Delite fotografije z vaših potovanj na socialnih omrežjih?

Razumemo – včasih ste tako navdušeni, ko greste na dopust, da preprosto morate s svetom deliti najlepše trenutke z vašega potovanja. Pa je to pametno oziroma sploh varno?

Slike z destinacij

Čeprav komaj čakate, da celotnemu svetu poveste, kako spet odkrivate nove kotičke sveta, pa objava takega sporočila na socialnih omrežjih lahko predstavlja veliko napako, celo grožnjo. Nikoli namreč ne veste, kdo vidi vaše objave na družbenih omrežjih.

Če med samim potovanjem objavljate slike z dopusta, prevarantom sporočate, da boste morda manj skrbni pri preverjanju svojih bančnih računov in za kakršno koli neobičajno dejavnost. Informacija, da greste na dopust, je uporabna tudi za tatove. Obveščanje ljudi, da (bo)ste na dopustu, pomeni, da delite tudi to, da ste zdoma, zaradi česar lahko tvegate fizične varnostne grožnje, kot je vlom v vaš dom.

Iz zgoraj navedenih razlogov, vam zato svetujemo, da vse fotografije s potovanj objavite z zamudo, najbolje po končanem potovanju. Ne skrbite, vaši prijatelji se bodo čudovitih popotniških fotografij veselili tudi z zamudo.

Letalske vozovnice

Marsikdo pa na socialnih omrežjih ne deli le svojih fotografij, ampak celo sliko lastne letalske vozovnice. Letalska vozovnica vsebuje kar nekaj osebnih podatkov, in če ti podatki pridejo v napačne roke, vas lahko čaka izredno neprijetno potovanje.

Ste vedeli, da je vaša letalska vozovnica prava zakladnica informacij? Vaša letalska vozovnica vedno prikazuje vaše polno uradno ime, številko vaše vozovnice in vašo evidenco imen potnikov (PNR), ki je šestmestna alfanumerična koda, ta je edinstvena za vašo rezervacijo. Z uporabo PNR in vašega priimka ima lahko heker popoln dostop do vaših podatkov o rezervaciji, kar mu bo omogočilo dostop do vaše telefonske številke in celo e-poštnega naslova. Z vsemi temi informacijami lahko kdorkoli preprosto spremeni vašo rezervacijo. Poleg tega lahko vaše podatke zlorabijo tudi na druge načine– od socialnega inženiringa, pošiljanja vsiljene pošte (lažno predstavljanje ali phishing) do kraje identitete, vdorov v vaše računalnike in podobno.