Intervju – Andrej Šifrer

Le kdo ne pozna njegovih uspešnic, kot so Za prijatelje, Gorska roža, Vse manj je dobrih gostiln, Lepa dekleta ljubijo barabe, Uspavanka za Evo in pesem o najbolj znanem lulčku v Sloveniji (Martinov Lulček). Težko se odloči, kateri dogodek je pomenil začetek njegove glasbene poti, ali je bilo to, ko je zapel prvo pesem, ali njegov prvi nastop, ali ko je izdal prvo ploščo, ali ko mu je mama kupila prvo kitaro… Andrej je priljubljen tako pri otrocih, kakor tudi pri odraslih, njegove uspešnice poslušajo vse generacije. Navdih za svoje pesmi je našel v družini in v okolici, pravi pa, da je za navdih potrebno le odpreti oči.

Prepotoval je že skoraj ves svet, zato bo še kako držala njegova trditev: “Moje življenje so počitnice.” Za Potnik.si nam je zaupal nekaj svojih potovalnih navad in doživetij ter povedal, da se drži načela: Na potovanju se ne špara in ne hujša, to se počne doma! 🙂

Kdaj si uspete privoščiti dopust? Kam najraje potujete? Imate morda kako stalno priljubljeno destinacijo, kamor se vedno znova vračate? 

Potovanja po celem svetu so bila večinoma povezana z mojimi nastopi, vendar sem si veliko časa vzel tudi za turistični del. Snemal sem v Veliki Britaniji, Ameriki, Avstraliji, na Japonskem, Kitajskem, v Tibetu, Južni Ameriki … prepotoval sem skoraj cel svet. Vse je bilo malo povezano s kitaro. Imam pa tudi stanovanje v Medulinu pri Puli, ki je moj drugi dom in zaradi bližine večkrat smuknem tja za kakšen dan ali več.

Kdaj ste bili na zadnjem potovanju in kje?

Zadnje veliko potovanje je bilo v Južno Ameriko leta 2010, zdaj pa upam, da se bodo ponovno odprle nove možnosti in se bom odpravil kam dlje.

Imate morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje?

Ne še, destinacije in navdihi prihajajo sproti, pustimo se presentiti.

Kaj so za vas idealne počitnice?

Ni važno, kje si, važno je s kom si 🙂

Kateri tip potovanj ali počitnic vam je bolj všeč (ali raje ležite na plaži ali imate raje aktivne počitnice, …)?

To je malo odvisno tudi od let 🙂 V času, ko sem imel precej več dela, mi je bilo najbolj všeč ležanje na plaži, da sem se odpočil. Vendar če imaš otroke, je to skoraj nemogoče. Otroci te naredijo aktivnega. Potem otroci odrastejo in si sam izbereš aktivnosti, pa naj bo to tenis, golf, plavanje ali sprejemanje prijateljev na počitnicah.

Ali obstaja destinacija, ki si jo še posebej želite videti?

Ja, želel bi si potovati v Novo Zelandijo. Mislim tudi, da sem videl premalo Afrike, predvsem centralni del in južno Afriko. Ogledati pa bi si želel še Brazilijo, če bi bilo možno v času nogometnega svetovnega prvenstva, še toliko bolje 🙂

Katere so tiste stvari, ki v vaši prtljagi nikoli ne manjkajo?

Toaletna torbica obvezno, adapterji za elektriko, tehtnica za prtljago (zaradi nizko cenovnih prevoznikov je to važen podatek) :), odslej bo pa zraven tudi iPad.

Katera je najbolj neumna stvar, ki ste jo vzeli s seboj na pot?

Preveč stvari za vsak slučaj 🙂 Jaz pravim, da raje potuj s praznim kufrom, boš že tam kupil, če boš kaj rabil.

Kateri je najbolj smešen ali zanimiv pripetljaj z vaših potovanj?

Ne vem, če je smešen, najbolj razburljiv in zanimiv pripetljaj je bil na Aljaski, ko smo opazovali medvede. Naš vodič je bil brez puške, bili smo v čisti divjini. Ko so medvedi začeli prihajati ven, je bilo najprej zanimivo, nato grozljivo in na koncu veličastno. Bili so 5-10 metrov vstran od nas. Zelo dobra in adrenalinska izkušnja.

Za katero potovanje lahko rečete, da je bilo najboljše do sedaj? Po čem ste si to potovanje najbolj zapomnili? Kaj vas je tam tako očaralo?

Ni najboljših potovanj, ni najlepših ljudi, ni najlepših krajev, … Vedno je to v povezavi z ljudmi. Puščava in močvirje sta lahko zelo lepa in romantična stvar, odvisno s kom si. Na istem potovanju so lahko eni zadovoljni, drugi razočarani. Z mojo življenjsko sopotnico Tanjo sva po njenem končanem magisteriju šla na Aljasko. Potovanje je bilo čist turistične narave, zelo aktivno in zanimivo.

Katero potovanje je bilo najslabše do sedaj? Ste imeli na potovanjih kako slabo izkušnjo?
Ne spomnim se nobene slabe izkušnje ali slabega potovanja. Trenutno se spomnim samo slabe izkušnje hčerke, ki je šla na dopust v Turčijo in jim je agencija prodala hotel, nastanjeni pa so bili v drugem, veliko slabšem. Malo se bojim tega masovnega turizma.
Česa se na potovanjih najbolj bojite?
Da bi avion “dol padel.” 🙂
Ali si dopust organizirate sami ali preko agencije? Kje se informirate glede potovanj?
Čisto     odvisno. Aljasko je z organizirala Tanja. Veliko potovanj organiziram sam, zato se včasih rad prepustim agenciji in sem tam kot “ovca” ter se pustim voditi. Velika razlika pri načrtovanju je tudi,  ali potuješ sam, s partnerjem ali z otroki. Ko začutim potrebo in željo, se odločim in začnem brskati po internetu. Ampak nimam nekega vzorca pri tem. Poznam tudi nekaj ljudi, ki organizirajo potovanja, in se tudi pri njih včasih pozanimam glede destinacije, kamor potujem.

Kako je glede hrane in pijače na počitnicah?

Pijem kar dosti, rad poizkusim tudi lokalne pijače. Imam malo večjo mero kot drugi 🙂 Kar zadeva lokalno hrano mi je najljubša indijska, tudi tajska je super, od domače hrane pa imam zelo rad žlikrofe. Zelo rad imam tudi vso morsko hrano, po novem  tudi suši (za katerega so me navdušili otroci).

Ali ste že obiskali kako nudistično plažo? Kakšno je vaše mnenje o nudističnih plažah?

Da, v Medulinu je nudistična plaža, kjer se včasih pojavim. Meni se zdi zelo v redu in nimam nobenih predsodkov. Na nudističnih plažah vidiš,  kako velika iznajdba je obleka za ljudi, kaj vse mora obleka pokriti 🙂 šele potem jo začneš ceniti

Kako potekajo trenutno vaše aktivosti?

Danes imam koncert, jutri imam koncert … 🙂 trenutno sicer nič večjega, ampak vedno aktivno.

Nam za konec zaupate še kako zanimivost z vaših nastopov?

Ko sem snemal v Nashvillu v Ameriki, sem zvečer nastopal tudi v nekem tipičnem kavbojskem lokalu, kjer vsak večer igrajo country bendi, in sem zapel nekaj pesmi. Spraševali so me, koliko ljudi je v tej deželi, iz katere prihajam, pa sem jim povedal, da 2 milijona. Mislili so, da sem jih narobe razumel in da sem jim odgovoril, koliko plošč bom prodal 🙂 Nato sem jim še enkrat vse razložil, kako je Slovenija majhna, a lepa.

Komentirajte!

Katera Andrejeva pesem pa je vam najbolj všeč? Katero destinacijo mu priporočate za naslednje potovanje?