ki so ohranjeni še iz srednjega veka. Poleg tega veliko pripomorejo k ambientu in so izraz lokalne tesarske veščine in tradicionalnega načina gradnje. Pri vodnih mlinih gre za poseben način uporabe naravnih virov – vode, hkrati pa podpirajo tudi biotsko raznovrstnost. Plivska jezera s kompleksom vodnih mlinov so bila leta 2009 razglašena za nacionalni spomenik Bosne in Hercegovine.

Picture
V bližini Jajca se nahajata Veliko in Malo Plivsko jezero, ki ponujata veliko možnosti za rekreacijo, med njima pa …
Picture
… se nahajajo tudi majhni vodni mlini, ki so ohranjeni še iz srednjega veka in so razglašeni za nacionalni spomenik.

Jablanica – bitka za ranjence na poti čez reko Neretvo

Naša pot se je nadaljevala v še en zgodovinsko zanimiv kraj – v Jablanico. Ogledali smo si muzej, posvečen bitkam 2. svetovne vojne, ki so potekale na območju Bosne in Hercegovine, s poudarkom na znameniti bitki za ranjence na poti čez reko Neretvo. V muzeju je tudi manjša razstava o zadnji vojni na Balkanu in etnografska razstava.
Picture
V Jablanici, ki je znana po znameniti bitki za ranjence čez reko Neretvo, smo si ogledali znameniti porušeni most in …
Picture
…muzej, posvečen temu dogodku.
Po super kosilu v Jablanici smo krenili proti Mostarju, kjer smo nameravali prenočiti prvo noč. Vmes smo naredili še zadnji postanek tistega dne, in sicer pri izviru Bune, pri katerem smo se po celodnevni vožnji prijetno osvežili.

V zgornji fotogaleriji si lahko pogledate več slik iz muzeja.

Blagaj – izvir Bune

Izvir Bune se nahaja v kraju Blagaj (blizu Mostarja) in je eden največjih in najlepših izvirov v Evropi ter najlepši primer izvira podzemne vode kraškega površja. Je vodno zajetje pitne vode za območje Mostarja. Domačini vas lahko s čolnom odpeljejo pogledat notranjost izvirske jame, če pa vas bolj kot naravne znamenitosti zanimajo kulturne, lahko si lahko ogledate notranjost samostana, katerega zanimivost je ta, da nanj nikoli ne dežuje. Prijetno vzdušje temu kraju dajejo tudi lokali, ki so neposredno ob vodi. Posebej v vročih poletnih mesecih je tukaj zelo prijetno, saj temperatura vode ne preseže 8°C, zato gostinci hladijo pijačo kar v vodi.
Picture
Izvir Bune velja za enega največjih in najlepših izvirov podzemne vode v Evropi in predstavlja vodno zajetje pitne vode za Mostar.
Picture
S čolnom si lahko pogledate tudi notranjost izvirske jame.

Mostar – “Bosna v malem” in skoki z mostu

Picture

V Mostar smo prispeli v večernih urah, in ker smo bili utrujeni od dolge vožnje, nam je dobro del počitek v hostlu Miturno. Pa vendar ne za dolgo, saj nas je radovednost gnala po uličicah Mostarja, kajti mostu ob večernih urah res ne smete zamuditi.

»Bosna v malem«, kot rečejo Mostarju, je zgodovinsko mesto s prepletom različnih kultur. Mesto je mlado, saj je svoj razcvet doživelo šele v času Otomanskega cesarstva. Posledice zadnje vojne so še opazne, ker je bilo mesto zelo oblegano, sedaj pa so tudi s pomočjo tujih finančnih sredstev obnovili že velik del mestnega jedra, med drugim tudi Stari most, ki je bil žal med zadnjo vojno porušen. Stari most, kot ga imenujejo domačini, krasi prelepa kamnita struktura, uvrščen pa je tudi na seznam Unescovih zaščitenih kulturnih spomenikov.

Most so obnovili (oziroma na novo zgradili) leta 2004, znan pa je tudi po skokih z višine 24 metrov, ki se izvajajo z njega. Na desnem bregu reke Neretve stoji veliko starih mošej in džamij, ki so na voljo turistom za ogled. Večina jih je precej liberalnih, saj se za vstop do nekaterih delov objekta ni potrebno sezuti. Za ženske, ki si želijo ogledati notranjost objektov, imajo pri vhodih rute, ki si jih sposodite predvsem zaradi spoštovanja do njihove islamske tradicije in kulture. Za vstop v džamijo ali mošejo se pobirajo prostovoljni prispevki, sicer pa je vstop brezplačen.

Bosnian Cookery Workshop

V Mostarju smo bili nastanjeni v središču mesta, v hostlu Miturno, in imeli smo srečo, da se je ravno naslednji dan odvijal za goste hostla Bosnian Cookery Workshop, katerega smo se z veseljem udeležili in se naučili več o tradicionalnih bosanskih jedeh oziroma kako jih pripraviti.
Picture
Udeležili smo se tudi delavnice Bosnian Cookery, kjer smo se naučili pripravljati nekaj bosanskih jedi, ki smo jih na koncu z užitkom pojedli.
Zanimivo je, da v sklopu hostla organizirajo večkrat letno različne dejavnosti, vedno so na voljo tudi različne aktivnosti, saj ima hostel tudi agencijo za avanturistični turizem (Miturno Adventure Tours).
Picture
Hostel Miturno se nahaja na glavni ulici v središču Mostarja in poleg namestitev ponuja še možnost številnih aktivnosti.

V zgornji fotogaleriji si lahko pogledate več slik z Bosnian Cookery Workshopa.

Međugorje – romarsko središče

Željo, da bi na naši poti vse potekalo tako, kot mora, smo izrekli kar v Međugorju, v verskem središču, ki privablja vsako leto veliko število romarjev z vsega sveta. Želje so bile očitno uslišane, saj smo se domov vrnili živi in zdravi. V primeru, da ste grešili in bi se želeli izpovedati, lahko to opravite v njihovih spovednicah v katerem koli svetovnem jeziku. Le na vratih spovednice morate preveriti, v katerem jeziku potekajo spovedi.
Picture
Međugorje privablja vsako leto veliko število romarjev z vsega sveta …
Picture
… ki lahko tukaj opravijo tudi spoved v različnih jezikih.

Slapovi Kravice – osvežitev za dušo in telo

Picture

Naše prevozno sredstvo je žal imelo težave s klimo in tako smo si na poti v Črno goro zaželeli še ene osvežitve – odločili smo se za obisk slapov. Slapovi Kravice se nahajajo v Bosni in Hercegovini, približno 10 km od Međugorja, v Studencih pri naselju Ljubuško. Slapovi se nahajajo na reki Trebižat in merijo v širino 120 metrov, v višino pa približno 28 metrov. Res prečudoviti slapovi, ki so primerni tudi za skok v osvežilno vodo, bolj pogumni pa lahko tudi splezajo na višje predele slapu, kjer se odpirajo čudoviti razgledi. Fotoaparate pa le pustite na varnem, ker se ob stiku z vodo ne obnesejo najbolje – preverjeno! 🙂 Slapove obišče veliko turistov, dobro pa je poskrbljeno tudi za gostinsko ponudbo. Za tiste, ki imate radi vse živali, lahko tukaj srečate sladkovodne kače- brrr.

Picture
Slapove Kravice, ki so primerni tako za skok v vodo …
Picture
… kakor tudi za poziranje, obišče veliko število turistov, čeprav niso turistično tako znani.

Črna gora – gostoljubje in neokrnjena narava

Pot, ki je bila zelo zanimiva in polna dogodivščin, nas je vodila v Črno goro, do naslednje postojanke – Nacionalni parkDurmitor. Zalomilo se nam je že na cestah v Bosni in Republiki Srbski, saj verjetno gospodje iz raznih navigacijskih sistemov še niso obiskali teh krajev drugače kot iz vesolja. Na našo srečo so domačini zelo prijazni in so nas usmerili na boljše in lepše razgledne ceste, ob tem so seveda morali povedati tudi svojo življenjsko zgodbo, ki so jo doživeli v Sloveniji. 🙂
Na celotni poti nas je začudilo to, da kljub pomanjkanju cestnih tabel, ki te usmerjajo do kraja, domačini natančno povejo, kolikšne so razdalje med kraji ali po koliko kilometrih je potrebno zaviti.

Picture
Značilna gorata črnogorska pokrajina z vmesnimi dolinami in kraškimi polji.

V Črni gori smo že na meji spoznali, da je res, kar pravijo vici o hitrosti tamkajšnjih prebivalcev. Cesta nas je skozi nešteto ovinkov vodila do še enega na seznamu Unescove svetovne dediščine – Nacionalnega parka Durmitor. V Črno gori so poleg nacionalnega parka Durmitor še štirje nacionalni parki. Na poti je bilo prijetno spoznanje, da tako Bošnjaki kot Črnogorci z izgradnjo in obnovami cest prehitevajo navigacijske sisteme.

Žabljak – odlično izhodišče za športne aktivnosti

Naslednja dva dni smo preživeli v Žabljaku, ki je prometno, ekonomsko, kulturno in turistično središče največjega nacionalnega parka v Črni gori- Durmitorja. Žabljak je najvišje ležeče mesto na Balkanu in se nahaja na nadmorski višini 1456 m. Mesto je obkroženo s številnimi gorskimi vrhovi in jezeri. Predstavlja odlično izhodišče za športne dejavnosti, med katerimi prevladujejo pohodništvo, raftanje pa tudi smučanje jim ni tuje. V Črni gori imajo celo tri smučarske centre: Žabljak, Kolašin in Vučje.

Bobotov kuk – najvišji vrh Črne gore (2.523 m) in snežak sredi poletja

Lepo okolico kraja smo za en dan zamenjali za bližnje gore. Odpravili smo se na najvišji vrh Črne gore Bobotov kuk – 2523 m. V jutranjih urah nas je na začetku naše poti, na sedlu, presenetil hladen in močan veter, ki pa ga je kmalu pregnalo poletno sonce. Pot je zahtevala dobro kondicijsko pripravljenost, predvsem pa topla oblačila in dobro obutev, saj nas je na poti presenetil sneg, ki je ostal po dolgi zimi. Med potjo smo lahko občudovali različne geološke oblike, ki popestrijo izgled pokrajine, prav tako pa se na območju Durmitorja nahaja 18 jezer (ledeniškega nastanka), ki jih imenujejo tudi “Gorske oci”.
Ob razgledu na vrhu boste poplačani za ves trud. Navzdol smo jo ubrali po drugi poti, v smeri proti Črnemu jezeru, ki velja za največje jezero na tem območju in je sestavljeno iz velikega in majhnega jezera. Na poti smo si privoščili še malo zimskih radosti in igrivosti, tako da smo zaradi obilice snega izdelali manjšega snežaka ter obiskali tudi čudovito ledeno jamo s kapniki (sneg je skozi vse leto v notranjosti jame).

V zgornji fotogaleriji si lahko pogledate več slik s pohoda.

Črno jezero predstavlja magnet za obiskovalce. V okolici jezera lahko kampirate, jezero je bogato predvsem s postrvmi. Lahko se odločite za pohod okoli jezera ali pa za vožnjo s čolnom čez jezero, ki je zelo prijetna in sproščujoča izkušnja. Prav tako jezero predstavlja dobro izhodišče za pohodnike. Jezero je od vseh strani obdano z iglastim gozdom. Vsako izmed 18 jezer predstavlja svojo zgodbo in se zaradi odboja sonca od gladine spreminjajo tudi barve nekaterih jezer. Zanimivo je, da smo na naši poti srečali zelo malo pohodnikov, še tisti, ki smo jih, so bili tujci. Tako je Bobotov kuk in sam Durmitor priljubljena izletniška točka predvsem za tujce.

Picture
Čudovit pogled na Črno jezero, ki je obdano z iglastim gozdom, v ozadju pa se vidi tudi najvišji vrh Črne gore – Bobotov kuk (koničast vrh na levi).

Rafting v kanjonu reke Tare – nepozabno doživetje

Raziskovanja v Durmitorju še ni bilo konec in ker nismo želeli iz rok izpustiti priložnosti za obisk drugega najglobljega kanjona na svetu in najglobljega v Evropi, smo se odpravili proti kanjonu reke Tare. Površina, na kateri se kanjon razteza, znaša 36 ha, spada tudi pod zaščito Unesca. Razlika med najnižjo in najvišjo točko v kanjonu Tare je 1300 m. Reki Tari pravijo tudi »solza Evrope«, ker je voda v reki pitna in je najlepša ter najdaljša reka v Črni gori. Približno 15 km vzhodno od Žabljaka stoji impresivna gradnja, most Đurđevića Tara, ki se dviga 150 m nad rečno gladino in meri v dolžino 366 m.

Rafting na reki Tari je vsekakor atrakcija za ljubitelje ekstremnega športa. Ker smo bili željni adrenalina smo se odločili, da se odpravimo na raftanje v kanjon reke Tare in si pobliže pogledamo, če je kanjon res tako fascinanten. Zjutraj so nas pobrali pred hotelom in skupaj smo se odpravili k našemu vodniku, kjer so bili še drugi člani naše skupine. Da premagamo strah pred začetkom spusta, so nam postregli z rakijo, nato pa se je naša pustolovščina začela. Vodniki raftov se radi pohvalijo, kako svetovno znana reka je Tara in povedo ogromno zgodbic, povezanih z njo.

Najboljši način, da odkrijete in doživite lepoto tega področja, je vsekakor spust po kanjonu s čolnom ali raftom, ki predstavlja nepozabno doživetje. Rafting na reki Tari je ena od najbolj privlačnih turističnih atrakcij, ki jih Črna gora ponuja.

Smučanje – dolge smučarske sezone zaradi obilice snega

Žabljak je tudi smučarsko središče in privablja v zimskih mesecih veliko število smučarjev iz vse Evrope. Kakovostna ponudba z dobro urejenimi smučišči privablja vsako leto tudi večje število Slovencev, ki so zadovoljni s ponudbo in smučišči ter se radi vračajo sem. Tukaj snega nikoli ne zmanjka, saj ga imajo vsako leto več kot drugod po Evropi, letos so ga imeli približno 5 metrov. Na sončnih pobočjih Savin kuk, Stuoc in Javorovača boste uživali v smučanju in pogledu na prelepo pokrajino.

Budva

Picture

Budva je mesto z 12.000 prebivalci, ima pa kar 84 hotelov in ogromno vil ter apartmajev za prenočitev. Mi smo bili nastanjeni v apartmajih v centru Budve. V Budvi najdete tudi Slovensko plažo, ki je dobila ime po Slovakih, ki so bili prvi turisti v teh krajih. Je največja plaža daleč naokoli (1,6 km), ponuja pa veliko športnih aktivnosti.
Picture
Slovenska plaža je najbolj priljubljena in obiskana v Budvi in ponuja poleg lepe peščene plaže tudi obilo možnosti za športne aktivnosti in zabavo 🙂
Picture
Nastanjeni smo bili v središču Budve, v apartmajih Anton, ki spadajo v sklop kampa Anton. Cene kampa in apartmajev so glede na lokacijo zelo ugodne.

Presenetile so nas tudi dokaj nizke cene, ki jih glede na sloves Budve nismo pričakovali.

Več zanimivosti o Slovenski plaži in Budvi lahko vidite v zgornji fotogaleriji.

Vredno si je ogledati tudi stari del mesta, obdan z beneškim obzidjem, ki so ga postavili v 15. stoletju, obnovili pa v 17. stoletju, ohranil pa se je tudi stari del tipičnega mediterantskega mestnega naselja s slikovitimi ozkimi uličicami in majhnimi prodajalnami. Razen obzidja, s katerega se nudi lep razgled na mesto in okolico, so zanimivi tudi katedrala, cerkev, zvonik, samostan in arheološki muzej.

Več fotografij iz starega dela mesta si lahko pogledate zgoraj.

Sveti Štefan

Picture

Sveti Štefan je polotok, ki leži v neposredni bližini Budve. S kopnim je povezan z ozkim nasipom peska, ki ga je naplavilo valovanje morja. Nasip pa je bil kasneje utrjen z zidom. Sveti Štefan se po splošnem mnenju uvršča med najbolj znamenite hotelske objekte na svetu. To nekdanje ribiško naselje, ki je nastalo sredi 15. stoletja, je do danes ohranilo svoj nekdanji videz. Stare ribiške hiše, ki z zunanjo arhitekturno podobo spominjajo na srednji vek, so znotraj preurejene v moderne luksuzne apartmaje, hotelske sobe, trgovine, restavracije in kavarne. Tukaj je dopustovalo že veliko slavnih oseb, ki se po zagotovilih domačinov radi vračajo. V okolici tega edinstvenega turističnega objekta so v senci bujne vegetacije izredno lepe peščene plaže.

Polotok sv. Štefan z značilnim videzom velja za enega najbolj znamenitih hotelskih objektov na svetu. Na tej strani je plaža brezplačna, na drugi strani pa boste morali plačati 50 € za dnevni najem senčnika in ležalnika.

Na nekaterih boste morali za dnevni najem ležalnika in senčnika odšteti kar 50 €. Na srečo nismo potrebovali ležalnikov in senčnikov, saj smo si Sv. Štefan ogledali s čolnom, ki smo ga najeli na Slovenski plaži.

Tivat

Po dveh prekratkih dneh v Budvi smo se odpravili še v Tivat. Gre za obmorsko mesto v jugozahodni Črni gori, ki je od Budve oddaljen slabe pol ure vožnje. V Tivatu se nahaja letališče in najbolj luksuzna marina na Jadranu- Porto Montenegro. Obiščete lahko tudi podmornico Heroj, ki je bila nekoč v lasti jugoslovanske vojne mornarice, se pa le pozanimajte o obratovalnem času, da ne boste ostali pred zaprtimi vrati. Tivat sledi Budvi v številu prebivalcev, je pa bolj mondeno mesto, kar se pozna tudi po višjih cenah. Mi smo se namestili v Hostlu Anton, ki gosti veliko popotnikov iz vsega sveta.

Nacionalni park Lovčen in Boka Kotorska

Picture

Tivat je odlično izhodišče za obisk še ene gore in nacionalnega parkaLovčen. Pot na vrh zahteva dobre želodce zaradi vožnje po serpentinah ter veliko potrpljenja voznikov na ozki in vijugasti cesti. Ko pa prispete na vrh, se z njega ob lepem vremenu vidi od Boke Kotorske pa vse do Cetinj in Skadarskega jezera.

Picture
Z vrha Lovčena se vam odpre čudovit pogled na zaliv Boke Kotorske (desno) in na mesto Tivat ter letališče (levo).

Lovčen je gorski masiv, ki se strmo vzpenja iz samega Jadranskega morja in s svojimi vijugastimi vrhovi ustvarja prečudovit in najbolj znan evropski najjužnejši fjord oz. zaliv Boko Kotorsko. Nacionalni park Lovčen je znan po svojih naravnih in kulturno-zgodovinskih znamenitostih, za Črnogorce pa predstavlja nacionalni simbol. Nahaja se na spoju dveh povsem različnih klimatskih pasov, mediteranskega in celinskega, kar je pogojevalo razvoju bogatega in raznovrstnega naravnega okolja. Ima dva vrhova: Štirovnik in Jezerski vrh (1657 m.n.v.).

Nacionalni park Lovčen predstavlja za Črnogorce nacionalni simbol. Na vrhu je postavljen mavzolej črnogorskemu vladarju Njegošu.

Na Jezerskem vrhu je postavljen mavzolej črnogorskemu vladarju Njegošu in je zagotovo najznamenitejše obeležje minule črnogorske zgodovine. Predstavlja veliko in impresivno grobnico črnogorskega naroda svojemu velikanu. Zaradi zgodovinskega in kulturnega značaja se Lovčen uvršča med najpomembnejši simbol črnogorske državnosti.

V zgornji fotogaleriji si lahko pogledate več posnetkov nacionalnega parka Lovčen in njegovih znamenitosti.

Kotor – Dubrovnik

Picture
Znamenito srednjeveško obmorsko mesto Kotor je znano po svojem dobro ohranjenem mestnem obzidju in trdnjavi, do katere se lahko povzpnete po številnih stopnicah.

Ko smo se odpravili proti domu, smo se ustavili še v Kotorju. Kotor je znamenito srednjeveško obmorsko mesto zaliva Boka Kotorska. Mesto ima okoli 1333 prebivalcev, stari del mesta s sredozemskim pristaniščem pa je obdan z impresivnim in dobro ohranjenim mestnim obzidjem ter je pod zaščito UNESCA kot svetovna kulturna dediščina. V svojem obstoju je zaradi svojega strateškega položaja imelo burno zgodovino. Zadnji postanek na poti domov pa smo naredili še v Dubrovniku in tako končali naš Balkan trip 🙂

V zgornji fotogaleriji si lahko pogledate več posnetkov znamenitosti Kotorja.

Picture
Za konec smo si pogledali še Dubrovnik in …
Picture
… si še zadnjič privoščili čevapčiče, da smo končali naš Balkan trip tako, kot se za Balkan spodobi in tako, kot smo ga tudi začeli 🙂

Več informacij in zanimivosti o Črni gori lahko najdete na:
www.montenegro.travel/en
www.nparkovi.me

Komentirajte

Ste tudi vi že obiskali ti dve državi? Kakšna je bila vaša izkušnja? Kateri kraj ali mesto vam je na Balkanu najbolj všeč?