Kako najbolje zamenjati denarno valuto?

Čeprav se čas dopustov za večino bliža koncu, je vedno dobro, da vemo, kje in kako je najbolje zamenjati denar v tujo valuto. Ko se odpravljamo na dopust v države, ki ne uporabljajo evrske valute, se vedno spopademo z vprašanjem, kje bomo ob menjavi valute za svoj denar dobili največ. Zato smo za vas v nadaljevanju pripravili nekaj nasvetov, ki jih upoštevajte, ko boste naslednjič plačevali s tujimi valutami.

Menjali tečaj kartične mreže

Če se nahajamo v državi, kjer uporabljajo drugo valuto, je velikokrat najugodnejši direktni dvig gotovine na bankomatu. Na bankomatu vedno izberem dvig lokalne valute brez konverzije, saj bo bankomat za pretvorbo v domačo valuto uporabil menjali tečaj kartične mreže, ki je praviloma najugodnejši.

Enako velja tudi pri plačevanju s kartico. Če vas v tujini ob nakupu vprašajo, ali želite plačati v lokalni valuti ali v evrih, vedno izberite plačilo v lokalni valuti. Tudi takrat namreč velja, da bo za pretvorbo uporabljen, praviloma zelo ugoden, menjali tečaj kartične mreže.

Dvig na bankomatih in provizije

Kljub temu da je dvig lokalne valute na bankomatih ponavadi razmeroma ugoden, morate pri dvigu vedno paziti, na katerem bankomatu boste naredili dvig. Velikokrat boste ob dvigu namreč morali plačati še provizijo. Če imate možnost za dvig, uporabite bankomate svoje banke ali bančne skupine. V kolikor te možnosti nimate, izberite bankomate, ki so v lasti bank, saj boste na bankomatih nebančnih lastnikov po navadi plačali veliko višjo provizijo. Pri tem tudi velja, da so provizije velikokrat fiksne, ne glede na to, koliko gotovine boste dvignili. Tako je bolje, da opravite en velik dvig kakor pa več majhnih, saj boste ob vsakem dvigu znova plačali provizijo.

Ko se odločate, s katero kartico boste izvedli dvig gotovine v tujini, vam priporočamo, da izbere debetno kartico in ne kreditnih. Debetne kartice imajo praviloma manjšo provizijo, medtem ko kartice z odloženim plačilom za dvig gotovine zaračunavajo višjo provizijo.

Avtor: M.K.