5 nasvetov za obisk gora

Poletni čas mnogi radi izkoristijo tudi za obisk gora. Ne glede na to, ali iščete nov izziv ali pa bi se radi podali na lep poletni izlet, boste že v domači Sloveniji lahko našli destinacijo zase. Da pa boste varno dosegli želeni vrh in brezskrbno uživali v čudovitem razgledu, si preberite nekaj naših nasvetov za obisk gora.

Izbira poti

Izberite pot, ki je primerna vaši fizični sposobnosti. Nikar ne precenite vaših sposobnosti in izberite pot, ki je prilagojena najšibkejšemu členu skupine. Če se v gore odpravljate z otroki, izberite poti, ki so prilagojene za družinske podvige. Pred odhodom pripravite načrt poti. Ugotovite, koliko časa boste potrebovali, in preverite, kakšen je teren, ter se pozanimajte o stanju poti.

Izberite pravilno opremo

Najbolj pomembna stvar pri obisku gora je primerna obutev. Izberite obutev, ki bo primerna terenu in poti, ki ste si jo izbrali. Priporočamo vam, da nove čevlje prej uhodite na krajših izletih. Ko kupujete nove čevlje, jih preizkusite s podobnimi nogavicami, kot jih boste nosili na pohodu. Tako se boste najbolje približali dejanskim razmeram, v katerih boste resnično nosili čevlje. Pohodniška obutev se mora lepo prilegati nogi in ji nuditi zadostno oporo. Kupite kvalitetno obutev, ki diha, ampak ne prepušča vode.

Izberite primeren nahrbtnik in čelado. Ne pretiravajte z velikostjo in težo nahrbtnika. Raje izberite nahrbtnik z manjšim volumnom in manjšo težo, saj bo tako pot prijetnejša. Uporaba čelade je nujna na poteh, ki potekajo pod stenami. Čelada mora imeti oznako UIAA in CE. Priporočamo vam uporabo pohodnih palic, saj bo vaša pot varnejša, ob pravilni uporabi pa boste tudi razbremenili kolena.

Na zahtevnih in zelo zahtevnih poteh uporabljajte samovarovanje s pomočjo plezalnega pasu in varovalnega kompleta. Če se odpravljate na lokacije, kjer je lahko prisoten zbit in zmrznjen sneg, ne pozabite na cepin in dereze.

Kaj vzeti s seboj

Na pot vzemite zadostne količine tekočin in hrane. Izogibajte si gaziranim pijačam, alkoholu in hitro pokvarljivim živilom. Izberite lahko oz. lahko prebavljivo hrano, ki vam med hojo ne bo obtežila želodca. Dobra izbira so energijske ploščice, ki imajo visoko energijsko vrednost, hkrati pa zavzamejo malo prostora.

Ne pozabite na sončno kremo primernega faktorja in pokrivalo ter sončna očala. Zaščitite se s sredstvom proti klopom. Priporočamo vam, da vzamete tudi komplet prve pomoči, saj nikoli ne veste, kaj se vam lahko pripeti.

Izberite primerna oblačila, kot so hitro sušeča majica in vetrovka. Izogibajte se bombažu, ki je hladen in slabo odvaja znoj. Vzemite nekaj rezervnih oblačil – majica in nogavice. Imejte s sabo kos toplega oblačila, priporočamo tudi kapo in rokavice.

V nahrbtnik vsakega pohodnika spada tudi alu-folija ali velika črna vreča ali bivak vreča, beležka in navaden svinčnik. Pred odhodom preverite, ali ima vaš telefon polno baterijo, ne pozabite pa niti na čelno svetilko.

Pred odhodom ne pozabite

Pred odhodom ne pozabite preveriti vremenske napovedi. V primeru nenadnega poslabšanja vremena si čim prej poiščite zavetje, najbolje v planinski koči ali bivaku. Če to ni možno, sestopite z izpostavljenih lokacij. Raje se obrnite nazaj, kot pa da pot nadaljujete v neprimernih razmerah.
Preverite odprtost planinskih koč in stanje poti.

Naj bo varnost na prvem mestu

Planinski vzpon ali pohod začnite dovolj zgodaj, saj je v popoldanskih urah večja verjetnost za nastanek neviht. Izberite varna mesta za počitek, kjer ni nevarnosti zdrsa, padajočega kamenja, snežnih plazov in niso direktno na soncu. Če zaradi nepredvidene ovire na poti ne morete pohoda varno nadaljevati, se pravočasno obrnite.

Ne pozabite na redno hidracijo. Pijte večkrat in v majhnih količinah. Ko začutite znake utrujenosti ali izčrpanosti, se ustavite za daljši počitek. Če občutite slabost ali se počutite izčrpane, se ustavite in premislite, ali je smiselno nadaljevati. V primeru nesreče ali če potrebujete pomoč, pokličite 112.

Na koncu pa ne pozabite, vzemite si čas in uživajte.