Romantično razvajanje v družbi jelenov na Jelenovem grebenu

Kljub slabši vremenski napovedi smo se podali na krajši oddih v čudovito vasico Olimje, natančneje na Jelenov greben, ki so nam ga priporočili prijatelji. Že vnaprej smo preverili nekaj informacij in se pozanimali, kaj vse lahko tam počnemo. Hitro smo spoznali, da je aktivnosti in zanimivosti veliko, tako da nam gotovo ne bo dolgčas.

Turistična kmetija Jelenov greben – udobje in domačnost

Ob prihodu so nas že ob cesti pričakali jeleni, po katerih je turistična kmetija poznana in so tudi glavna atrakcija za obiskovalce. Na recepciji so nam dali vse potrebne informacije glede namestitve, obrokov, aktivnosti in turističnih znamenitosti, nato pa smo se namestili v sobo. Na voljo imajo sobe in apartmaje v dveh povezanih enotah (Rebeka in Karolina), med njima pa je zelo lep wellness Lara s čudovitim razgledom na okolico.

Že takoj ob prihodu smo spoznali glavno atrakcijo – jelene, po katerih sta hrib in kmetija dobila tudi ime.
Na voljo imajo sobe in apartmaje v dveh povezanih enotah (Rebeka in Karolina), med njima pa je zelo lepo urejen wellness Lara.
Sobe so lepe in opremljene z vsem potrebnim, z balkonov nekaterih pa se odpira tudi ..
… čudovit razgled – na eni strani samostan in ogromno jelenov, na drugi strani pa lepa pokrajina.

Minoritski samostan Olimje – bogata zgodovina, stara lekarna

Ker še ni bilo dežja, smo se najprej peš odpravili na odkrivanje te majhne, a čudovite vasice – Olimje. Že iz sobe in z Jelenovega grebena se nam odpre čudovit pogled na lepo ohranjen samostan, ki smo ga najprej obiskali. Občudovali smo urejen vrt, ribnik pred samostanom, številna zelišča, ki so posajena naokrog, prav tako pa smo si pogledali cerkev Marije Vnebovzete. Samostan se lahko pohvali z bogato in zanimivo zgodovino. Patri minoriti, ki bivajo in delujejo v njem, vodijo tudi lekarno, kjer lahko kupite številne zdravilne izdelke (čaji, kreme, med, pijače …), ki jih izdelujejo sami. Vsekakor velja samostan za največjo znamenitost te vasice in privablja tudi največ obiskovalcev iz vsega sveta.

Že z Jelenovega grebena lahko opazujete samostan v dolini in …

 

… številne jelene in muflone, ki se pasejo po hribu.

 

Najprej smo si pogledali minoritski samostan in …

 

… cerkev Marije Vnebovzete.

 

Občudovali smo zelo lepo urejen vrt in …

 

… številna zelišča in rastline, posajene okrog samostana.

 

Na koncu pa smo si pogledali še samostansko lekarno in kupili nekaj izdelkov, ki jih vse delajo in proizvajajo sami.

Čokoladnica Syncerus – kraj, kjer bi lahko preživeli cel dan 🙂

Le nekaj korakov od samostana se nahaja čokoladnica, kjer že več kot 25 let izdelujejo številne izdelke iz čokolade. Že ob vstopu vas prevzame slasten vonj, ob pogledu na veliko izbiro različnih čokoladnih izdelkov pa se vam cedijo sline in težko se boste odpravili spet ven 🙂

Obiskali smo tudi čokoladnico in se malo posladkali s …

 

… številnimi dobrotami iz čokolade, ki jih sami izdelujejo.

Pivovarna Haler – tradicija, okusna hrana in odlično pivo

Podali smo se naprej po dolini, po lepo urejeni sprehajalni poti proti še eni znamenitosti – domači pivovarni Haler. Tukaj smo si privoščili odlično kosilo ter preizkusili njihovo lastno pivo iz domače pivovarne, ki ga proizvajajo že več kot 20 let.

Po lepo urejeni sprehajalni poti, ki vodi skozi vas, smo se …

 

… odpravili proti domači pivovarni Haler, kjer smo …

 

… si pogledali, kje in kako proizvajajo lastno pivo ter ga …

 

… nato tudi sami preizkusili in se prepričali o odlični kvaliteti in okusu.

 

Na koncu pa smo se okrepčali še z odličnim kosilom.

Wellness center Lara – udobje, razvajanje in lep razgled

Po kosilu je začelo deževati, zato smo se odpravili nazaj proti Jelenovemu grebenu, kjer smo popoldan izkoristili za sproščanje v prijetnem wellness centru, od koder se odpira čudovit razgled na lepo okolico in številne jelene ter muflone. Na voljo sta 2 masažna bazena oz. jacuzija in 2 savni (finska in infrardeča). Prav tako pa številni ležalniki nudijo možnost počitka. Na voljo so tudi masaže za dobro počutje, umiritev duha in sprostitev telesa.

Po kosilu smo si privoščili malo sprostitve v zelo lepo urejenem wellnessu in …

 

… se ogreli tudi v savni.

 

Za počitek so na voljo številni ležalniki notri in zunaj, od koder se vam odpirajo čudoviti razgledi na okolico in …

 

… dobite lahko tudi obiskovalce 🙂

Odlična kulinarična ponudba iz domače kuhinje

Na večerjo smo se odpravili v gostišče Jelenov greben, kjer smo uživali v odlični hrani, ki jo pripravljajo iz lokalnih sestavin in je res zelo okusna.

Lepo urejen prostor gostišča Jelenov greben pričara romantično vzdušje …

 

… odlična in okusna hrana pa poskrbi, da so želodčki polni 🙂

 

Ob večerji sva si privoščila tudi kozarec vina in za konec lahko izbirate med številnimi slastnimi sladicami.

Obilen zajtrk, Planetarij, igrišče, številne aktivnosti, pravljični junaki

Naslednje jutro nas je čakal še obilen zajtrk, ki ga poimenujejo “Ni da ni”. 🙂 Nato smo si pogledali še Planetarij, kjer pripravljajo izjemne predstavitve o vesolju za vse starostne skupine. Izvedeli smo veliko zanimivega o vesolju in pobliže spoznali planete, ozvezdja …

Na Jelenovem grebenu je zelo dobro poskrbljeno tudi za najmlajše, saj je na voljo lepo urejeno igrišče, prav tako je na voljo tudi igrišče za košarko in nogomet. Vedno pa lahko tudi nahranijo številne jelene, ki se tam sprehajajo.

Sledil je še kratek skok v wellness, nato pa počasi povratek proti domu. Oddih je bil prekratek, da bi obiskali vse zanimivosti, ki jih ponuja Olimje, tako da se bomo še vrnili. Naslednjič bomo obiskali še kočo pri čarovnici, kjer bomo spoznali junake iz pravljic in si ogledali farmo nojev. Vsekakor pa si bomo vzeli še kak dan več časa za oddih in obiskali še Terme Olimia, ki imajo odlično ponudbo za družine ter razvajanje za pare.

V zadnjih letih je Olimje napredovalo iz nepoznanega zaselka v enega od najbolj obiskanih krajev v Sloveniji, ki vam ga vsekakor priporočam, da ga obiščete.

Avtor prispevka: Jan Janžekovič

Želite tudi sami obiskati Jelenov greben?