Dolina padajočih voda – Maltatal

Maltatal je dolina, kjer med potjo po približno štirinajst kilometrov dolgi cesti srečate več slapov, brzic in na koncu ogromen jez.

Maltatal je izredno atraktivna točka tudi za motoriste

Zanimiva gorska panoramska cesta do znanega jezu je privlačna tako za motoriste, kolesarje, izletnike kot tudi za premnoge športnike, ki se podajajo po njej do raznih izhodišč v gore. Znana cesta se začne na nadmorski višini 911 metrov in konča na nadmorski višini 1933 metrov. Vmes je mnogo predorov, ki spominjajo že skoraj na rudnike. Gorska panoramska cesta se konča na parkirišču pri hotelu v neposredni bližini jezu. Najlepši razgled pa je ravno z jezu, in sicer z razgledišča »Skywalk«, ki je 200 metrov nad tlemi pritrjeno na jez.

Jez, ki je glavni razlog za tako razvit turizem v dolini Malte.

Padajoče vode

V dolini Malte je mnogo slapov, ki so v zimskih mesecih atraktivni za ledno plezanje, v poletnih mesecih pa zanimivi predvsem za oglede in plezanje po urejenih feratah ob padajoči vodi. V vročih poletnih dneh so še kako dobrodošla ohladitev. Plezanje je tod zelo atraktivno in zanj obstajajo tudi posebni vodniki. Ledno plezanje je zaradi mnogih slapov zelo pestro in raznoliko, zato se tja podajajo mnogi plezalci. Poleti pa se prav tako da plezati po mnogih urejenih smereh ali pa feratah. Prav posebno je plezati po skoraj gladki skali ob neposredni bližini padajočega slapu. To prelepo dolino padajočih voda pa le delno zaključi jez z velikim jezerom. Delno pa zato, ker se tam konča samo cesta, začnejo pa se prav čudovite gorske poti, ki vodijo do še mnogih gorskih jezer in potokov. V zimskih mesecih se tukaj pojavi poleg lednega plezanja še en atraktivni šport, to je turno smučanje. Spuščanje po strmih pobočjih s pogledom na jezero je prav posebno doživetje, še posebej, če se spustite s tamkaj najvišjega vrha Hochalmspitze (3360 m).

Jez Kölnbrein

Jez Kölnbrein velja za največji jez v Avstriji in tudi za enega večjih v Evropi. V višino meri 200 metrov, v dolžino 626 metrov, v širino pa 41 metrov. Za njim se razprostira istoimensko jezero, ki je s svojo modrino objeto v kuliso Visokih Tur ter ledenikov. Zadržuje okoli 1,5 milijonov m3 vode in s tem dokazuje eno največjih gradbenih dosežkov v Srednji Evropi. Ves ta mogočni objekt pa služi za proizvodnjo električne energije. Jez je bil zgrajen leta 1979 in letno proizvede okoli 618400 MWh. Ima dragocene zaloge vode, tudi v sušnih poletnih dneh. Zaradi svoje velike učinkovitosti in dostopnosti ima v primeru izpada elektrike možnost le to zagotoviti v Avstriji in tudi izven njenih meja. Danes je jez glavni razlog, da se je v dolini tako močno razvil turizem. Poleg jezu stoji mogočni hotel z restavracijo v obliki pokončnega valja, od koder je tudi izhodišče za mnoge gorske poti. Zaradi višine se tja podajo na treninge vsako leto nemški veslači, predvsem gre tukaj za priprave na svetovna prvenstva in olimpijske igre. Za piko na i pa so jez popestrili še z bungee jumpingom.

Strma cesta z mnogimi neosvetljenimi ozkimi predori, zaradi česar je del enosmeren in označen s semaforjem, premnogimi slapovi, ves čas se v soteski vije tudi reka Malta, seveda tudi s pestro gostinsko ponudbo in na vrhu z ogromnim jezom ter v ozadju mogočnimi vršaci je pravi razlog za obisk te čudovite doline.

Avtor: Mateja Mazgan

Komentirajte!

Ste že kdaj obiskali to zanimivo dolino?