Intervju Igor Jagodic

Igor Jagodic je eden od članov Treh chefov, kuharjev, ki so ustvarjali na Bledu in tam pustili velik pečat. Ostala dva sta Bine Volčič in Uroš Štefelin. Igor se je med drugim kuharsko izpopolnjeval v restavraciji Noma na Danskem, ki je trikratna zaporedna zmagovalka seznama 50 najboljših restavracij na svetu. Bil pa je tudi član slovenske kuharske reprezentance med leti 2006 in 2010. Trenutno Igor ustvarja na Ljubljanskem gradu v restavraciji Strelec. Igorja smo spraševali, od kod črpa navdih za svoje stvaritve, kako se za katero jed odloči, da jo bo uvrstil na meni, in še mnoge mnoge druge zanimivosti.

Chef Igor Jagodic

Od kod črpate navdih za vaše stvaritve?
Različno – veliko jedi se domislim recimo v avtu med vožnjo v službo ali iz nje, včasih idejo dobim iz knjige ali kake dobre revije, včasih tudi, ko v drugi restavraciji pojem kako zanimivo jed in jo nato predelam po svoje…

Kdaj si kuharji najlažje vzamete dopust?
Odvisno v katerem kraju delamo, ponavadi v mesecih, ko je manj dela. Kar nekaj restavracij si vzame premor in vrata zapre za nek krajši čas. Ravno zadnji teden pred novim letom smo se s kuhinjsko ekipo odpravili na kosilo v Udine, v restavracijo Agli amici, in po kosilu smo imeli priložnost z lastniki razpravljati o različnih temah. Ena od tem je bila tudi, kako pomembno je, da si vzamemo premor vsake toliko časa, saj dan za dnem biti prijazen, nasmejan pred gosti, biti 100% v kuhinji – tega enostavno ne moreš početi brez počitka.
Ali na potovanjih kuharji iščete navdih in kako se to vidi?
Pred potovanjem vedno že v naprej poiščem kako zanimivo restavracijo, se pozanimam, kaj si je poleg znamenitosti še vredno ogledati (tržnice, kake dobre delikatese, mesnice, slaščičarne,…). Večkrat pa se zgodi, da je razlog za potovanje ravno neka določena restavracija ali kulinarični dogodek.
Ali rezervirate počitnice z namenom iskanja novega navdiha ali rezervirate dopust samo zato, da si odpočijete?
Oboje, zadnje čase bolj iščem počitek.
Katero jed ste naredili, ki je bila navdih z vaših potovanj?
Trenutno so to vampi polenovke.
Ali neko jed, ki ste jo ustvarili, najprej preizkusite na vaših prijateljih ali jo kar takoj uvrstite na meni?
Najprej jo preizkusimo v kuhinji – sodelavci morajo podati svoja mnenja, nato gre jed na jedilni list in če so kake pripombe še s strani gostov, jo potem še toliko dodelamo, da smo vsi zadovoljni.
Intervju Igor Jagodic
Kopenhagen. Kraj, kjer je najboljša restavracija na svetu, Noma.
Ali ste pristaš hotelske hrane ali jo raje preizkusite kje na poti, v kakem lokalu, na kaki stojnici?
Sem pristaš dobre hrane, rad preizkusim vse, od stojnic, kakega dobrega bistroja, restavracije. Ponavadi v hotelu razen zajtrka ne jem (razen, če je v hotelu tudi zanimiva restavracija).
Katera je najbolj nenavadna jed, ki ste jo na potovanjih poizkusili?
Rad poizkusim čim več različnih jedi, živil – nič nenavadnega mi ni ostalo v spominu.
Katera država vam je najbolj ostala v spominu kar se kulinarike tiče in zakaj?
Povsod je kaj, česar se spominjam, mogoče Pariz (bistroji, restavracije, tržnice, slaščičarne – res širok izbor).
Ali obiskujete tudi lokalno tržnico v državi, ki  jo obiščete? Kaj največkrat tam iščete?
Ponavadi jo poiščem, zanimajo me živila, ki so na voljo – sploh so zanimiva živila, ki so pri nas redka oz. jih še ne poznam, rad pa na tržnicah tudi kaj pojem in popijem.
Ali kdaj sestavina z vaših potovanj konča kot del kake vaše stvaritve? Ali je ta eksotična?
Bolj poredko, saj pri ustvarjanju novih jedi izhajamo iz lokalnih sestavin (če je le možno).
Katere stvari nikoli ne smejo manjkati v vaši prtljagi?
Nič posebnega, če se la da, je prtljage čim manj,  nikoli pa ne manjka fotoaparat.
V katero državo se radi vedno znova vračate na dopust in zakaj?
Kratki obiski evropskih mest (Pariz, Barcelona,…).
Katera je najbolj smešna anekdota, ki se vam je zgodila na potovanju?
Zadnja – na strokovnem izobraževanju v Barceloni sva si s še enim kuharjem delila hotelsko sobo. Ko sva vstopila v sobo, je bila tam kopalnica ter wc popolnoma v steklu (med spalnico ter kopalnico je bila steklena stena). – Ko sva čez čas našla zaveso, s katero stekleno površino zagrneš …., nama je kar malo odleglo.
Bi obiskali lokalno kuhinjo, čeprav je na zunaj umazana, vendar se tam prehranjuje veliko ljudi? Ste že kdaj jedli tako? Kje?
Če je polna gostov, je to že dober znak – tudi zame. Ne spomnim se, kdaj se je to pripetilo nazadnje. Se pa spomnim, kdaj sem se nazadnje premislil, ko sem bil že v gostilni (umazana in nobenega gosta)- jeseni na poti v Budimpešto.
Intervju Igor Jagodic
Pariz je prestolnica gastronomije.
Katero jed bi našim bralcem najbolj priporočili?
Težko je priporočiti neko določeno jed, vedno pa rad priporočam naš degustacijski meni – tam so vedno zbrane jedi ter živila, ki so sezonska, …..
Katero kuhinjo najbolj obožujete (italijansko, indijsko, tajsko,…) in zakaj?
Domačo kuhinjo, francosko in zadnje čase novo skandinavsko kuhinjo.
Intervju napisal: Marko Popovič
Komentirajte!