Jordanija – biser bližnjega vzhoda

Ljubitelji zgodovine, narave in dobre kulinarike boste v deželi v tistem koncu sveta prišli na svoj račun.  Izpostavil bi tudi izredno gostoljubnost ljudi. Vse to je Jordanija in zagotovo vas ne bo razočarala. Vsaj mene ni in še veliko drugih, ki so to državo že večkrat obiskali.

Mrtvo morje obišče veliko obiskovalcev. Zaradi slanosti v vodi ne živi noben večji organizem.

 

Zaradi slabih javnih prevozov je priporočljiv najem osebnega avtomobila, tako boste mobilni in lahko se boste na poti raziskovanja dežele ustavili v vsakem bolj oddaljenem kraju. Skoraj zagotovo se ne boste mogli izogniti policijskim kontrolam, ki so vsakih nekaj kilometrov. Ne bojte se. Vsakodnevno sem se srečeval s kontrolami, a noben policaj ni zahteval dokumentov.

Aman

Prestolnica Jordanije sodi med modernejše prestolnice Bližnjega vzhoda. Zgodovina mesta sega vse od neolitika. Najstarejši dokaz o naselitvi je najdba kipca, ki izvira iz časa okrog 7250 let pred našim štetjem.  Kipec si je mogoče ogledati v muzeju v starem delu mesta na hribu Citadela, prav tako si je mogoče v muzeju ogledati predmete iz kamene dobe. Danes mesto premore več kot 4 milijone in pol prebivalcev.

Kip ‘Ain Ghazal (c.7250 pr. n. št.), najden v Amanu, je med najstarejšimi človeškimi kipi, kar so jih kdaj našli.

 

Zaradi slabega javnega prevoza boste po prestolnici najlažje potovali s taksiji. Po mestu vozijo tudi mini avtobusi. Če ne znate arabsko, boste imeli kar nekaj težav glede izstopa in vstopa. Ker sem se posluževal javnega prevoza, sem imel na papirju napisano ime postaje, kjer moram izstopiti. V polomljeni arabščini sem vedno tudi razložil šoferju, kje moram izstopiti. Zaradi velikega števila avtomobilov po mestu je promet kaotičen. 4-pasovnice dajo dovolj vedeti, da mesto, kot je Aman, krvavo potrebuje podzemno železnico. Dolga zgodovina mesta premore veliko znamenitosti, ki jih je vredno obiskati.

Ena najlepših mošej glavnega mesta. Mošeja kralja Abdulaha I. Zgrajena je bila med letoma 1982 in 1986.

 

Notranjost mošeje v času molitve.

 

Nad starim delom mesta, kot mu pravijo domačini Down Town, se na hribu nahaja Citadela s Herkulovim templjem. S hriba je lep razgled na mesto, nemogoče je videti celotno mesto, saj je razpotegnjeno na 19 hribih.  Večina tujcev in domačinov tudi obišče Rimsko gledališče iz 2. stoletja. V času izgradnje je bilo sedežev za 6000 ljudi. V poletnih mesecih tam prirejajo različne koncerte ter gledališke predstave. Vredne ogleda so tudi mošeje, nacionalni muzej ter osebna zbirka vozil kraljeve družine.  Če ste ljubitelji jeklenih konjičkov, vas muzej ne bo razočaral.

Hram Herkulesa se nahaja na vrhu hriba veličastne Citadele Amana in je viden tudi iz središča mesta.

Petra

Večina nas ve, da je bilo mesto Petra razglašeno kot 7. čudo sveta. Temu primerno je dnevno število obiskovalcev iz celega sveta. Petra naj bi bila naseljena že 9.000 let pr. n. št. in verjetno ustanovljena v 4. stoletju pred našim štetjem kot glavno mesto Nabatejskega kraljestva. Nabatejci so bili nomadski Arabci, ki so vlagali v Petro v bližini trgovskih poti tako, da so jo postavili kot glavno regionalno trgovsko središče.

Samostan Ad Deir. Pogled s hriba v bližini. Zgradba Nabatejcev je bila zgrajena v sredini 1. našega stoletja.

 

Na ogled Petre vam priporočam, da se odpravite zgodaj zjutraj, ko se glavna vrata odprejo, saj boste tako lahko naredili kakšno dobro fotografijo brez obiskovalcev. Priporočljivo je, da imate v nahrbtniku nekaj litrov vode in kak prigrizek, saj so cene 5-krat višje od normalnih. Ker sem hitre hoje, mi je bil en dan dovolj, večina pa se odloči, da Petro obišče v dveh dnevih, ker je zelo težko videti vse v enem dnevu.  Domačini ponujajo jahanje s konji, oslički ter vožnjo s kočijo. Prodajalke spominkov, pijače in ostalih stvari vam bodo na vsakem koraku dihale za vrat z namenom, da tudi pri njih pustite kak jordanski dinar.

Zakladnica Al Khazneh v mestu Petra. Priporočam vsaj en dan za ogled mesta, saj je zaradi velikosti nemogoče vse videti.

 

Območje Petre je bilo leta 1985 vpisano na seznam svetovne kulturne dediščine. Obisk Petre je obvezen, če ste v Jordaniji, saj večina obiskovalcev pride samo zaradi nje.

Wadi Rum

Če ste ljubitelji puščav, vam priporočam, da se odpravite za kak dan v puščavo Wadi Rum, ki meji na sosednjo Savdsko  Arabijo. Beduini vas bodo z veseljem sprejeli v enem od številnih kampov, ki so se v zadnjih letih množično zgradili zaradi velikega obiska. Pred odhodom v kamp si že lahko rezervirate nočitev od doma. Ta po navadi vključuje tudi pravo beduinsko večerjo.

Tradicionalni zajtrk v eni od številnih restavracij.

 

V družbi beduina se boste odpravili z džipi po sipinah, v pozni popoldanski uri smo na razgledni točki počakali na čaroben sončni zahod, ob tem pa opazovali, kako “padajoče” sonce spreminja barve puščave.

V puščavi Wadi Rum so posneli veliko svetovno znanih filmov.

 

Dan smo zaključili ob ognju in poslušanju beduinskih pesmi ter svoje brbončice razvajali s pravo beduinsko večerjo. V zimskih mesecih se temperature spustijo ponoči skoraj pod ledišče. Šotori niso ogrevani, tako da vam priporočam topla oblačila in dodatno spalno vrečo.

Pred vstopom v puščavo. Beduini vas zapeljejo z džipi.

 

Pred odhodom v Jordanijo je priporočljiv nakup Jordan passa, ker boste prihranili kar nekaj denarja.  V ceno je  vključen vstopni  vizum, vstopnine v različnih muzejih po državi, prav tako je v ceno vključena vstopnina v starodavno mesto Petra. Če priletite v Aqabo, ne potrebujete vstopnega vizuma.

Avtor članka: Dušan Berdnik

Potopisna predavanja in potovalne informacije: www.duletravel.com