Vrsar navdihuje

Doživite Vrsar, Limski Zaliv in gozd Kontija peš, na dveh kolesih ali med snorklanjem. Vrsarska obala je skupaj z Brioni najbolj razčlenjen del istrske obale. Vrsarski arhipelag sestavlja kar 18 otokov in otočkov, pomol in številni zalivi z Limskim zalivom kot najbolj južnim delom območja te občine.

Kulturni in umetniški Vrsar

Vrsar je danes turistično središče, zatočišče za ribiče in, kraj, ki ga je v 18. stoletju kar dvakrat obiskal priljubljeni zapeljivec Casanova. Zgodbe o Casanovi so del zgodovine tega kraja, njegovi obiski Vrsarja v času Vrsarske grofije pa so služili tudi kot navdih za „Casanova tour“ – inovativen in interaktiven vodeni ogled mesta v spremstvu igralcev.

Naravna in kulturna krajina tega turističnega mesta že leta služi kot vir umetniškega navdiha. Direktorica Vrsarske turistične skupnosti Klara Trošt Lesić nam pove, da ta destinacija med letom gosti številne kulturne in umetniške dogodke, ki se ujemajo in dopolnjujejo s podobo Vrsarja kot kraja sodobne umetnosti, v katerem so ustvarjali velikani, kot sta Edo Murtić in Dušan Džamonja. Lani je v Vrsarju potekala tudi pomembna obletnica in sicer 20. obletnica festivala „GitarISTRA“, ki je z več kot 200 koncerti zbral priznane domače in mednarodne umetnike pod taktirko umetniškega vodje festivala Saša Dejanovića. V središču te odrsko-glasbene izkušnje je kitara, s katero umetniki ob sončnem zahodu interpretirajo dela klasične glasbe na reprezentativnih prizoriščih, kot so bazilika sv. Marija od morja in druge razgledne točke v Vrsarju.

Turistični slogan Vrsarja se glasi „Vrsar navdihuje“ („Vrsar Inspirira“). In res je tako ter tokrat še posebej s športom in aktivnostmi na prostem. Na njegovem južnem robu se odpre Limski zaliv, ki se 12 kilometrov globoko vije v kopno in osrčje istrskega polotoka. Limski zaliv velja za poseben in edinstven naravni fenomen tega dela Istre.

Gozd Kontija

Poleg Lima se na kar 65 hektarjih nahaja gozd Kontija, izjemno ohranjeno območje belega gabra v Istri. Če se proti Vrsarju peljete iz smeri „istrskega ipsilona“ (izvoz Medaki) ali iz smeri Limskega zaliva, tam zagotovo ne boste imeli občutka, da se odpravljate proti majhnemu ribiškemu mestecu na zahodni obali Istre. Pogled bo namreč zapolnilo obilo zelenja, obdelanih polj in gostega gozdnega rastlinja in zdelo se vam bo, da ste daleč nekje od morske obale. Najbolj zaslužen za ta vtis je prav gozd Kontija. Ta posebni rezervat gozdne vegetacije je zaščiten že od leta 1964 in ima hkrati tudi status naravnega spomenika in dela Natura 2000 področja. Zanimivost in posebnost gozda je izjemno ohranjeno območje belega gabra v Istri, katerega starost je ocenjena na več kot 140 let.

Sredi gozda se nahaja Znanstveno-izobraževalni center (ZEC) “Kontija”, ki ponuja številne zanimive vsebine kot so rekreacijske in turistično-izobraževalne poti, arheološke poti, poligon za orientacijo, plezalne stene, hkrati pa tu v začetku oktobra poteka tudi organizirana dirka “Lim Bay Challenge”.

Vsi obiskovalci, ki imajo raje bolj kontemplativno doživetje Kontije, pa bodo doživetje lahko dopolnili z obiskom razglednih točk, opazovanjem ptic na opazovalni palubi, kjer bodo na posameznih poteh na voljo vse dodatne informacije na tam postavljenih interpretacijskih točkah oz. medijih.

Za tiste, ki si želijo dodobra spoznati in raziskovati to območje, sta Občina Vrsar in Turistična skupnost Vrsarja pripravila in uredila številne pohodniške, kolesarske in sprehajalne poti in steze, saj se prav skozi rekreacijo in šport lahko najbolje doživijo in spoznajo lepote te pokrajine. Kontija ima s tem nameno urejenih več kot 40 kilometrov kolesarskih in pohodniških poti, in je tako idealna za raziskovanje na dveh kolesih ali peš.

Tukaj lahko omenimo še dodatne interpretacijske poti, ki jih je skupaj kar pet v skupni dolžini skoraj 15 kilometrov, in so lahke do srednje zahtevnosti. Za lažje sprehode bosta nalašč Pot sv. Romualda (9,5 km) in Steza gozdov (2,30 km), medtem ko so Fratarske škale (0,60 km), Steza voda (1,1 km) in Steza energij (1,3 km) označene kot srednje težke. Če načrtujete aktiven enodnevni izlet v Vrsar in sprehod po gozdu Kontije, bo za vas dobrodošla informacija, da se lahko do Kontije odpravite tudi po pešpoti z avtobusne postaje v Vrsarju ali z letališča in nato čez Limski zaliv do Kontije ter nato nazaj v Vrsar. Celotni pohod, ki je dolg približno 14,2 km, bo zagotovo napolnil vaš dan s čudovitimi naravnimi prizori in doživetji.

Limski zaliv

Za prijetne pustolovščine v Limskem zalivu so v ponudbi izleti s havajskimi kanuji ali kajaki, na katerih si lahko obiskovalci ogledajo celoten zaliv in uživajo v njegovih čudovitih pokrajinah. Priložnosti za kaj razburljivega in aktivnega, posebej za plezalne navdušence in tiste, ki želijo to poskusiti, pa še ni konec saj je Lim je bogat s številnimi plezalnimi potmi kot so Gavranik, Horoskop, Krugi, Šimije in Kloštar in potekajo v sodelovanju s Športno-plezalnim klubom Muntravo iz Rovinja.

Poleg številnih vodnih športov na in v vodi, ki jih nudi Vrsar, se je ta vključil tudi v projekt Turistične skupnosti Istre in kartiral dve lokaciji za potapljanje z masko – „snorkeling“. Snorklanje je vse bolj priljubljena aktivnost plavanja in potapljanja z masko na površju in manjših globinah na dah. Za ta namen so na teh točkah postavljene tudi informativne table z opisom lokacij, pravil ravnanja, obnašanja in varnostnih ukrepov. Prva lokacija za potapljanje z masko je dostopna z obale na „Punti Montraker“, druga lokacija, „Plić Mramori“, pa se nahaja poleg rdeče luči, ki varuje plovno pot.

Tradicionalni Ribiški festival

Poleg številnih športnih aktivnosti na prostem ponuja Vrsar tudi pestro zabavo na tradicionalnem Ribiškem festivalu – “Ribarskoj fešti”, ki poteka večkrat v sezoni, praviloma ob petkih od začetka maja do konca septembra. Vrsar je edino ribiško pristanišče za lov modrih rib na zahodni obali Istre in aktivno ribiško pristanišče.

Sardele so najpogostejši ulov vrsarskih ribičev, majhna a zelo pomembna ribica, ki se ponaša z nazivom “hranilca morja”, saj so v preteklosti na njej zrasle številne generacije obalnih prebivalcev. Da bi proslavili vlogo rib v preteklosti, pa tudi v sedanji prehrani Vrsarcev, je bil temu v čast organiziran ribiški festival, ki poteka že več kot 30 let.

Romantični, aktivni, zabavni in okusni Vrsar vas s svojo naravno, kulturno in zeleno kuliso vabi na izlet ali počitnice, da vas navdihne s prizori in doživetji kot številne poprej.

Več o Vrsarju lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti Vrsar, še več o regiji pa na spletni strani Turistične skupnosti Istarske županije.