Največja križarka na svetu – Icon of the Sea

Ladjarska družba Royal Caribbean International je januarja letos splavila novo največjo križarko na svetu. Nova največja križarka na svetu Icon of the Seas je kar 6% večja od zadnje nosilke tega naslova – Wonder of the Seas.

Križarka presežkov

Ladja, ki se lahko pohvali s 2805 kabinami, sprejme do 7600 potnikov, zanje pa naj bi skrbelo okoli 2350 članov posadke. Križarka se ponaša s sedmimi bazeni, šestimi vodnimi tobogani, zabaviščnim parkom in več kot 40 restavracijami in bari.  

Icon of the Seas se ponaša s 17.000 kvadratnih metrov velikim vodnim parkom, imenovanim Thrill Island (vznemirljivi otok), ki je trenutno največji na morju. Ladja ima prvi konzolni neskončni bazen na morju in tudi največji bazen na morju (40.000-litrski Royal Bay) ter največjo ledeno areno na morju (Absolute Zero, kjer lahko gostje drsajo ali gledajo predstavo).

Izplula januarja 2024

Ladja, ki je bila skoraj tri leta v izdelavi v ladjedelnici na Finskem, je dolga 356 metrov, kar je več od višine Eifflovega stolpa. 2 milijardi vredna ladja je prvič izplula konec januarja 2024, in sicer iz Miamija. Ladjo je pred plovbo krstil nogometaš Lionel Messi.

28 različnih vrst prenočišč na krovu sega od 157 kvadratnih metrov velike notranjosti in kabin, ki se začnejo pri 3.600 $ na teden za dve osebi; do trinadstropne Ultimate Family Townhouse, z lastno zaobljeno palubo, kinom, zunanjo masažno kadjo in toboganom za vožnjo med krovi, ki v povprečju stane 100.000 $ na teden in lahko sprejme osem ljudi.

Razred Icon

Ladja spada v povsem nov razred ladij križark na svetu – Icon Class. Ladje razreda Icon bodo plule na utekočinjen zemeljski plin, kar nekateri pozdravljajo, drugi pa močno kritizirajo. Naslednja v razredu ladij Icon družbe Royal Caribbean je Star of the Seas, ki se gradi na Finskem in naj bi avgusta 2025 začela plovbo po Karibih.