Eisrisenwelt

​Le nekaj ur vožnje iz Slovenije se nahaja največja ledeniška jama na svetu, imenovana Eisrisenwelt oz »Veliki ledeni svet«. Zaradi globine kot pekel in lepot kot nebesa je pravi raj za obiskovalce.

Jama je bila odkrita leta 1879 in skupaj meri v dolžino kar 42 kilometrov. S to dolžino je najdaljša ledena jama na svetu. Nahaja se na višini 1600 metrov nadmorske višine v gorovju Tennengebirge nad dolino Saltach. Do njenega vhoda je urejen enostaven dostop, z gondolo, nato pa je potrebne tudi nekaj hoje po lepo urejenih poteh.
Nastanek jame 
Kljub temu da je jama izredno dolga, je za turiste dostopnih le 800 metrov. Jama se nahaja v bližini kraja Werfen, kjer leži tudi znani grad, in približno 40 kilometrov južneje od Salzburga. V notranjosti apnenčaste gore Tennegebirge v Alpah so skozi leta nastajali rovi, ki jih je v velikem delu prekril led. Nastanki podzemnih rovov so povezani s tektonskimi razpokami in raztapljanjem kamnine. Seveda pa je za nastanek takšne jame bilo potrebnih milijone let. Da pa se je jame prijelo ime »Veliki ledeni svet«, morajo v njej ledene strukture ostati vse leto. Pogoj, da se le to ohrani, je, da ima jama sistem praznih prostorov in en vhod na relativno nizki nadmorski višini, drugega pa precej višje. Poleg tega je še potrebna stalna temperatura kamnin 8 stopinj Celzija in to povzroča močan tok zraka tako pozimi kot poleti.

V jami je stalna temperatura okoli ledišča, rezultat tega je, da pronicajoča voda zmrzne in tako tvori ledene skulpture. Ker v gorah običajno ne manjka padavin, so v jami vsi pogoji za nastanek takšnih in drugačnih oblik skulptur. Led v sicer že zelo stari jami pa naj bi nastal šele pred približno 1000 leti, kar je glede na starost jam, med 50 do 100 milijoni let, malo. ​

Priljubljen turistični kraj 
Ob avtocesti Villach – Salzburg leži mesto Werfen, nad katerim se dvigajo visoke gore. V te gore je speljana 6-kilometrska gorska cesta, ki ima tudi do 20% vzpon. Na nadmorski višini okoli 1000 metrov se cesta konča,  zato je potrebno pot nadaljevati peš skozi krajši predor ter preko manjšega viadukta do spodnje postaje kabinske žičnice. S parkirišča do žičnice je potrebnih okoli 20 minut lahke hoje. Od tam nas kabinska žičnica popelje do višine 1586 metrov, od koder je ponovno potrebno 20 minut hoje do vhoda v jamo, kar pa je na višini 1641 metrov. Četudi je potrebno skoraj tri četrt ure hoje, je ta hoja odlična, sproščujoča, saj je lepo urejena in z nje se odstira čudovit pogled v dolino. Vhod v jamo pa se takoj spremeni v popolno nasprotje, tudi utesnjenost po rovih, temo in kar 700 stopnic je potrebno premagati. A čudoviti ledeni kapniki odtehtajo ves vložen napor za ogled jame.
Ob vstopu v jamo vse najprej preseneti močan curek hladnega zraka, a že kmalu za tem smo v Posseltovi dvorani s čudovitim stalagmitom v sredini. Na poti po jami se nahajajo tudi spomeniki, predvsem znan je črn križ, ki označuje najbolj oddaljeno točko raziskovanja jame Antona Posselta, po katerem se danes tudi imenuje dvorana in prav tako stalagmit v sredini. Pot nas vodi tudi mimo 20 metrov visokega in 40 metrov dolgega nasipa ledu, ki predstavlja največjo površino ledu v jami. Z malo domišljije lahko v ledenih skulpturah opazite razne oblike, ki pa se skozi leta tudi spreminjajo. Eden največjih prostorov v jami, ki je prav tako vključen v oglede, je dolg 60 metrov, širok 30 metrov ter visok 35 metrov. Vmes se tudi prečka zaledenelo jezero, nato se je potrebno prebiti skozi sicer umetno urejen rov v ledu do izhoda. Četudi je rov umetno narejen, je prehod skozenj zelo zanimiv. Takšna vodena tura po jami traja približno eno uro in petnajst minut. Jamo pa si lahko ogledate od 1. maja do 26. oktobra. V zimskih mesecih je jama zaradi težkega dostopa zaprta.
Največja ledeniška jama na svetu s svojimi posebnimi skulpturami iz ledu in lego visoko v gorah privablja obiskovalce z vseh koncev sveta. Že samo njena lega in dostop sta razloga za obisk, kaj šele njena notranjost…
Piše: Mateja Mazgan
Komentirajte!
Ste že obiskali to naravno čudo? Kakšni pa so vaši vtisi?