Ciper – otok sonca in Afrodite

Za destinacijo letošnjega dopusta smo si ponovno zaželeli Mediteran. Pred 2 letoma smo počitnikovali v Egiptu, tokrat pa smo se po pregledu ponudbe odločili za Severni Ciper, kamor smo se odpravili z agencijo Oasistours. Ciper je tretji največji otok v Sredozemskem morju in eden najbolj priljubljenih turističnih krajev, saj ga vsako leto obišče preko 2,4 milijona turistov. Razdeljen je na dva dela. Severni Ciper so leta 1974 zasedli Turki in ga poimenovali Turška republika Severni Ciper. Del Evropske unije je samo južni – grški – del Cipra, čeprav je za turiste nekoliko bolj privlačen severni del otoka (ki ga razen Turčije ne priznava kot državo nobena druga država).

Ciper se ponaša z bogato kulturo, zgodovino in številnimi naravnimi lepotami. Večina ga pozna kot rojstni otok boginje ljubezni in lepote Afrodite, ki ga krasijo rajske plaže v neokrnjeni naravi. Poleg vseh lepot, ki jih premore, ponuja še veliko športnih in avanturističnih trenutkov. Od plavanja z želvami, potapljanja, pohodov, odkrivanja redkih živali in rastlin do spuščanja s padali z bližnjih gora. Turisti radi pohvalijo tudi gostoljubje domačinov, prav tako so navdušeni nad tamkajšnjo mediteransko kulinariko.
Prelet nad Antalyo (Turčija), kjer smo naredili tudi vmesni postanek.

Možnost številnih izletov, raziskovanje otoka z avtomobilom, vožnja po levi

Burna zgodovina je naredila globok pečat na razvoj otoka in je prisotna še danes, predvsem v kulturi in načinu življenja domačinov. Če želite začutiti utrip preteklosti, morate obiskati Kirenijo in Famagusto na severovzhodu otoka. Mesti slovita po mogočnih antičnih spomenikih, hkrati pa sta največji mesti na severnem delu Cipra. Če je v vas kaj pustolovca, priporočam raziskovanje otoka z avtomobilom (rent a car), saj lahko na ta način hitro raziščete celoten otok in si pogledate glavne znamenitosti. Previdni bodite edino na cesti, saj se vozijo po levi strani. 🙂 Sami smo si ogledali Kirenijo ter se odpravili na celodnevni izlet z ladjico, na voljo pa so še številni drugi zanimivi izleti.

Odločili smo se tudi, da se podamo na celodnevni izlet z ladjico. Zjutraj nas je avtobus počakal pred hotelom in nas zapeljal v marino, kjer nas je že čakala ladja. Gre za plovbo ob obali Cipra z 2 ali 3 postanki za plavanje. Sproščen izlet, ki je primeren tudi za družine z majhnimi otroki, zato ga priporočamo vsem.

Na voljo so tudi številni drugi izleti (Salamis, Karpaz, Nikozija, Famagusta, …), ki so zelo zanimivi. Vsem, ki se boste odpravili na Ciper, vsekakor priporočamo, da se odpravite na katerega od izletov in si tako popestrite dopust. Če pa ste bolj raziskovalne narave, se splača najeti avto in raziskati otok po dolgem in počez.

Čiste plaže, sončno in vroče podnebje, malo padavin

Za vse, ki uživate v čistem morju in objemu sončnih žarkov, je Ciper idealna izbira za nepozabne počitnice. Ponaša se z dolgimi peščenimi plažami s turkiznim morjem, kjer so svoje zatočišče našle tudi svetovno znane in zaščitene želve caretta caretta. Ciper velja za najbolj suh in vroč mediteranski otok ter ima kar 340 sončnih dni v letu, tako da si lahko predstavljate, kako majhna verjetnost je, da boste doživeli dež na dopustu.

Bazeni in številne atrakcije – ne bo vam dolgčas

Če se radi namakte tudi v bazenih in če gredo z vami otroci, potem je hotel Oscar Resort zagotovo prava lokacija za vas. Na voljo so številni bazeni s čisto in toplo vodo, otroški bazeni, tobogani, vodni avtomobilčki, … Otrokom ne bo nikoli dolgčas, saj se vedno kaj dogaja. Prav tako so bazeni odprti cel dan in vas ne bo nihče podil iz njih, tudi če se kopate zvečer.

Animacija, otroški klub, igrala, vrtiljaki, vodna aerobika – raj za otroke

V hotelu je na voljo otroški klub, številne animacije za odrasle in otroke tekom dneva, igrala, zabaviščni park, večerne tematske zabave, … vedno se nekaj dogaja 🙂

 

Odlična kulinarika in gostoljubno osebje

Ciprska kuhinja je prvotno mediteranska kuhinja, ki je v veliki meri podobna grški kuhinji. Vsak dan se kuharji in natakarji trudijo, da se boste dobro počutili in da ne boste lačni. Pripravijo ogromno različnih jedi. Na voljo je nekaj njihovih tradicionalnih jedi in nekaj nam bolj znanih jedi. Vsekakor zelo okusna hrana in zelo gostoljubno osebje. Kot storitev smo imeli polni penzion, tako da smo bili deležni 3 obrokov na dan, večina drugih gostov pa, kot smo opazili, ima rezerviran le polpenzion. Kljub temu, da hotel še ni bil poln, so se kuharji in natakarji maksimalno trudili ter napolnili naše želodčke ob vsakem obroku.

Oscar Resort hotel – odlična lokacija in super ponudba

Priljubljen hotel, prenovljen leta 2010, se nahaja v neposredni bližini turističnega centra Kirenija (oddaljenega slaba 2 km), kamor brezplačno vozi hotelski shuttle vlakec. Mesto slovi po pestri ponudbi nočnega dogajanja in številnih zgodovinskih znamenitostih. Hotel ima lastne peščeno-prodnate plaže, krasi ga izjemen hotelski vrt. Ponaša se s številnimi bazeni, tobogani in wellness ter spa centrom. Sobe so sodobno opremljene in klimatizirane. Večina sob ima balkon ali teraso. Od mednarodnega letališča Ercan je hotel oddaljen 36 km.

Dopust, ki si ga zapomniš in je vreden plačanega denarja

Kot zanimivost velja omeniti še to, da voda ni pitna (zaradi vsebnosti velikih količin apna) in je potrebno piti ustekleničeno vodo. Je pa ta voda primerna za osebno higieno. Plačilna valuta je nova turška lira (menjalni tečaj: 1€ = 3,1 YTL). Skoraj povsod lahko plačate tudi v evrih, vendar bo tečaj nekoliko slabši. Lokalni čas se od slovenskega razlikuje za 1h (Na Cipru je 1 uro naprej, kot je v Sloveniji.).

Pred odhodom si nismo predstavljali, kaj lahko od Cipra pričakujemo, vendar smo bili s celotnim dopustom zelo zadovoljni. Imeli smo tudi srečo, da še ni bilo pretirane gneče, saj smo bili malo pred glavno sezono. Prav tako je bilo vreme odlično, morje toplo, osebje prijazno … Ciper vam vsekakor priporočamo kot destinacijo za aktivni oddih, kjer boste lahko združili “lenarjenje” na plaži oziroma ob bazenu z nekaj ogledi znamenitosti, ki jih je na Cipru kar nekaj. Res mogoče, da je cena malo višja, vendar boste za to dobili veliko.

Avtorji: Jan, Simona, Tim in Jon

Komentirajte!

Ali ste tudi vi že dopustovali na Cipru ali to morda nameravate? Kako vam je bil dopust všeč? Kaj priporočate za ogled?