Golte – na planincah luštno je

Letošnje poletje nas je veliko takšnih, ki smo odkrivali lepe kotičke naše dežele. Tudi midva z ženo sva se odpravila na kratek oddih v hribe in si privoščila malo sprostitve ter ohladitve od vročine v nižinah. Odpravila sva se na Golte, ki niso samo zimska destinacija, ampak lahko tudi poleti tukaj veliko doživite in marsikaj počnete. Poletne temperature so po navadi okrog 10 stopinj nižje kot v dolini, zato je bivanje na Golteh zelo primerno za vse, ki ne marate previsokih poletnih temperatur. Nama se je “ohladitev” prilegla in tudi na pohodih po naravi sva zelo uživala.

Oddih nad oblaki in čudovit wellness

Avto sva pustila v dolini in se brezplačno (za hotelske goste) pripeljala z najdaljšo gondolo v Sloveniji do hotela. Med vožnjo sva uživala v lepih panoramskih razgledih na Mozirje in Savinjsko dolino ter višje tudi na Šoštanj in Velenje. To je res dobra ideja, da gostje pustijo avtomobile v dolini in je na planini zato še večji mir. Takoj sva zaznala, da v hotelu in na planini ni velike gneče, to nama je bilo všeč, saj tako lahko sproščeno uživate v naravi (peš ali s kolesom).

Do hotela sva prispela v poznih popoldanskih urah in se namestila v sobo. Ker sva bila prepozna za kake aktivnosti, sva se za začetek odpravila na sprostitev v wellness. Presenečena sva bila nad lepo opremljenim in prostornim wellnessom, ki ima štiri različne savne (finska, bio, infra in turška), velik masažni bazen (jacuzzi), na voljo pa je tudi zunanji bazen in terasa s pogledom na planine.

Tudi za želodčke je odlično poskrbljeno 🙂

Po wellnessu so naju želodčki opozarjali, da je čas za večerjo. Odpravila sva se v hotelsko restavracijo, kjer sva bila navdušena nad prijetnim ambientom s čudovitim razgledom proti dolini in na okoliške hribe. Osebje je bilo zelo prijazno, hrana raznovrstna in zelo okusna, tako da sva uživala ob kulinaričnih dobrotah. Po večerji je sledil še kratek sprehod okrog hotela, na katerem sva v tišini uživala v čarobnem nočnem pogledu na dolino.

Predjed

Kakor sva končala, tako sva tudi začela naslednji dan. S kratkim sprehodom in nato je sledil bogat zajtrk, ki nama je dal energije za številne aktivnosti, ki sva jih načrtovala za ta dan.

Odlična destinacija za pohodnike in kolesarje

Po zajtrku sva se odpravila na pohod po planini. Planina je med pohodniki izredno priljubljena izletniška točka, saj je primerna tako za družine kot tudi za posameznike, ki imajo več izkušenj in znanja. Na voljo imate več dobro označenih pohodniških poti v trajanju od ene do pet ur. Midva sva se odpravila na Zajčkovo pot, ki traja približno uro in pol, dolga pa je malo manj kot 4 km. Ni zahtevna in ne prestrma, ob poti lahko vidite veliko zanimivosti, tako da je primerna tudi za otroke. Med potjo sva se ustavila ob številnih zanimivih točkah (koča Trije ploti in ob njej jezero, Alpski vrt, Mozirska koča, kapelica Jezusa Dobrega pastirja, kraško brezno …), uživala v čudovitih razgledih (na planine, Solčavsko, Kamniško-Savinjske Alpe …), videla pa sva tudi nekaj živali (krave, konji, ptiči …) in bogato floro. Nikamor se nama ni mudilo, ker se je bilo res zelo prijetno v svežem in mirnem okolju odklopiti od vsakdanjih skrbi.

Vsem, ki imate več izkušenj in kondicije, pa priporočava, da se odpravite na katero od daljših poti ali bližnjih vrhov ter prav tako uživate ob številnih znamenitostih in čudovitih razgledih, ki se vam odpirajo.

“Botanični vrt” Alpski vrt in kapelica Jezusa Dobrega pastirja

Na koncu pohoda, malo pred hotelom, sva si ogledala tudi Alpski vrt, v katerem lahko občudujete sonaravnost avtohtonih alpskih rastlin (več kot 100 vrst). V njem prevladujejo avtohtone naravno rasle rastline. V določenih področjih pa ima Alpski vrt elemente botaničnega vrta, saj so tja posadili nekatere alpske rastline, ki niso samostojno zrasle na tem področju, so pa tipične za to alpsko okolje in krajinski park Golte. Spoznala in izvedela sva več o rastlinah in njihovih zdravilnih močeh ter se prepustila pozitivnim energijam na posebnih energetskih točkah. Na eni od številnih klopi pa sva se prepustila gorskemu miru in ob ptičjih zvokih uživala v čudovitih razgledih. Le nekaj metrov vstran od Alpskega vrta pa se nahaja tudi kapelica Jezusa Dobrega pastirja s čudovito sliko, narisano na skalo, in Mozirska koča, kjer se lahko okrepčate.

Številne aktivnosti in nekaj adrenalina

Ob povratku v hotel sva se odpravila na kosilo na teraso hotela. Po kosilu pa sva preizkusila še nekaj aktivnosti. Najprej sva si izposodila električni kolesi in naredila en krog okrog planine. Prvič sva preizkusila električno kolo in doživetje je bilo zelo zabavno ter zanimivo. Tudi proge so lepo urejene in dobro označene. V kombinaciji z lepo naravo vsekakor priporočava to doživetje. Nato pa sva se za dodatno mero adrenalina odpravila še na 200- metrski zip line in uživala v adrenalinskem spustu. Priporočava vsem, primeren pa je tudi za otroke.

Na Golteh vam ne bo dolgčas, saj zraven številnih pohodniških poti ponuja tudi odlične kolesarske proge. Gorska ali električna kolesa si lahko izposodite v hotelu. Odpravite se lahko celo na supanje po jezeru pri koči Trije ploti. Prav tako pa je zraven hotela na voljo plezalna stena za vse ljubitelje plezanja.

Hotel “nad oblaki” – udobje, mir in lep razgled

Hotel se nahaja na nadmorski višini 1410 m. Zraven hotela je na voljo tudi nekaj apartmajev oz. apartmajskih hiš. Sobe so sodobno opremljene in ponujajo tudi lep razgled na planino ter okolico.

Časa za več aktivnosti je žal zmanjkalo, saj sva prišla le na kratek oddih in se je bližala ura najinega odhoda. Polna novih in zanimivih doživetij sva odločena, da se na Golte še vrneva, saj naju čaka še veliko drugih zanimivosti in aktivnosti, za katere je tokrat žal zmanjkalo časa (daljši pohod, piknik v naravi, obisk kraške jame …). In predvsem, da se prideva naužit miru ter svežega zraka.

Za konec pa še zanimiva anekdota. Ste vedeli, da ime planine Golte izhaja iz zakraselega površja? Površja, ki “golta vodo“.

Besedilo in slike: Jan & Simona Janžekovič