Lepote obmorske Nemčije – skriti biser, ki privablja vse več obiskovalcev

Preko Alp, bujnih nemških gozdov, kristalnih jezer in naravnih parkov do prostranega obalnega paradiža – počitniška dežela Nemčija se lahko pohvali z resnično raznolikimi naravnimi krajinami. Še posebej sever Nemčije z več kot 2.600 km morske obale in 350 čudovitimi otočki v Severnem in Baltskem morju vsako leto privabi številne obiskovalce in ljubitelje oddiha v naravi. Severno morje je ena izmed najpomembnejših trgovskih poti, z več kot 10.000 rastlinskimi in živalskimi vrstami pa je obenem tudi izredno dragocen ekosistem.

Severna Nemčija - školjke
Šumenje morja v školjki © pixabay.de
Severna Nemčija - svetilnik
Svetilnik © Unsplash, Nick Diamantidis

Tu se nahaja tudi Unescova svetovna naravna dediščina »Nemška priobala«, ki z več kot 4000 km2 vodnih, blatnih in peščenih površin predstavlja pomemben življenjski prostor za številne vrste rakov, peščenih črvov in školjk. Edinstvenih in raznolikih obalnih predelov pa ne nudita zgolj Severno in Baltsko morje, temveč tudi več kot 410.000 km² velika jezerska in rečna krajina severne Nemčije, ki vsako leto na aktivni oddih oz. wellness počitnice privabi kopico obiskovalcev. ​

morski lev
Morski lev © LKN-SH, Nationalparkverwaltung Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer
Štrandkorbi
​Štrandkorbi – pisane košare v Travemünde © www.mediaserver.hamburg.de, B Schmidt

Mecklenburg-Predpomorjanska – skriti biser severovzhodne Nemčije

​Nešteto kilometrov čudovitih peščenih plaž, beli apnenčasti klifi, slikoviti morski zalivi in otočki Baltskega morja – raj za vse ljubitelje morskega oddiha in vodnih aktivnosti niso le Karibi, temveč tudi severovzhodna Nemčija! Največji nemški otok Rügen vabi s prelepimi peščenimi plažami, ribiškimi vasicami, pravljičnimi gradovi in vrtovi, otok Usedom, ki leži blizu celinskega dela Mecklenburg-Predpomorjanske, pa je najbolj priljubljena severnonemška počitniška destinacija za družine. Natančneje Mecklenburg-Predpomorjanska, skriti biser severovzhodne Nemčije, najredkeje poseljena nemška zvezna dežela, ki vas bo navdušila z odlično kakovostjo morske vode in jezer ter največjo med seboj povezano jezersko krajino v Evropi. Ena tretjina pokrajine Mecklenburg-Predpomorjanske je zaščitena kot naravni rezervat, tu pa se nahajata tudi dva od petih »Starih bukovih gozdov v Nemčiji«, ki so bili leta 2011 uvrščeni na Unescov seznam svetovne naravne dediščine.
Mecklenburg-Vorpommern
Mecklenburg-Vorpommern © TMV Allrich
Rugen
Bele kredne skale otoka Rügen © TZR, C. Thiele
Najznamenitejši divji predstavniki Mecklenburg-Predpomorjanske so jeleni, bobri, žerjavi, orli in nanduji, med redke živalske vrste pa spadata že skoraj izumrli mali klinkač in plavček oz. barjanska žabica, ki se v času parjenja obarva modro. Obiskovalce zvezna dežela pričakuje z izjemno razgibano mrežo čudovitih kolesarskih, pohodniških in jahalnih poti, poleg tega pa se v Mecklenburg-Predpomorjanskem nahajajo tudi številna pustolovska središča in doživljajski parki, kot so denimo Ozeaneum, Müritzeum ali pa Darwineum. Mecklenburg-Predpomorjanska bo na obiskovalcih pustila pečat tudi s svojimi mogočnimi gradovi nekdanjih nemških vojvod, čudovitimi letoviškimi vilami in morskimi pomoli ter številnimi srednjeveškimi cerkvami tradicionalne opečnate arhitekture. Naravni elementi, kot so morski zrak, kreda in šota, bodo popestrili vsa wellness razvajanja v regiji, izvrstni kuharji zvezne dežele pa bodo s kreacijami iz svežih, regionalnih sestavin (npr. divjačine, rib ali pa navadnega rakitovca) poskrbeli, da bo vaš obisk Mecklenburg-Predpomorjanske tudi v kulinaričnem smislu povsem nepozaben. ​

Rostock – tretje največje mesto na nemški obali Baltskega morja

​Hanzeatsko mesto Rostock je s skoraj 800 leti ne le najstarejše, ampak tudi največje univerzitetno in pristaniško mesto nemške zvezne dežele Mecklenburg-Predpomorjanska. Z odlično lego ob morju, kombinacijo večjega mesta in privlačnega obmorskega letovišča, neokrnjeno krajino Rostocker Heide in eno izmed najlepših plaž ob nemškem Baltskem morju predstavlja Rostock skupaj z letoviščem Warnemünde v tej zvezni deželi eno najlepših počitniških destinacij.
​V srednjem veku je Rostock (poleg Lübecka in Wismarja) veljal za eno izmed najpomembnejših mest znamenite trgovske zveze Hansa. Podobo današnjega Rostocka še vedno zaznamuje gotska opečnata arhitektura hanzeatskega obdobja, središče mesta okoli zgodovinskega univerzitetnega trga, staro mestno jedro ter mestno pristanišče pa so priljubljeni predeli za druženje in kulinarična razvajanja. Čudovitih belih peščenih plaž in zabavnih valov se obiskovalci Rostocka lahko veselijo v obmorskem letovišču Warnemünde, ki je od središča mesta oddaljeno le 15 km. Obiščejo lahko 36 metrov visok svetilnik, ki nudi čudovite razglede na edinstveno obalno panoramo letovišča, več kilometrov dolga plaža Warnemünda pa je idealna za sončenje, številne zabavne poletne aktivnosti ter vodne športe (od jadranja, srfanja do kajtanja).
Warnemünd
Eleganca v Warnemündu © Lutz Zimmermann
Hanse Sail v Rostocku
Hanse Sail v Rostocku © Hanse Sail Büro, Volocam
​Za nepozabna doživetja v naravi (v pohodnih čevljih ali na dveh kolesih npr. vzdolž kolesarske poti Ostseeküstenradweg) bo poskrbela čudovita bližnja resava Rostocker Heide s starodavnim obalnim gozdom, veliko zabavnih aktivnosti pa nudi tudi priljubljena plaža ACTIVE BEACH, kjer se športni navdušenci lahko udeležijo npr. badmintona, odbojke, nogometa ali pa košarke na mivki. Glasbeni večeri v zdraviliških parkih, sejmi s čudovitimi izdelki ročne obrti, romantični izleti z jadrnico ob sončnem zahodu – to pa so možnosti za vse tiste, ki v Rostocku želijo preživeti malce bolj umirjen oddih.

Bremen – živahno hanzeatsko mestece ob Vezeri, “Rimljani severa”

Zgodba o oslu, psu, mački in petelinu, ki se želijo na stara leta preseliti v Bremen, da bi postali bremenski mestni glasbeniki, je ena izmed najbolj znanih pravljic bratov Grimm. Zaradi svojih številnih urejenih zelenih površin, romantičnih parkov in prelepega mestnega gozda so se Bremna prijeli vzdevki, kot npr. »Biser vzdolž reke Vezere« ali pa »Zelena oaza«. Številne poti vzdolž rečnih brežin in mestnih kanalov pa so idealna izbira za turo s kolesom ali pa prijeten sprehod. Bremen, ki je obenem upravno središče najmanjše nemške zvezne dežele Bremen, pa ne navdušuje le s kopnim – obiskovalci lahko na rečni obali mesta občudujejo tudi živahno dogajanje na Vezeri, se po njej zapeljejo s turistično ladjico in si vrvež pristaniškega dogajanja ogledajo čisto od blizu, saj Bremen in Bremerhaven skupaj namreč predstavljata 2. največje univerzalno pristanišče v Nemčiji ter eno izmed najpomembnejših obmorskih lokacij v Evropi.
Bremenski mestni muzikanti
Bremenski mestni muzikanti © Panthermedia

steklena krogla Amiral Nelson

Za vse vedoželjne in ljubitelje tehnologije se v Bremnu nahaja Nemški pomorski muzej Bremerhaven, ki obiskovalcem nudi vpogled, kako je nekoč bilo videti pristaniško življenje in delo na velikih ladjah. V Bremerhavnu pa lahko na svoj račun pridejo tudi vsi mlajši popotniki – skupaj s starši lahko namreč obiščejo priljubljeni podvodni živalski vrt »Zoo am Meer« in si od blizu ogledajo severne medvede med plavanjem, pingvine vrste humboldt ob lovljenju rib ali pa prikupne male tjulnje pri čofotanju v vodi.
​​»Rimljani severa«, kot se je okoli leta 1050 imenovalo prebivalce mesta Bremen, pa so tudi na kopnem poskrbeli za številne znamenitosti. O bogati trgovski zgodovini Bremna v mestnem središču pričajo številne stare stavbe: npr. čudovite plemiške hiše, ki skupaj s hišo trgovcev »Schütting« obkrožajo več kot 600 let star rotovž in kip znamenitega viteza Rolanda – pomembna simbola hanzeatsko-republikanske zavesti, ki sta bila leta 2004 sprejeta v sklop »Unescove svetovne dediščine človeštva«, v katerem se denimo nahajajo tudi palača Versailles v Parizu, trdnjava Tower of London ali pa Kip svobode …

Hamburg – živeti, ljubiti, uživati

Z 1,8 milijona prebivalcev je Hamburg, za nemško prestolnico Berlinom, drugo največje mesto v Nemčiji. Leži ob reki Labi, skupaj s hamburškim pristaniščem pa velja za največje morsko pristanišče v Nemčiji. Kot samostojna mestna država je Hamburg tako občina kot tudi zvezna dežela in s tem ena najmanjših zveznih dežel v Nemčiji. Svobodno in hanzeatsko mesto Hamburg je del srednjeveškega trgovskega združenja »Hansa«. Zaradi živahnega trgovanja z blagom iz celega sveta, kot npr. s kavo, čajem ali pa z začimbami, se območja in zgradbe ob Labi in njenih kanalih tako že stoletja uporabljajo za shranjevanje in skladiščenje. Kot največji skupni skladiščni kompleks klasične opečnate arhitekture, zgrajen na tisočih hrastovih stebrih, ki jih prečkajo številni majhni rečni tokovi, pa je prav to zgodovinsko območje s skladišči postalo svetovno znano. V letu 2015 je bil kompleks skladišč pod imenom »Speicherstadt in poslovna četrt s hišo Chilehaus« namreč uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine, s tem pa je postal ena od približno 1.200 »Mojstrovin človeške ustvarjalne moči z univerzalno vrednostjo«.
Eno izmed najlepših in najbolj raznolikih mest v Nemčiji pa obiskovalcem nudi še veliko drugih znamenitosti. Ob reko Labo vsak teden npr. znamenita hamburška ribja tržnica pritegne več kot 70.000 obiskovalcev, s številnih pomolov pa lahko ljubitelji ladijske tehnike opazujejo napolnjene kontejnerske velikanke, veličastne čezoceanske križarke ali elegantne jahte. S čudovitim ognjemetom in veliko mero navdušenja pa se v pristanišču praznuje tudi vsak prihod slavne križarke Queen Mary 2, ki je v hamburškem pristanišču našla svoj drugi dom.
Speicherstadt
Kompleks skladišč »Speicherstadt« v Hamburgu © www.mediaserver.hamburg.de, Ingo Bölter
ladja Queen Mary
Filharmonija na Labi (Elphilharmonie) v Hamburgu in Queen Mary 2 © www.mediaserver.hamburg.de
Nemško hanzeatsko mesto pa ne navdušuje zgolj z omenjenim pristaniškim šarmom. Že slavni nemški rock pevec Udo Lindenberg je opeval znamenito hamburško »Miljo greha«, ulico Reeperbahn, v mestni četrti St. Pauli, ki je že dolgo in še naprej ostaja najbolj priljubljena zabaviščna ulica v Nemčiji in največja rdeča četrt v Evropi. Na 930 metrov dolgi ulici se nahajajo številne diskoteke, bari, študentski klubi, gledališča in kabareti. Z razgledne točke na vrhu mestne cerkve Sankt Michaelis pa lahko 106 metrov nad tlemi obiskovalci občudujejo čudovito pristaniško panoramo. Nova mestna koncertna dvorana Elbfilharmonie, ki vizualno navdušuje z arhitekturno spojino rdečih opečnatih sten in filigranske steklene konstrukcije, pa je oder priznanih hamburških orkestrov, pevskih zborov in ansamblov. Številne druge znamenitosti, kot je npr. čudovita stranska reka Alster z jezerom ali pa Miniatur-Wunderland, v katerem se nahaja največja modelna železnica z vlakci na svetu, pa hanzeatsko mesto na severu Nemčije uvrščajo med najbolj priljubljene turistične destinacije v Nemčiji.

Disneyjev Levji kralj v hamburškem show gledališču STAGE

​Zgodbe, ki jih piše življenje, ujete v glasbi – muzikali, glasbeno-scenska dela, ki so se razvila iz operet, že vrsto let navdušujejo občinstvo vsepovsod. »Fantom iz opere«, »Mačke« ali pa »Levji kralj« so trenutno verjetno najbolj znani muzikali na svetu. Kot poseben žanr glasbenega gledališča, muzikali že vse od dvajsetih let prejšnjega stoletja pridobivajo na popularnosti in so priljubljeni tako pri mladem kot tudi pri starejšem občinstvu. Za uspešen muzikal so potrebni glasbeno nadarjeni nastopajoči, veliko raznolikih kulis, odlični glasbeniki ter skrbna organizacija.
Ena izmed vodilnih ustanov za izvedbo muzikalov oz. glasbenih predstav v živo je nemški Stage Entertainment GmbH s sedežem v Hamburgu, ki nudi glasbene in show produkcije na najvišjem nivoju z najbolj sodobno odrsko tehniko ter svetovno priznanimi nastopajočimi. Locirano v pristanišču mesta Hamburg pa show gledališče STAGE poleg bogatega programa muzikalov navdušuje tudi z osupljivo kuliso in restavracijo SKYLINE, ki gostom nudi čudovit razgled na hamburško pristaniško panoramo.
Show gledališče STAGE - Levji kralj
Levji kralj © Stage Entertainment
Show gledališče STAGE - Levji kralj
Rafiki – Levji kralj © Stage Entertainment
​Odpotujte v barviti svet Afrike! Najbolj znan muzikal, ki si ga v show gledališču STAGE Hamburg gledalci lahko trenutno ogledajo, je »Levji kralj«, ki je nastal na podlagi uspešnega Disneyjevega filma iz leta 1994. Vse od premiere leta 2001 si je glasbeni spektakel z levjim princem Simbo in levjim kraljem Mufaso ogledalo že več kot 10 milijonov glasbenih navdušencev. Samo s prodajo vstopnic pa je v blagajne prinesel že več kot 4,8 milijarde evrov ter tako postal najbolj dobičkonosna produkcija vseh časov. Levji kralj pa je veliko več kot le uspešen muzikal. Je izjemno delo odrske umetnosti, ki je napolnjeno z emocijami. Oglejte si ga ob vašem naslednjem obisku Hamburga tudi vi!
NAGRADNA IGRA JE ZAKLJUČENA!
Srečna izžrebanka je ga. MANJA ŠTERBENC.
Nagrajenki čestitamo in ji želimo obilo užitkov ob koriščenju nagrade, vsem ostalim pa želimo več sreče prihodnjič.
Komentirajte!
Ste že kdaj obiskali sever Nemčije? Katero od opisanih mest vam je najljubše?