Grad Strmol in ribnik Češnjevek

Če tudi vi iščete nove ideje za krajši popoldanski izlet, vam predlagamo, da naslednjič obiščete grad Strmol in bližnji ribnik Češnjevek.

Grad Strmol

Grad Strmol se nahaja v občini Cerklje na Gorenjskem, le okoli pol ure vožnje iz Ljubljane. Grad stoji med vasema Dvorje in Češnjevek, le dober kilometer izven centra Cerkelj. Grad služi predvsem protokolarnim potrebam vlade Republike Slovenije. v samem gradu pa je danes urejen butični hotel. Sobe so opremljene z avtentičnim pohištvom premožnega predvojnega lastnika in ponujajo izjemno izkušnjo bivanja. Tudi sami sicer lahko prenočite v tem hotelu ali pa si notranjost gradu ogledate z vodnikom.

Zgodovina gradu

Grad  Strmol je eden najbolje ohranjenih gradov v Sloveniji. Osrednjo stavbo obdaja nizko štirikotno renesančno obzidje, utrjeno s kvadratnimi vogalnimi stolpiči. Grad je svoje ime dobil po svojem prvem lastniku, vitezu Verijandu Strmolskem. Ker se je to ime ohranilo vse do danes, grad tako spada med redke gradove v Sloveniji, ki so tekom celotnega obstoja ohranili slovensko ime. V pisnih virih se grad prvič omenja leta 1287. Strmolski so imeli grad v posesti do 15. stoletja, nato pa so se lastniki menjavali. Leta 1936 je grad s posestvom kupil gospodarstvenik Rado Hribar, njegovi potomci pa so ga v začetku novega tisočletja prodali državi. Leta 2004 je bil grad razglašen za  kulturni spomenik državnega pomena.

Kavarna in park

Če se odločite za enodnevni oz. popoldanski izlet do gradu, vas bo verjetno bolj kot sam grad očarala čarobna okolica. Grad obkroža zares lepo urejeno grajsko posestvo z ribnikom. Pod gradom je bil nekdaj ribnik z dvižnim mostom, ki je ščitil pred vpadi Turkov, danes pa tam stoji umetno zasnovano jezerce.

 

Ob parku se nahaja tudi Kavarna Strmol, kjer si lahko privoščite pijačo s čudovitim pogledom na grad in park. Medtem ko se boste sproščali ter sladkali z domačini torticami in sladoledom, bodo otroci lahko uživali tudi na bližnjem otroškem igrišču.

Ribnik Češnjevek

Vsi, ki želite izlet še malo podaljšati, lahko obiščete še bližnji ribnik Češnjevek. Poleg večjega ribnika se nahaja še nekaj manjših, ki jim pravijo tudi Virški ribniki. Do ribnikov se lahko podate kar z gradu Strmol, in sicer boste na levi strani pred grajskim obzidjem našli manjšo stezico, ki vas bo po 5 minutah hoje skozi gozd pripeljala prav do ribnika oz. ribnikov. Pot vas najprej pripelje do manjšega ribnika. Ob ribniku sledite naprej prijetni gozdni poti do večjega ribnika, ki vas bo zagotovo očaral. Okoli ribnika Češnjevek je speljana pot z lesenimi pomoli ter celo majhnim otočkom sredi ribnika.