Disney praznuje 100 let

Če ste ljubitelj Disneya, verjetno veste, da letos podjetje Walt Disney Company praznuje 100 let. Globalno praznovanje v čast temu jubileju zajema tudi vseh 6 Disneyevih parkov po svetu. Razne predstave in počastitve te obletnice potekajo že od začetka leta in se bodo nadaljevale vse do začetka leta 2024.

100 let podjetja Walt Disney Company

Podjetje Walt Disney Company je s svojimi animiranimi junaki pustilo pečat na ogromnem delu svetovne populacije. V zadnjih 100 letih je Disney oživel svoje ikonične zgodbe in like ter tako postal del svetovne kulture in ustvaril generacije spominov za milijarde.  Le kdo med nami ne pozna legendarne Miki Miške in njenih prijateljev? Generacije otrok so odraščale ob prisrčnem Medvedku Pu-ju, prijaznem slončku Dumbu in seveda ob množici Disneyjevih princesk.

Letošnji oktober je za podjetje Walt Disney Company poseben, saj v ponedeljek, 16. oktobra, praznujejo svojo 100. obletnico. Podjetje Disney se je začelo leta 1923 kot Studio Disney Brothers, ko sta Walt Disney in njegov brat Roy Disney ustanovila trgovino. Walt Disney je poleg svojega dela kot producent znan tudi kot človek, ki je veliko prispeval k razvoju animirane industrije ter tematskih parkov. Kot filmski producent ima rekord po številu osvojenih oskarjev in nominacij posameznika.

Potujoča razstava

Po svetu je trenutno na ogled veliko predmetov razstave Disney100. Razstava je sočasno na ogled v Ameriki in Evropi. Začela se je 18. februarja 2023 na Franklinovem inštitutu v Filadelfiji, kasneje pa razstava potuje še v Chicago in Kansas City.  V Evropi je bila razstava na ogled v Münchnu od aprila do avgusta, od 13. oktobra dalje pa si jo lahko ogledate v Londonu.  

Razstava vabi goste, da vstopijo v najljubše zgodbe z uporabo inovacije in poglobljenih tehnologij. Deset veličastnih in domiselnih tematskih galerij z ganljivimi zgodbami bo obiskovalce popeljalo na potovanje skozi 100 let podjetja Walt Disney Company.  Na ogled je postavljenih več kot 250 redko videnih originalnih umetniških del in artefaktov, kostumov in rekvizitov ter drugih spominkov. Disney je poskrbel za posebne vpoglede v zakulisje ustvarjanja najbolj priljubljenih likov, filmov, oddaj in atrakcij.

6 Disneylandov

Po vsem svetu je šest Disneylandov – ali “grajskih parkov” – v Kaliforniji, Floridi, Parizu, Tokiu, Šanghaju in Hong Kongu. Nam najbližji je tisti v Parizu, in če ga še niste obiskali, vam obisk toplo priporočamo. Seveda bodo v Disneylandu najbolj uživali otroci vseh starosti, ampak tudi odrasli boste v Disneylandu zagotovo našli nekaj zanimivega.

V Parizu vas čakata dva parka Disneyland Park in Walt Disney Studios Park. Oba parka sta polna očarljivih dežel, neskončnih zanimivosti in razburljivih odkritij za vsakim vogalom. Poleg vseh stalnih zanimivosti se v Disneylandu skozi celo leto odvijajo tudi razni koncerti in predstave.